Godišnjica zločina kod Livadica Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 16. 02. 2019. 12:10:35

Danas se navršava 18 godina od jednog od najmonstruoznijih terorističkih napada počinjenih na Kosovu i Metohiji, u kojem je na Zadušnice poginulo 12, a povređeno 43 Srba, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

nesreca720123072014.jpg

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju pozvala međunarodnu zajednicu i privremene organe vlasti u Prištini da ponovo otvore istrage o zločinima nad Srbima i drugim nealbancima.

„Zločinački bombaški napad na autobus “Niš ekspresa“ u selu Livadice kod Podujeva raskrinkao je i prirodu i namere albanskih separatista, a činjenica da počinioci do danas nisu kažnjeni svedoči o potpunoj nesposobnosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova“, kaže se u saopštenju Kancelarije.

Kako se navodi, „suočavanje s prošlošću kroz procesuiranje zločina nad srpskim civilima počinjenih tokom rata i po njegovom okončanju jeste preduslov srpsko-albanskog pomirenja, i bez toga ne može biti stvoren pouzdan i trajan osnov za budući suživot naroda na Kosovu i Metohiji“.

„Od međunarodne zajednice i Prištine zato zahtevamo da ponovo budu otvorene istrage svih zločina nad srpskim narodom i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji, jer dok god to ne bude učinjeno Kosovo i Metohija će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da „nema tog cilja koji opravdava pokolje civila, i nema te političke ideje koja može biti izgovor za zataškavanje ovakvih zločina“.

„Ideologija koja je bila izgovor i opravdanje za napad na autobus u Livadicama i danas je živa i manifestuje se kroz sistematsko obespravljivanje i zastrašivanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i u takvoj atmosferi nemoguće je očekivati bilo kakvu normalizaciju odnosa i stvaranje mirnodopskog društva na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana