Kosovo u Interpolu bi omogućilo teroristima pristup podacima Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 15. 11. 2018. 15:29:54

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović upozorio je  svetsku javnost da bi prihvatanje zahteva za članstvo takozvanog Kosova u Interpolu omogućilo teroristima pristup bazama podataka ove međunarodne policijske organizacije.

interpol

Pored toga što bi odluka o eventualnom prijemu predstavljala kršenje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 SB UN i svih drugih normativa koji propisuju ko može, a ko ne, biti članica Interpola, bila bi izuzetno opasna i zbog činjenice da bi baze podataka Interpola koje sadrže i podatke o osumnjičenima za najteža krivična dela, uključujući i terorizam, mogle dopasti upravo u ruke teroristima, kaže Stefanović.

„Neposredno pred zasedanje Generalne skupštine Interpola na kojoj će se odlučivati o zahtevu takozvanog Kosova, smatram da mi je dužnost kao ministra unutrašnjih poslova da upozorim javnost, ne samo naše zemlje, već i čitave Evrope i sveta na moguće posledice“, rekao je Stefanović za Tanjug.

On je podsetio da je sa područja Kosova ogroman broj ljudi otišao i dan danas odlazi da se bori za ISIS i da prištinske vlasti imaju veoma blagonaklonu politiku prema ljudima koji se uključuju u terorističke redove.

„Očigledno je da ne postoje ni posvećenost niti volja da se suprostave takvoj vrsti radikalizacije i regrutacije ovih ljudi, koji odlaze da daju svoj život u najtežim terorističkim aktima sada u Siriji, a sutra ko zna možda negde u Evropi“, rekao je Stefanović.

Kaže da ako teorijski zamislimo mogućnost da Kosovo postane član Interpola jasno je kakva bi se „pandorina kutija“ otvorila.

„Time bi baze podataka Interpola o osumnjičenima za terorizam, pogotovu sa Kosova i Metohije, mogle da se nađu upravo u rukama terorista, a direktnim pristupom ovim bazama mogle bi da se uspore, spreče i onemoguće policijske istrage tih slučajeva“, rekao je Stefanović.

On je rekao da žali što jedan broj zemalja ne sagledava dovoljno ozbiljno moguće dalekosežne posledice tog scenarija i dodao da je njegova dužnost da, između ostalog i zbog tog rizika, još jednom svim državama članicama Interpola poruči da ozbiljno razmisle i preispitaju svoje eventualne odluke da glasaju za prijem takozvanog Kosova.

Svoje odluke, kaže, naročito treba da preispitaju one države koje vrše pritisak na zemlje koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova kako bi glasale za prijem u Interpol.

„Treba dobro da razmisle da li time čine medveđu uslugu svojim policijama, svojim bezbednosnim sistemima i na kraju krajeva da li dovode u opasnost građane svojih država“, zaključio je Stefanović.

 

MUP: Ne postoji argument da tzv. Kosovo uđe u Interpol

Ne postoji nijedan pravni argument koji bi opravdao članstvo takozvanog Kosova u Interpol, kažu državne sekretarke MUP-a Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima navodi se da su one na sastanku sa predstavnicima diplomatskog kora rekle da je Generalni sekretarijat Interpola time što je uvrstio zahtev tzv. Kosova u predlog dnevnog reda predstojeće Generalne skupštine prekršio međunarodno pravo, Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244, ali i sopstvene procedure i pravila.

„Rezoluciju SB UN 1244 moraju poštovati sve države članice Ujedinjenih nacija. Odluka organa Interpola o zahtevu takozvanog Kosova za prijem u članstvo mora biti u potpunosti u skladu sa tom rezolucijom“, navela je Popović Ivković.

Ona je upozorila da bi eventualni prijem tzv. Kosova u Interpol predstavljao opasan presedan i kršenje pravila i procedura ove međunarodne policijske organizacije.

„Statutarni akti Interpola jasno određuju da odluka o članstvu u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji ne sme biti doneta kao politička odluka, dok rezolucija Hansa Korela, koja je usvojena u Pekingu prošle godine, jasno definiše da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članovi Interpola“, rekla je Popović Ivković.

Hrkalović je upozorila da situacija u južnoj srpskoj pokrajini jasno pokazuje nemogućnost lokalnih organa i evidentan nedostatak političke ili bilo koje druge volje prištinskih institucija da se bore protiv organizovanog kriminala i terorizma.

„Zbog toga smo uvereni da bi potencijalni prijem takozvanog Kosova predstavljao samo još jedan korak u daljoj zloupotrebi i političkim manipulacijama koje sprovode političke strukture u Prištini“, navela je Hrkalović.

Ona je upozorila da eventualno članstvo u Interpolu sigurno neće biti upotrebljeno u cilju izgradnje kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma.

„Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije. Budite na strani Srbije i glasajte protiv članstva takozvanog Kosova. Glasajte protiv kršenja međunarodnog prava i politizacije i rušenja ugleda Interpola kao ekspertske policijske organizacije“, poručile su Hrkalović i Popović Ivković u Abu Dabiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana