Komemoracija stradalima u Oluji u Gornjem Selištu Tanjug

RegionRegion Pocetna 06. 08. 2016. 16:11:21

U Gornjem Selištu, na području Gline u Hrvatskoj, gđe su prošle godine ekshumirane dve masovne grobnice s ukupno 56 stradalih 1995. godine, danas je održana komemoracija u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon akcije Oluja.

Okupljeni meštani, predstavnici Srpskog narodnog veća (SNV), Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj kao i  lokalni i županijski odbornici i zvaničnici  položili su vence i cveće i zapalili sveće na groblju Svete Ekaterine u Gornjem Selištu.

„Okupili smo se na ovom mestu da bismo se setili svih onih koji su stradali u ratnom razdoblju od 1991. do 1995. godine bez obzira kom narodu pripadaju. Mi među mrtvima ne pravimo razliku. Kažemo to na ovome mjestu na kojem drugi, prije svega država, ne govori kao što govorimo mi i ne sakuplja žrtve u zajedničku bol“, rekao je predsednik SNV Milorad Pupovac. Ovde smo i da bi iskazali privrženost pomirenju među ljudima, dodao je on.     Prema njegovim rečima, svako stradanje i svaka smrt, posebno nedužnih ljudi ima smisla ukoliko nakon toga usledi život bez mržnje, život u dobrobiti i napretku, saopštilo je SNV.

„Mi, nažalost, ne možemo reći da je to stanje našega društva danas, a pogotovo ne možemo reći da je to stanje u sredinama u kojima živi srpska zajednica u Hrvatskoj,“ upozorio je on. Jučerašnji dan u Kninu je, kako je dodao, „u mnogima izazvao zebnju i ona traje i danas“.

„Poruke koje smo čuli, simbole koje smo viđeli i postupke kojima smo svjedočili su dokaz da dominira neprijateljstvo, mržnja i da je slobodna ona ideologija i onaj pokret koji se isključivo napaja mržnjom, neprijateljstvom i željom za smrću“, naveo je Pupovac. Ovo  društvo treba da se oslobodi zebnje, a sloboda se ne dobija ćutanjem i okretanjem glave, rekao je on i dodaod da to nije zebnja samo za Srbe već i za Hrvatsku državu i njenu budućnost. Parastos stradalima je održao glinski paroh Slobodan Drakulić. „Naša je dužnost kao njihovih potomaka i sunarodnika da se molimo da Gospod ovenča njihova lica mučeničkim aureolama,“ rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti