Kocijančić:Nije neuspeh i ako ne bude dogovora PR-BG 2019. Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 10. 09. 2018. 14:08:53

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila da nije neuspeh ako ne bude dogovora između Beograda i Prištine 2019. godine, kako je naznačeno u nacrtu Strategije za Zapadni Balkan.

vucic-taci-pregovori-greb

Kocijančić je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li bi se moglo nazvati neuspehom ako ne bude dogovora do 2019. godine, a u kontekstu izjave predsednika Srbije koji je u Kosovskoj Mitrovici rekao da rešenje nije na vidiku, ali da se nada da bi sporazum mogao biti postignut kroz 10 ili 20 godina, rekla:

„Za mene postizanje dogovora nikada nije neuspeh“, istakla je Kocijančić na konferenciji za novinare u Briselu.

Nije želela da iznese konkretan datum vezano za postizanje dogovora, jer će to, kako ističe, zavisiti od njihovog napretka.

„Pomirenje, normalizacija i dobrosusedski odnosi Beograda i Prištine će jedino biti mogući ako politike prošlosti, koje su nanele deceniju patnje regionu Zapadnog Balkana i tamošnjem narodu, budu odbačene i prevaziđene“, istakla je ona.

Vezano za pregovore koji su u petak održani u Briselu, Kocijančić kaže da ih ne bi nazvala neuspešnim, jer je održan veliki broj sastanaka između predsednika Srbije i kosovskog predsednika sa gospođom Mogerini.

„Ostaju otvorena pitanja. Jasno smo rekli šta su parametri u kontekstu ovih pregovora, tako da radimo na dogovoru koji će biti utemeljen na međunarodnom pravu i koji je realističan i prihvatljiv za obe strane“, izjavila je Kocijančić.

Zvanični Brisel je, kako dodaje, i dalje u kontaktu sa obe strane i dijalog mora da ostane otvoren, a Beograd i Priština, kao i do sada, posvećeni pregovorima.

Kocijančić podseća i da je cilj dijaloga sveobuhvatna normalizacija odnosa, i da se u tom kontekstu radi na pravno-obavezujućem sporazumu.

„Poteškoće opstaju, proces je težak jer je puno osetljivih pitanja, ali dvema stranama ja potreban prostor za pregovore“, poručila je ona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Delimično oblačno

Utorak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana