Snage KFOR-a upale na sever KiM i vratile se u bazu NATO Informer

DruštvoDrustvo Pocetna 13. 12. 2018. 10:49:07

Kolona od 45 vozila KFOR koja je jutros uletela na sever Kosova i Metohije sa opremom za blokade i pravljenje barikada vratila se u bazu NATO u Novom Selu kod Kosovske Kamenice

FOTO TANJUG/ STR/ nr

Reč je o redovnoj vežbi kako bi snage bile spremne da se brzo rasporede po celom Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 12 44, navedeno je na tviter nalogu KFOR-a. Konvoj se kretao juče prema Prizrenu, a danas prema severu Kosova, dodaje KFOR.

Podsetimo, više od 45 vozila Kfora ušlo je na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 časova. Kretali su se u koloni, prošli su kroz Leposavić i Slatinu ka administrativnom prelazu Jarinje. Nosili su i opremu za blokade i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žica.

 

Stefanović: Vozila Kfora dodatno zastrašuju Srbe na KiM

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ima informacije da je veća kolona vozila Kfora, u čijem se sastavu nalaze vozila za razbiajnje barikada i blokada, ušla na sever Kosova i da to, pored najavljenog formiranja vojske Kosova, dodatno unosi strah među srpsko stanovništvo.

„Očigledno je da je ovaj momenat, kada se najavljuje stvaranje tzv. vojske Kosova potpuno suprotno Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija i mandatu koji ima NATO i Kfor na KiM, iskorišćen da se dodatno unosi strah među srpsko stanovništvo i da se dodatno pogoršava stanje“, rekao je Stefanović, odgovarajući na pitanja novinara.

„Mislim da je veoma teško reći šta treba da budu sledeći potezi“, dodao je.

Ministar ističe i da ćemo tek videti da li će doći do formiranja vojske Kosova, ali da sve ukazuje da hoće.

Kako kaže, rezolucija 1244 je, inače, veoma jasna po tom pitanju. „Ako više ne postoji način da se poštuje rezolucija SB UN i ako se ona u jednom vrlo važnom elementu krši tako brutalno, onda je pitanje šta Srbi uopšte na KiM mogu da očekuju“, rekao je Stefanović.

On je dodao da Srbija nastavlja da vrlo intenzivno prati sva dešavanja na teritoriji južne pokrajine s obzirom da je naš prvenstveni cilj da zaštitimo srpski narod koji jeste realno ugrožen i da ukazujući na sve to što se dešava svima u svetu pokušamo da ostvarimo neku vrstu dijaloga i da ne uvedemo Srbe koji žive na KiM u bezbednosni problem.

„Ali, naravno da budemo spremni da reagujemo i zaštitimo njihove živote“, rekao je Stefanović.

Dodao je da je situacija složena i da ne misli da bilo ko može da kaže da postoji lako rešenje.

Stefanović kaže i da je lično veoma zabrinut zbog takvog „lagodnog, nonšalantnog odnosa prema kršenju međunarodnih rezolucija i rezolucija SB UN, što je, kako je dodao, nedopustivo u međunarodnom pravu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 21°C
Min: 7°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana