Konkurs za međunarodna izuzetna istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta u 2018. godini Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 31. 05. 2018. 17:31:06

Prestižna nagrada Medis Awards za medicinska istraživanja dodeljuje se ove godine po peti put. Konkurs za dodelu nagrada raspisan je u osam zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope, pa svoje istraživačke radove mogu prijaviti lekari i farmaceuti iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Međunarodna nagrada osnovana je da podrži i podstakne stručnjake iz oblasti medicine čiji radovi direktno utiču na razvoj dijagnostike i lečenja različitih bolesti.Istraživači iz Srbije su lauerati nekoliko nagrada Medis Awards koje su osvojili u oštroj konkurenciji prethodnih godina.

Medis Awards 073 EDIT

International Medis Awards for Medical Research je nagrada za izuzetna klinička dostignuća lekara i farmaceuta koju tradicionalno dodeljuje stručni žiri sastavljen od stručnjaka medicine i farmacije. „Uspehe zdravstvenih radnika s područja istraživanja treba istaći i nagraditi jer njihovi radovi značajno doprinose razvoju dijagnostike i lečenja i dobrobiti za pacijente“, kaže dr Martina Perharič, generalna direktorka Medisa.

Ove godine nagrade će biti dodeljene u ovim oblastima: intenzivna terapija, gastroenterologija, ginekologija, farmacija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija (sa alergologijom) i reumatologija.

Prijavljene radove ocenjivaće deseteročlani stručni žiri prema unapred određenim kriterijumima. Čine ga međunarodno priznati stručnjaci različitih specijalnosti iz različitih zemalja u regiji. Žiri će odabrati finaliste i po jednog pobednika sa svakog raspisanog istraživačkog područja. Da bi nagrada bila objektivna, članovi žirija ne mogu da glasaju za lokalne stručnjake.
Prof. dr Ivan Stanković, mr ph., sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i član žirija, pozvao je sve zainteresovane stručnjake u oblasti medicine i farmacije da svoje radove prijave do 15. septembra ove godine. Konkurs se odnosi na radove objavljene u međunarodnim publikacijama između 1. septembra 2017. i 31. avgusta 2018. Prijave na konkurs već u toku.

Medis Awards 045 EDIT
Na konkursu mogu učestvovati doktori ili farmaceuti sa svojim naučnim istraživačkim radovima koje su predstavili u obliku članka objavljenog u afirmisanoj naučnoj publikaciji sa faktorom uticaja (IF) iznad 1,5. U protekle četiri godine prijavilo se više od 560 stručnjaka iz osam zemalja, prošle godine komisija je pregledala i ocenila rekordan broj od 166 prijava lekara i farmaceuta te je odabrala 19 finalista.

Pobednici će dobiti bronzane skulpture “Budućnost“ umetnika Jakova Brdara, plakete i finansijske podsticaje za dalji istraživački rad. Novina ove godine su priznanja i finansijski podsticaji za SVE finaliste. Dodela nagrada će se održati 29. novembra 2018. u Sarajevu na svečanoj ceremoniji.

„Unapređenje lečenja pacijenata je tema od opšteg značaja, pa je veoma važno da javnost čuje za istraživačka dostignuća na ovom polju, pogotovo naših lekara“, uveren je prof. dr Branimir Nestorović, dečiji pulmolog i alergolog xsa Univerzitetske dečje klinike Tiršova, koji je ove godine član žirija Medis Awards. Profesor Nestorović je dodao da je to je sigurno jedan od boljih načina da se izgradi poverenje u domaće zdravstvo.

2 Responses to “Konkurs za međunarodna izuzetna istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta u 2018. godini”

  1. Vesna kaže:

    Koji je mail za konkurs za voditelje, novinare, nikako da nadjem. Hvala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 13°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana