Konkurs za slogan i poster na temu podizanja svesti o važnosti ranog otrkivanja raka dojke Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 09. 11. 2018. 15:15:27

Kreativni konkurs za najbolji slogan i poster na temu podizanja svesti o važnosti ranog otrkivanja raka dojke biće produžen do 20. januara 2019. godine kako bi svi zainteresovani bili u mogućnosti da na vreme predaju svoje radove.

batut-insitut

Konkurs je otvoren u okviru Projekta Unapređenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji. Ovaj projekat organizuje Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije uz podršku Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”.

Konkurs je podeljen u dve kategorije: prva je namenjena učenicima završnih razreda osnovnih škola (8.razred) i srednjoškolcima, a druga punoletnim osobama. Tema je podizanje svesti o važnosti skrininga i ranog otkrivanja ove opake bolesti. Građani će kreativne predloge moći da pošalju do 20. januara 2019. godine na sledeće mejl adrese, u zavisnosti od kategorije za koju apliciraju: http://konkurs.poster@gmail.com (za poster) i slogan.konkurs@gmail.com za slogan). Konkurs je otvoren za sve, bez obzira na zanimanje. Dodatne informacije se nalaze na Facebook strani “Pink Ribbon Serbia”.

U Japanu svakog oktobra Japansko udruženje za borbu protiv raka organizuje događaj pod imenom Pink Ribbon Festival (Festival roze trake), što je jedna od aktivnosti za promociju prevencije raka dojke. Ovaj događaj  se održava od 2003. godine i do sada broji 18 dešavanja.

Japansko udruženje za borbu protiv raka prikupilo je preko 700 predloga postera i 15,000 slogana samo prošle godine. Ovo dešavanje sastoji se od tri događaja: tribine, javne šetnje i kreativnog takmičenja.

Stopa preživljavanja ove bolesti u Japanu je 10 godina, ali ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi, oko 90% žena može da se izleči. Međutim, ukoliko se otkrije kasno, stopa preživljavanja spušta se na 15%.  Za rano otkrivanje raka dojke ključni su redovni mamografski pregledi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 19°C
Min: 9°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana