Kina:Kopilot visio kroz prozor aviona u letu,spasao ga pilot Tanjug

SvetSvet Pocetna 16. 05. 2018. 10:35:02

Tokom leta aviona Sečuan erlajnsa iznenada se otvorio prozor u kokpitu kroz koji je kopilot izleteo, a spasao ga je pilot koji je u Kini nakon ovog incidenta proglašen herojem.

In this photo taken Monday, May 16, 2018, and released by a passenger who wishes to remain anonymous, ground crew are seen near the Sichuan Airline flight that made an emergency landing in Chengdu in southwestern China's Sichuan province. Chinese authorities and Airbus are investigating why the plane's cockpit windshield detached during a flight, forcing an emergency landing, in an unusual mishap in one of the world's fastest growing aviation markets. (Passenger via AP)

 

 foto Passenger via AP

Sat vremena nakon što se avion na letu 8633 uputio sa jugozapada Kine iz grada Čongćin ka području Tibeta, pilot Liu Čuanđijan čuo je zaglušujući zvuk nakon čega se prozor u kokpitu iznenada otvorio.

Kapetan se našao u turbulentnoj borbi da održi avion sa 119 putnika pod kontrolom, prenosi En-Bi-Si.

Okrenuo se sa kopilotu i video, kako je kazao, da „pola njegovog tela visi kroz prozor“.

„Na svu sreću, nosio je pojas“, kazao je Liu.

Užas koji se događao na visini od 9.144 pilot Liu je opisao za kineski lokalni biznis list, a avio kompanija je zahvalila njemu i posadi što su spasili živote svih na letu.

„Zahvaljujemo svim putnicima na ovom letu na razumevanju i toleranciji… Posada je mirno i ispravno reagovala u vanrednom stanju. Članovi posade su dobro i nakon potpunog oporavka, oni će nastaviti da obavljaju svetu dužnost bezbednog letenja“, saopštila je kompanija.

Kako je navedeno, kopilot je dobio zdravstvenu pomoć usled zadobijenih ogrebotina i uvrnutog zgloba. Drugi član posade je zadobio povredu u predelu struka, dok se još 27 putnika javilo za medicinsku pomoć usled zadobijenih lakših povreda.

Avion je iz Čongćina poleteo u 6.30 po lokalnom vremenu a na odredište je trebalo da sleti nakon dva i po sata.

Međutim, sat vremena nakon uzletanja, u trenutku kada su stjuarti počeli da dele meni za doručak, nastala je pometnja u avionu, rekli su putnici, koji tada nisu znali da je pilot u tom trenutku pokušavao da održi avion stabilnim dok njegov kolega visi kroz prozor.

„Svuda po kokpitu leteli su predmeti. Veliki deo opreme nije radio, a buka je bila toliko velika da se nije čuo ni radio. Ceo avion je vibrirao, nije bilo moguće videti opremu i bilo je veoma teško za upravljanje“, rekao je pilot Liu.

Kroz otvoreni prozor uleteo je ledeni vazduh, ali pored svega toga, bivši vojni pilot Liu je uspešno uspeo da hitno prizemlji avion u kineski grad Čengdu.

Građani koji su čuli za njegovo delo pohvalili su pilota, a na društvenim mrežama osvanuo je haštag „#Kinaherojpilot“ (#ChinaHeroPilot).

„Nadam se da će snimiti film, da više ljudi sazna za ovo“, napisao je jedan od korisnika popularne kineske društvene mreže Veibo.

Aviokompanija nije odmah komentarisala šta je bio uzrok iznenadnog otvaranja prozora, ali se javno izvinila i poručila da je nezgodu uzrokovao „mehanički propust“.

Zvaničnici kineske avijacije saopštili su da su Francuska agencija za istraživanje nezgoda BEA i Erbas poslali su svoje predstavnike u Kinu da istraže uzroke nezgode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Umerena kiša

Trenutna temperatura 1°C

Umerena kiša

Ponedeljak
Susnežica

Max: 3°C
Min: 1°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana