Vučić na skupu “Ka bezbednoj Srbiji”: Mudrom politikom do izgradnje mira Tanjug,Studio B

Objavljeno: 05.10.2018. 09:46 Izmenjeno: 06.10.2018. 16:59

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se Srbija truditi da mudrom, ozbiljnom, promišljenom i mirotvornom politikom gradi mostove u budućnosti kako regionalno, tako i generalno, kao i da gradi prijateljstvo sa brojnim međunarodnim
faktorima, jer je to uslov da se sačuva stabilnost, mir i budućnost za našu zemlju.

foto Tanjug

“Postavljaćemo pitanja na koja nećemo da dobijemo odgovore, ali i to nešto znači, dobro je da čuju da pitanja imamo. Gledaćemo da čuvamo mir i stabilnost, gledaćemo da unapređujemo našu ekonomiju, ali ćemo morati još mnogo da radimo kako bismo izgradili poverenje i prijateljstvo sa brojnim međunarodnim faktorima. To je jedan od uslova da sačuvamo stabilnost, mir i budućnost za našu zemlju”, kazao je Vučić.

Predsednik je obraćajući se na otvaranju konferencije “Ka bezbednoj Srbiji” kazao da je veoma važan i međunarodni položaj Srbije, koji utiče na bezbednost u zemlji, kao i na garancije bezbednosti.

Kako je naveo, Srbija se nalazi na evropskom putu, otvorila je 14 poglavlja, a očekujemo da se otvori još četiri poglavlja do kraja godine.

Predsednik je kazao da je Srbija uspela da sprovede teške i značajne reforme, te da privlači najveći broj investicija iz zapadnih zemalja i istakao da je veoma važno da gradimo odnose sa svim tim zemljama, sa EU, njenim članicama, ali i sa SAD i posebno sa Ruskom Federacijom i Kinom.

“Sa Rusijom, i u teškim trenucima, uspeli smo da održimo prijateljske i rekao bih bratske odnose i kada su svi drugi uvodili Rusiji sankcije, mi nismo, ne zato što nam je nešto bilo potrebno, već zbog gledanja u budućnosti i mogućnosti za našu saradnju, ali i zato što nismo želeli da zabijamo nož u leđa prijateljima”, rekao je Vučić.

Što se tiče saradnje sa Kinom, predsednik je kazao da je ona na najvišem mogućem nivou, te da je on veoma zahvalan i predsedniku Kine na akcijama koje je preduzeo kako bi kineske kompanije sve više ulagale u Srbiju.

“Iskreno prijateljstvo i saradnju sa Kinom nastavićemo i u narednom periodu i potpuno sam uveren da to donosi napredak i zadovoljstvo našoj zemlji”, kazao je.

Vučić je istakao da se moraju sagledati regionalni izazovi, koji su svakako najznačajniji i najveći. “U godinama koje su prethodile suočavali smo se sa tim da su Srbi krivi za sve i najlakše je bilo okriviti Srbiju i za unutrašnje probleme koji su im se dešavali. Nas brine situacija u Prištini i odnosi koje Beograd ima sa Prištinom, ne zato što mi želimo bilo šta da učinimo protiv Albanaca, ne zato što mi nismo ispunili Briselski sporazum ili neke od njegovih delova, nego zato što Albancima ne pada na pamet da ispune, zato što i danas njihovi najveći predstavnici govore o stvaranju velike Albanije i danas niko iz Evrope i sveta na to neće reagovati”, kazao je predsednik.

Kako je naveo, Srbija u skladu sa tim mora da gleda i pažljivo da prati svaki od poteza “ljudi koji se ponašaju kao drogirani bokseri” i koji svakog trenutka mogu da izazovu sukobe i nemire.

“Mi od sukoba moramo da bežimo, jer nemamo za bacanje našu decu i budućnost, da bežimo od sukoba, gledamo u rad, nove fabrike i da se borimo za dugotrajni mir, ali to ne znači da se bilo koga plašimo i da ćemo bilo kome da dozvolimo da ruši našu zemlju”, kazao je.

Dodao je i da od Srbije niko neće čuti teške reči, ali da će Srbija postavljati pitanja.

“Mogli ste čuti kako je strašno bilo mešanje Srbije u izbore u Republici Srpskoj, iako ni jedanput nisam otišao u Srpsku, iako ni jedanput niko od nas nije pozvao srpski narod da glasa za određenu stranku. Sinoć je u Mostaru bio predsednik hrvatske Vlade direktno pozivajući da se glasa za jednu stranku. Mislite li da je neko iz Evrope i sveta nešto rekao – nisu, zato što Evropljani imaju jedna pravila za sebe i svoje ljude, a druga pravila za nas male Srbe”, kazao je.

Dodao je da Evropljanima samo nije normalno kada Srbi hoće da sarađuju sa Srbima i poručio da je to stvar na koju će Srbija ukazivati i neće dozvaliti, jer u skladu sa Dejtonskim sporazumom imamo pravo na saradnju sa Republikom Srpskom.

“Nisam otišao tamo da bismo izbegli svaki izgovor koja bi tom posetom dala onima koji žele nestanak RS i koji žele lošu sudbinu srpskom narodu”, kazao je Vučić.

Naveo je da je prva najvažnija stvar za sigurnost i bezbednost ekonomski napredak, te da upravo zato jedan od ključnih uslova za razumevanje politike bezbednosti jeste ekonomski napredak.

Kako je naveo, neophodno je da svi prepoznaju svoj deo odgovornosti i zato je važno da imamo i u državnim strukturama ljude koji su svesni lične odgovornosti koju javna funkcija nosi.

“Bez ekonomske bezbednosti je teško osigurati sve druge vidove bezbednosti. Napredak u suzbijanju javnog duga, uvećan rast BDP-a, uvećane strane direktne investicije, domaće investicije, smanjenje nezaposlenosti jesu neki od ključnih elemenata ekonomske bezbednosti. To zavisi i od suzbijanja sive ekonomije, poreska uprava mora da se reformiše, moramo da imamo više uređenih škola, domova zdravlja, a strane investicije moramo još efikasnije da omogućimo”, kazao je Vučić.

Dodao je da kvalitet javne uprave uz vladavinu prava izuzetno utiče na broj stranih investicija.

“Konačno dobra uprava i nezavisno sudstvo su preduslovi legitimiteta svake vladavine. Greši svako ko misli da bih i dana još proveo na Andrićevom vencu ukoliko bi nova politika izgubila većinsku podršku birača. A veoma važan deo te politike je ostvarivanje našeg programa iz poglavlja 23 i 24 EU, što znači stvaranja uslova da Srbiju možemo da nazovemo pravnom državom, ma koliko nam određene odredbe teže padale”, naveo je predsednik.

Rekao je da za vladavinu prava moramo da se borimo da bismo bili uređena evropska zemlja, a da je drugi korak obnavljanje osnažene i danas već nešto bolje vođene vojne bezbednosti Srbije.

“Suzbili smo teški i najznačajniji deo organizovanog krimimnala na našoj teritoriji, mada on i dalje nije iskorenjen i moramo i dalje da se borimo i organizovani kriminal da svakoga dana pobeđujemo. Efikasno smo upravljali, koliko je od nas zavisilo, i ilegalnim migracijama preko naše teritorije, koje se kreću ka EU. Modernizujemo naoružanje i znanje naših službi u savremenim izazovima. Nesumnjivo je da ćemo nastaviti da jačamo i našu vojsku i policiju koje uživaju sve značajnije poverenje naših građana”, kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima, posle govora na skupu „Ka bezbednoj Srbiji“, da je, kada se govori o bezbednosti, važno govoriti o Srbiji u međunarodnim i regionalnim okvirima i mogućim problemima u budućnosti.

„Naša politika je politika mira, rada, budućnosti i takvom politikom ćemo nastaviti, uvek spremni da svakome nedvosmisleno stavimo do znanja da Srbiju ni fizički ni politički neće moći da gaze ni ponižavaju“, rekao je Vučić.

On je dodao i da je bezbednost jedno od ključnih pitanja, kao i da je ekonomska bezbednost veoma važna, jer bez nje ne može da se govori ni o drugim oblicima bezbednosti.

„Tu govorimo o jačanju ekonomske snage Srbije, privrednom rastu, daljem smanjenju nezaposlesnosti, visine javnog duga, još snažnijem privlačenju domaćih i stranih direktnih investicija, jer bez toga nema nijednog drugog oblika bezbednosti“, rekao je Vučić.

 

Brnabić:Izazovi su migracije,terorizam,kriminal,KiM

Premijerka Ana Brnabić poručila je da su pred Srbijom četiri osnovna izazova – migracije, terorizam, visokotehnološki kriminal i posebno situacija na Kosovu i Metohiji.

Specifičnost situacije na KiM je takva da imamo zamrznuti konflikt koji je potencijalni izvor pretnje sigurnosti za naše građane i to iz nekoliko razloga, a pre svega zato što sve više vidimo besmislene napade i prištinsku vlast, koja se, citirala je predsednika Aleksandra Vučiha, ponaša kao „nervozni bokser“.

Ne znate, kazala je, šta možete očekivati.

Ukazala je i da Priština ne ispunjava obaveze iz prvog sporazuma između Beograda i Prištine – Briselskog sporazuma, kao i da zbog toga Srbija nema partnera sa druge strane na koga može da računa.

Brnabić je na konferenciji „Ka bezbednoj Srbii“, govorila o migracijama, koje su izazov ne samo za Srbiju, već za celu Evropu, te istakla da se Srbija u periodu migrantske krize 2015. i 2016. pokazala odgovorno i dokazala da ima bezbednosne snage koje mogu da odgovore svim izazovima i da zaštite svoje građane, granice, ali pokazala i da je humana i da može da se izbori sa registracijom tolikog broja migranata.

Ističe da Srbija, iako nije imala problema sa terorizmom, mnogo ulaže i prati svaku bezbednosnu pretnju koja može doći iz tog pravca kako bi Srbija ostala bezbedna zemlja.

Kaže da Srbija ima stratešku procenu javne bezbedosti od 2017-2021 koja definiše osam prioriteta, a to su borba protiv organizovanog kriminala, suzbijanje proizvodnje i kriumčarenje droga, suzbijanje korupcije, suzbijanje visokotehnološkog kriminala, borba protiv terorizma, unapređenje stanja javnog reda i mira, unapređenje stanja u saobraćaju, kao i borba protiv iregularnih migracija.

Govoreći o učinku bezbednosnih snaga Srbije, premijerka je rekla da je u periodu između 27. aprila 2014. do avgusta 2018. godine oduzero 13,7 tona narkotika, što je 43 odsto više nego u prethodnom četvorogodišnjem istom period četiri godine pre toga, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Iznela je i podatke da je Srbija samo u 2018. smanjila broj krivičnih dela za oko 5,2 odsto i procesurirala 15 kriminalnih grupa.

“Samo 2018. oduzeto je oko tri tona droge, preko 477.000 raznih narkotika”, ukazala je Brnabić i dodala da su to rezultati ulaganja države u bezbednosne insititucije koje su do 2014. bile “devastirane”, a pre svega vojska i policija.

“Znate da su ogromna energija i novac uloženi u rad bezbednosnih institucija. Pre svega povećane su plate, obnovljena uniforma, oprema, vozila, uloženo dosta u tehnologiju i istraživanje i razvoj, kako bi se namenska industrija Srbije vratila na mesto na kojem je bila nekad”, rekla je Brnabić na panelu “Nacionalna bezbednost Srbije”.

Premijeka je kazala da su reforme i smanjenje plata od 10 odsto u javnom sektoru od 2015. godine dali rezultate, kao i da je to moralo biti učinjeno zbog “užasne situacije u budžetu” koje je tadašnja vlada zatekla.

“Od tada do sada mi smo u sektoru bezbednosti povećali plate za ukupno 17 odsto i pripremamo novo povećanje do kraja godine”, najavila je Brnabić.

Ona se osvrnula i na izgradnju jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih službi i istakla da je to način države da se zahvali svima onima koji štite našu zemlju i koji obavljaju “težak i zhtevan” posao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana