Još 112 km staza za bicikliste u naredne četiri godine Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 22. 09. 2018. 13:17:38

Beograd je mnogo uradio poslednjih godina na pošumljavanju i poboljšanju ekološke situacije, a jedan od važnih ciljeva je i da bude što više električnih vozila i bicikala u gradskom saobraćaju, izjavio je zamenik gradobačelnika Goran Vesić kod SC „Milan Gale Muškatirović“ na Dorćolu, gde je obeležen Svetski dan bez automobila.

bicikl-staza

Vesić je rekao da smo napravili ozbiljan korak, ali da se još radi na pošumljavanju i sadnji stabala širom grada. „Zato smo i napravili u poslednje četiri godine čak 20.000 metara kvadratnih pešačke zone, a juče smo počeli radove na Topličinom vencu“, rekao je Vesić.

On je najavio da će tokom jeseni biti organizovan konkurs za izgradnju 150 biciklističkih stanica.

„Želimo da u naredne četiri godine izgradimo još 112 kilometara staza za bicikliste. Time jasno hoćemo da damo prednost biciklima u odnosu na vozila. To je veliki iskorak“, poručio je zamenik gradonačelnika

Grad namerava da kupi 10 električnih automobila i oko 80 električnih autobusa, najavio je.

„Pokrenućemo inicijativu da električna vozila koriste žutu traku i besplatno koriste parking. Želimo da ih bude što više“, rekao je Vesić i poručio da je cilj da Beograd postane „zeleni i ekološki grad“.

Zbog toga, dodao je, grad nemerava da od 1. januara 2020. godine zabrani prodaju najlonskih kesa.

„To je prva i istorijska odluka, hrabro smo zakoračili. Tako pokazujemo da poštujemo životnu sredinu, a verujem da će trendove Beograda pratiti i ostali gradovi u Srbiji“, naveo je Vesić.
vesic-cvece

foto Tanjug

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan podsetio je koliko smo napredovali tehnološki, ali je i naveo da je kvalitet vazduha kod nas dramatičnog loš, posebno u Beogradu, Pančevu, Nišu, Subotici i poručio da to mora da se menja.

Podsetio je i da je prošle godine uvezeno oko 131.000 automobila, a od kojih je 60 odsto starije od 12 godina.

„To je veliki problem, uvešćemo niz mera i pokušaćemo da imamo što više elektronskih i hibridnih automobila. Razgovoraćemo u Vladi da pomognemo subvencijama“, rekao je Trivan i naveo da čak 6.000 ljudi godišnje umre od posledica lošeg vazduha.

Zahvalnice za doprinos životnoj sredini dobili su glavni gradski urbanista Milutin Folić, Aleksa Živković iz Udruzenja Leka i direktor RTV Bor Blagoje Spaskovski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana