Jovanović: U toku je nova faza odvraćanja Srbije od EU Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 28. 06. 2018. 18:08:46

U toku je nova faza odvraćanja Srbije od EU, smatra Milan Jovanović, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, komentarišući i na taj način reakcija Srbije na sporazum Makedonije i Grčke, za koju kaže da je bila prilično disonatna u odnosu na reakcije koje su povodom tog sporazuma stizale iz drugih država.

srbija72021072014.jpg

 

Jovanović u razgovoru za Nezavisni vesnik pojašnjava da tu pre svega misli na izjavu ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića.

„On je doslovce rekao kako Srbija nije čestitala Makedoniji na dogovoru o rešenju spora s Grčkom oko imena, “jer nema šta da se čestita““, podseća Jovanović te primećuje da takva izjava možda koristi Dačićevom ličnom političkom pozicioniranju, ali za Srbiju bi mogla da budu štetna.

Primećuje i da bi takve reči mogle „zaseniti“ izjavu Dačića koja je usledila odmah nakon toga, a gde je on poručio da Srbija ima pozitivan stav prema dogovoru Atine i Skopja, ali i da ““svi čekaju kraj procesa dogovora Makedonije i Grčke“.

I tu bi, kako kaže, mogla nastupiti zabuna u tumačenju, jer bi, smatra, taj „kraj“, koji Dačić pominje, neki mogli shvatiti kao šansu da se stvari vrate na početak, u stanje zamrznutog konflikta.

Za njega u svakom slučaju nema dileme da su prve vesti o sporazumu Grčke i Makedonije u Srbiji dočekane „gromoglasnom tišinom“.

„Dan nakon što je u utorak objavljena vest, ni jedan od beogradskih štampanih dnevnika nije smatrao da je to vest za naslovnu stranu. Neki je u svojim izdanjima uopšte nisu ni imali. Osim Politike koja je to sasvim stidljivo, ipak objavila na naslovnici“, navodi Jovanović.

Podseća pri tome da do danas nije poznato šta u tom sporazumu tačno piše, šta on znači za Makedoniju, kaže da se pominje kako se Makedoncima osporava identitet, što, tvrdi, nije tačno.

Mediji u Srbiji su, dodaje, pripremali javnost da će Cipras u parlamentu pasti, a da sporazum u Sobranju neće proći, a kad se dogoduilo suprotvno, to je, zaključuje, minimalizovano.

To mu, dodaje, kad je reč o ponašanju srpskih medija, liči na obrazac korišćen u slučaju Crne Gore i njenog puta ka EU i članstva u NATO, gde je sve minimizirano, dok je na drugoj strani, kako kaže, velika pažnja posvećena svakom suprotstavljanju, svakoj barikadi koja se na tom putu ispostavlja.

Jovanović kaže i da ne bi voleo da u izveštavanju o Makedoniji bude tako otvorenog i zluradog navijanja protiv Zaeva, kao što je to bilo protiv Mila Ðukanovića.

On primećuje da su u Briselu i Vašingtonu sasvim jasna očekivanja da Beograd i Priština nađu rešenje za kosovsko pitanje i bez razvezivanja grčko-makedonskog čvora, te podseća da predsednik Vučić ta očekivanja nekad i javno naziva pritiskom.

„U doslovnom značenju predsednik Vučić i premijerka Brnabić su u pravu kada kažu da slučaj Makedonije i Kosova nije isti. Predsednik Vučić pre godinu dana pozvao je na unutrašnji dijalog koji bi Srbiju mogao voditi rešavanju situacije sa Kosovom, ali se sad ispostavlja da su više ojačali unutrašnji otpori u unutrašnjem dijalogu“, kaže Jovanovioć.

U tom smislu pominje neskriveni front i protagoniste zagovaranja večnog zamrznutog konflikta, zbog čega smatra da je Vučić u nestrazmerno težem i nezavidnijem položaju nego što je to Zaev.

„Ne vidim da makedonski premijer ima toliko velike otpore, pogotovo nema podrivanja među svojim političkim partnerima. A Makedonci, čini mi se, pokazuju i mnogo više pragmatskog duha. Na fotografijama sa protesta protiv Zaeva koje objavljuju srpski mediji, kao i na onim protiv Ðukanovića svojevremeno, vidim stare i kljaste ljude, nema puno mladih lica, što ohrabruje…“ kaže Jovanović.

Podseća i da su posle potpisivanja Briselskog sporazuma, javno i pod visokim patronatom SPC, „koju je predstavljao mržnjom isijavajajući mitropolit Amfilohije“, na mitingu u centru Beograda Vučića i Dačića proklinjali i anatemisali, što je, dodaje, sad usmereno prevashodno ka Vučiću.

„Vučić je tad imao dovoljo političke hrabrosti. Medijska situacija bila je povoljnija – nije bilo ruskog Sputnjika na srpskom koji je u međuvremenu postao svetionik srpskih medija. A tragična srpska proevropska opozicija još nije toliko bila ogrezla u antivučićevskoj mržnji, koja je sad odvraća i blokira od svake podrške rešenju kosovskog pitanja koje bi Vučić mogao da isposluje“, kaže Jovanović.

Nezavisni vesnik podseća da je u u poslednjih godinu dana je bilo nekoliko incidenata na relaciji Makedonija – Srbija, poput slučaja obaveštajca Živaljevića…

„Prisećam se da je Vučić tad nekako uspeo da ishendluje i ispegla situacije koje su mogle da nanesu veću štetu odnosima dveju zemalja i percepciji Srbije. Beograd, u principu mora biti zainteresovan za dobre odnose sa susedom koji kao i Srbija želi što pre u EU. Ovo se, dakako i nažalost, ne odnosi i na medije u Beogradu“, navodi Jovanović, te konstatuje da medijima u Srbiji ne smeta Zaev već politika koju on promoviše i sprovodi.

Pominje da je pre nekoliko dana beogradska redakcija ““Sputnjika““ ponovo aktuelizovala smernice za portretisanje Zaeva, kojag su u jednoj emisiji, a povodom sporazuma Atine i Skopja, opisali kao slabog čoveka, kog su izmislili i nametnuli Amerikanci koji uvlače Makedoniju u NATO.

„U tom smislu ne bi trebalo biti iznenađenja novom fazom antizaevštine beogradkih medija i naravno glorifiikacije Ivanova, saobraženog antizapadnom medijskom mainstreamu“, kazao je Jovanović .

On smatra da se takvim stavovima „Srbija oficijelno odrekla i negira kako želi da se ponaša kao stariji brat u regionu“. Kako kaže, zahvaljujući Crnogocima Srbija je spoznala sopstvenu državnost, zahvaljujući Makedoncima će možda spoznati važnost hrabrosti za koopernikanski obrt u politici, kako on vidi sporazum između Skopja i Atine.

Jovanović zato smatra da Srbija i Makedonija treba da blisko sarađuju, posebno što su sada obe zemlje da evropskom putu, ali da time ne treba da se bave samo političari već svi, a posebno organizacije civilnog društva.

On ističe da se u Srbiji već duže vremena u javnosti ubija svaki pozitivni eu-narativ, dok istovremeno Rusija ima dosta unutrašnjih saveznika spremnih da produbljuju ““balkansku pukotinu““ i da se bar održavaju status quo i zamrznuti konflikti, koji sprečavaju konsolidaciju EU na jugoistoku Evrope.

„U toku je nova faza odvraćanja Srbije ne od NATO već i od Evropske unije. Ne biraju se načini i ne žale pare da se to postignte. Vlasti na takve pojave žmure – nastavljaju svoj EU narativ i ističu važnosti integrcije Srbije u EU. Ali, ne čuje se ni narativ, a još manje vidi spremnost da se suprotstavi hibridnom ratu protiv Srbije koja bi u EU, a koji sve više dobija na žestini u samoj Srbiji“, konstatuje Jovanović. To je, zaključuje, realna opasnost za Srbiju, ali, kaže i da to ne znači da joj preti novo doba samoće i samoizolacije.

„Rusija je daleko, ali bi EU, iako svuda oko Srbije, mogla biti još dalje“, upozorava Jovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana