Katalonija, dijalog pre nezavisnosti Tanjug

SvetSvet Pocetna 10. 10. 2017. 08:53:34

Katalonski lider Karles Pudždemon predložio je regionalnom parlamentu da odloži sprovođenje rezultata referenduma radi početka dijaloga. Njegovom predlogu prethodila međunarodna medijacija. Španski premijer Marijano Rahoj najavio kontramere ukoliko Katalonija proglasi nezavisnost.

spanija-podrska

Španska vlada i sudovi odbaciće bilo kakvo proglašenje nezavisnosti, a takav stav imaće mnogi, čak i u Kataloniji, imajući u vidu rezultate anketa koji pokazuju da su Katalonci gotovo jednako podeljeni kad je reč o otcepljenju.

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je večeras u obraćanju regionalnom parlamentu da „milioni građana Katalonije veruju da Katalonija treba da ima sopstvenu državu“, prenosi Rojters.

Navodi se da je Pudždemon, takođe, kazao da je „važno smanjiti napetosti u Kataloniji“.

 

Madrid ima podršku EU u odgovor na krizu u Kataloniji

Španski ministar ekonomije Luis de Gindos izjavio je danas da Madrid ima punu podršku Evropske unije u odgovoru na krizu koja potresa zemlju nakon referenduma o nezavisnosti u Kataloniji.

De Gindos, jedan od najcenjenijih španskih političara na međunarodnom nivou, kritikovao je poziv na nezavisnost Katalonije kao „pobunu protiv vladavine zakona“.

„Ono što mogu da kažem je da su svi podržali stav španske vlade“, rekao je De Gindos nakon razgovora tokom doručka sa ministrima Evropske narodne partije.

AFP napominje da je podrška usledila nakon što su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron podržli jedinstvo Španije u nedavnim telefonskim razgovorima sa premijerom te zemlje Marijanom Rahojem.

„Ovo nije pitanje nezavisnosti. Ovo se odnosi na pobunu protiv vladavine prava, a vladavina prava je osnov ne samo za koegzistenciju u Španiji već za koegzistenciju u Evropi“, rekao je De Gindos, nekoliko sati pre očekivanog govora katalonskog lidera Karlesa Pudždemona.

Nije poznato da li će 54-ogodišnji katalonski predsednik proglasiti nezavisnost ili će odustati od toga.

„Sada je sve na gospodinu Pudždemonu“, rekao je De Gindos izrazivši želju za povratkom „zdravog razuma, ne samo za celu Kataloniju, već za celu Španiju i Evropu“.

One Response to “Katalonija, dijalog pre nezavisnosti”

  1. Sonja kaže:

    Ne daj se divna Spanijo, i duvni Spandki narode!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 17°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana