Korisne informacije za korisnike taksi usluga Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 14. 03. 2018. 11:40:59

Sekretarijat za inspekcijske poslove, koji vrši redovne kontrole taksi prevoza i kvaliteta pružanja taksi usluga, preporučuje korisnicima taksi usluga da se upoznaju sa informacijama koje će im koristiti.

taksi-bi-taksisti

Ako se taksi usluga naručuje telefonom ili putem SMS-a, treba pozvati jedno od registrovanih taksi udruženja. Ukoliko se neposredno zaustavlja taksi vozilo ili vožnja započinje sa taksi stajališta, potrebno je uveriti se da li taksi vozilo ima registarsku oznaku „BG … TX” i krovnu oznaku poznatog taksi udruženja, koja mora biti neoštećena i obostrano jasno vidljiva, sa čitkim slovima i brojevima.

Ulaskom u taksi vozilo sa taksi vozačem potrebno je utvrditi trasu i proveriti da li su taksimetar, cenovnik i taksi dozvola vozača vidno istaknuti, da na taksimetru piše „start”, a nakon uključivanja isti treba da pokaže iznos od 170 dinara, koji važi za sve tri tarife. Za tarifu 1, cena vožnje po kilometru iznosi 65 dinara, radnim danima, od 6 do 22 časa; za tarifu 2, cena vožnje po kilometru iznosi 85 dinara, od 22 do 6 časova, i u dane državnih praznika i nedeljom; za tarifu 3, cena vožnje po kilometru iznosi 130 dinara i primenjuje se van obeleženih tačaka gradskog područja. Cena prtljaga putnika je uračunata u cenu taksi prevoza.

Taksimetar mora da radi ujednačeno, sa ravnomernim prebacivanjem sa prethodnog na sledeći iznos. Svako ubrzavanje rada taksimetra ukazuje na nameru vozača da izvrši povećanu naplatu taksi prevoza. U tom slučaju treba momentalno ukazati na uočenu nepravilnost i nameru da se ona prijavi Saobraćajnoj inspekciji. Takođe, preporuka je obavezno uzimanje računa za izvršenu uslugu taksi prevoza, koji treba da je jasno ispisan i overen pečatom taksi prevoznika.

Za korisnike taksi usluga sa aerodroma, taksi vozač samostalno utvrđuje trasu prevoza i nema obavezu uključivanja taksimetra jer uslugu naplaćuje prema potvrdi o fiksnoj ceni taksi prevoza, koja se prethodno dobija na taksi pultu na aerodromu.

U svakom slučaju, ne preporučuje se vožnja ako taksi vozač nudi nagodbu o ceni taksi usluge bez uključivanja taksimetra, odnosno bez potvrde o fiksnoj ceni taksi prevoza sa aerodroma.

Prilikom nadzora nad taksi prevozom, inspektori drumskog saobraćaja Sekretarijata za inspekcijske poslove najčešće zatiču prekršaje kao što su nebaždaren taksimetar, istekla potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila, korišćenje taksi vozila bez „TH” registraskih oznaka, kao i prekršaje pružanja taksi usluga na teritoriji grada Beograda taksista sa taksi dozvolama izdatim od drugih lokalnih samouprava (najčešće Apatin i Alibunar), saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 12°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana