Joksimović:Srbija među najuspešnjim u korišćenju IPA fondova Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 21. 04. 2017. 12:20:54

Srbija je među najuspešnijim zemljama koje su u procesu evropskih integracija po iskorišćenosti sredstava iz IPA fondova, izjavila je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

joksimovic-jadranka-tanj

 

Joksimović je za portal European Western Balkans rekla da je, kad je reč o IPA programima koji su završeni do danas, iskorišćenost sredstava veoma visoka i da iznosi u proseku 94 odsto.

Podseća da je Srbija prva država u regionu koja je uvela Nacionalni investicioni savet i jedinstvenu bazu infrastrukturnih projekata, kako bi se na najbolji i nadelotvorniji način iskoristila razvojna sredstava.

Bez obzira na to, Srbija se, kao i druge zemlje poput Slovenije, Mađarske, Slovačke, suočava sa izazovima, budući da potrebno vreme za potpunu apsorpciju sredstava koja su na raspolaganju, kao i kvalitetni i dobro obučeni kadrovi koji se bave ugovaranjem sredstava EU i upravljanjem projektima EU, kaže ministarka.

Govoreći o otvaranju poglavlja, Joksimović kaže da sve pregovaračke grupe i Pregovarački tim rade svoj posao, što važi i za poglavlja 31, spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, i 10, informaciono društvo i mediji, za koja Srbija još nije dobila poziv da dostavi pregovaračku poziciju.

Za poglavlja 7, zaštita prava intelektualne svojine, i 29, carinska unija, pregovaračke pozicije su dostavljene, pa je na državama članicama EU da se izjasne i postignu konsenzus.

Kako kaže Joksimović, za značajan broj poglavlja – 6, kompanijsko pravo, 30, ekonomski odnosi sa inostranstvom, 33 budžetska i finansijska pitanja, izrada pregovaračke pozicije je u završnoj fazi.

Joksimović je podsetila i da je u toku i veliki posao u poglavljima koja je Srbija otvorila, ali i u poglavljima 25 i 26 koja su zatvorena.

Govoreći o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, Joksimović kaže da je za sada dinamika dobra.

Procenat ispunjenosti Akcionog plana u drugom polugodištu 2016. godine za poglavlje 23 je oko 71 odsto, a za poglavlje 24 iznosi oko 82 odsto.

„Važnije od statistike jeste da ćemo biti zadovoljni onda kada građani budu osetili da se država još efikasnije bori protiv organizovanog kriminala, korupcije ili kada predmeti u sudovima efikasnije budu rešavani. Ipak je na kraju dana reč o konkretnim pitanjima, a ne statistici“, zaključila je Joksimović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana