Kosančićev venac i „Beograd na vodi” novi simboli i atrakcije prestonice Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 15. 04. 2018. 13:01:38

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ocenio je da svi veliki gradovi u svetu imaju svoje kulturno-istorijske četvrti, a da je kod nas to svakako Kosančićev venac kao najkompaktnija celina.

kosancicev-venac-bi

On je u uključenju za TV Pink podsetio da je decenijama ovaj deo Beograda bio zapušten, zbog čega je doneta odluka da se rekonstruišu ne samo fasade i kaldrma već i čitava stara komunalna infrastruktura. Na privremenom izložbenom platou može da se vidi Kosančićev venac nekad i sad, a fasade će veoma brzo dobiti i dekorativnu rasvetu, najavio je Nikodijević.

– U nastavku rekonstrukcije biće izgrađena Gradska galerija, koja će gledati na reku. Bilo bi nepravedno ne pomenuti Narodnu biblioteku, koja je srušena u bombardovanju 6. aprila. To je najveće kulturno stradanje Beograda i Srbije jer je uništeno više od pet stotina hiljada svezaka i 1.424 ćirilična rukopisa između 12. i 17. veka. Ipak, želimo da oživimo taj prostor multimedijalnim sadržajima, kojim ćemo čuvati sećanje na Narodnu biblioteku. Kosančićev venac će zasigurno biti omiljeno mesto Beograđana, ali i nova turistička atrakcija – istakao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada Beograda osvrnuo se i na „Beograd na vodi”, za koji je rekao da je nov simbol Beograda i najveće gradilište u ovom delu Evrope.

– Iz dana u dan čitav savski amfiteatar dobija nov izgled, a prve dve zgrade se završavaju i verujem da će već u junu one dobiti i prve stanare. Uporedo sa tim grade se i drugi objekti, među kojima i tržni centar – rekao je Nikodijević.

Nikodijević je najavio i predstojeće Dane Beograda, od 16. do 19. aprila. Pripremljen je bogat program, a nagrade će biti dodeljene najboljima i najzaslužnijima u 24 oblasti. On je pozvao Beograđane i goste glavnog grada da posete brojne atraktivne manifestacije koje su deo ovogodišnjeg obeležavanja.

One Response to “Kosančićev venac i „Beograd na vodi” novi simboli i atrakcije prestonice”

  1. Gej kaže:

    Vesic je rekao u martu prvi stanari ce se useliti u kule. Secate se draga redakcijo? Sta je sada ovo JUNI??? Kasne znaci radovi?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana