Kineski Tensent pretekao Fejsbuk na berzi Beta

EkonomijaEkonomija Pocetna 21. 11. 2017. 16:08:18

Berzanska vrednost kineskog internet giganta Tensenta (Tencent) dostigla je danas rekordni nivo čime je pretekao američki Fejsbuk i ušao u prvih pet najvećih svetskih grupa.

People walk past an electronic board showing Hong Kong share index outside a local bank in Hong Kong, Monday, Sept. 11, 2017. Asian stocks rose strongly Monday after Hurricane Irma weakened and North Korea marked a weekend holiday with celebrations but refrained from launching more missiles, giving investors some relief. (AP Photo/Vincent Yu)

Berzanska vrednost kineskog internet giganta Tensenta (Tencent) dostigla je danas rekordni nivo čime je pretekao američki Fejsbuk i ušao u prvih pet najvećih svetskih grupa.

Tensent, operater video igrica i vrlo popularne aplikacije za instant poruka Vičet (WeChat), porastao je na nivo svojih rivala iz Silikonske doline, i postao prva azijska tehnološka grupa valorizovana na više od 500 milijardi dolara.

Vrednost akcija te kompanije na berzi u Hongkongu se ove godine duplirala.

Objavljivanje dobrih tromesečnih rezultata prošle nedelje, kada je zabeležen najveći rast prodaje za sedam godina, podstakla je dalji raste cene akcija te firme.

Danas je, posle zatvaranja azijskih berzi, vrdnt firme Tensent dostigla 4.080 milijardi hongkonških dolara (523 milijardi američkih dolara), čime je prešla Fejsbuk valorizovan na 519 milijardi dolara.

Američka društvena mreža zabranjena je u Kini i cenzurom blokirana na lokalnom internetu što je omogućilo WeChatu da prosperira u zemlji sa inovacijama koje su uzdrmale lokalnu tehnološku scenu.

WeChat nudi slične funkcije kao i Fejsbuk, a i sistem elektronskog plaćanja koji je sveprisutan u Kini i koji dozvojava na primer da se kupovina u radnji plati skeniranjem „bar-koda“ telefonom.

WeChat je u trećem tromesečju saopštio da ima milijardu aktivnih korisnika mesečno, 15 odsto više nego godinu dana ranije. Najveći deo je u Kini, iako Tensent pokušava da se proširi u inostranstvo.

Kineska kompanija takodje ima koristi od spektakularnog uspeha svoje igre za više igrača „Honour of Kings“. Njeni prihodi od igara za mobilne uredjaje su u poslednjem tromesečju porasli za 84 odsto.

Iako je poslednjim skokom na berzi Tensent ušao u prvih pet najvrednijih kompanija na svetu, i dalje je daleko od prvog na tom spisku, firme Epl (Apple) koja je procenjena na više od 870 milijardi dolara.

Tensent je medju vodećim kineskim tehnološkim kompanijama uz giganta za onlajn prodaju „Alibaba“ i pretraživača Baidu, „kineskog Gugla“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Susnežica

Max: 5°C
Min: 2°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana