Konferencija o unapredjenju zemljišne administracije u Srbiji Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 15. 09. 2016. 14:00:41

U Beogradu je održana Konferencija o unapređenju zemljišne administracije u Srbiji.

srbija72021072014.jpg

Svetska banka sprovodi projekat o satelistskim snimcima za potrebe održivog razvoja do 2030, koji bi trebalo da pospeši tržiste nepoktretnosti, procene vrednosti, a sve radi lakšeg i bržeg donošenja odluka na svim strateškim nivoima.

Na konferenciji „Satelitski snimci za potrebe održivog razvoja u period 2015-2030 / SD4SD“, u Klubu poslanika, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Republičkog geodetskog zavoda i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), predstavili su prednosti korišćenja satelitskih snimaka kako u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, tako i za potrebe ozakonjenja objekata.

„Velika akcija ministarstva i Geodetskog zavoda dovela je do toga da sada u svakoj opštini možemo pristupiti satelitskom snimku i na jedan vrlo precizan način utvrditi vreme izgradnje objekta. Moramo završiti taj veliki posao do 27. novembra, a tada ćemo konačno kao država imati svojinsku evidenciju, znaćemo tačno koliko je objekata i u kom su statusu upisano u katastar nepokretnosti“, kaže Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema rečima Borka Draškovića, v.d. direktora Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), radi se o međunarodnom standardu upotrebe podataka sa satelitskih snimaka koji na vrlo efikasan, brz i lak način pružaju informacije onima koji se bave prostornim podacima.

„U ovom trenutku Republika Srbija je vlasnik satelitskog snimka koji pokriva celu teritoriju naše zemlje i faktički imamo evidenciju svih nepokretnosti u digitalnom obliku. Da bi građani ostvarili upis prava nad tim objektima potrebno je da se obrate RGZ-u sa potrebnom dokumentacijom i taj upis će biti izvršen u predviđenom zakonskom roku“, kaže Drašković.

Ovaj sistem biće od koristi investitorima kako bi uradili analizu lokacija koje žele da preuzmu jer pruža precizne podatke o infrastrukturnoj mreži, gustini naseljenosti, pokrivenosti u ekonomskom smislu – gde su deponije, industrijski objekti itd, dodao je Drašković.

Osim toga, satelitski snimci poslužiće pri radu na masovnoj proceni nepokretnosti, koja će poslužiti kao osnov i za poresku reformu jer će se, njihovim korišćenjem, nepogrešivo znati ko i kakvom imovinom raspolaže na teritoriji Republike Srbije.

Predstavnisa UN FAO Rumiana Tončkovska istakla je da ta organizacija i Svetska banka podržavaju kontinuirani razvoj u oblasti zemljišne administracije.

„U vašoj zemlji sada postoji više različitih IT sistema koji se nalaze na lokalnim, opštinskim nivoima, a potrebno je da on bude jedinstven. To je ono što će doneti projekat Svetske banke i omogući će da sa jednim klikom, u bilo kom trenutku, utvrdite koji je status nepokretnosti bilo gde u Srbiji“, kaže Tončkovska.

Projekat centralizovanja satelitskih snimaka realizuje se na osnovu ugovora koji je Vlada republike Srbije potpisala sa Svetskom bankom, a njegova vrednost je 44 miliona dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 27°C
Min: 15°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana