Jevtić: Srpska lista ne odustaje od ZSO Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 16. 03. 2017. 19:48:59

Srpska lista neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i onoga što je u vezi s tim dogovoreno u Briselu, izjavio je danas ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

dalibor-jevtic,-sanda-raskovic,-borko-stefanovic-tribina-zso

On je na tribini Centra za međunarodnu javnu politiku „Izgledi i perspektive ZSO“ na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost rekao da je to stav političkih predstavnika Srba na KIM.

„Verujemo da će ZSO pomoći da se problemi resavaju u okolnostima koje nisu lake na Kosovu“, rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, postoji opstrukcija od strane kosovskih Albanaca kad se radi o formiranju ZSO, a opozicija je lošom atmosferom u parlamentu i na ulicama uticala da se trenutno taj proces izbaci iz prištinskih institucija.

Jevtić je objasnio da postoje dva sporazuma o Zajednici srpskih opština, navodeći da je prvi potpisan pre četiri godine i odnosi se na normalizaciju odnosa i formiranje te zajednice, a drugi precizira načine, rokove i korake za to.

Vlada Kosova je u skladu sa drugim sporazumom trebalo da usvoji dekret koji bi omogućio da se formira ZSO, kaže Jevtić i dodaje da se to još uvek nije desilo jer je bivša predsednica Atifete Jahjaga poslala Ustavnom sudu sporazum iz Brisela na mišljenje što nije bilo predviđeno dogovorom.

Poslanica „Nova Srbija za spas Srbije“ Sanda Rašković Ivić ocenila je na tribini da odnosi između Beograda i Prištine nisu dobri, a da je Briselski sporazum smišljen kao zamena za institucije Srbije na KiM.

„Kada izvučete institucije Srbije sa KiM otvorili ste vrata svim mogućim pritiscima albanske strane na Srbiju, koja doživljava svoj vrhunac jučerašnjim preknjižavanjem imovine Srbije“, rekla je ona.

Bivši šef pregovaračkog tima Borko Stefanović kaže da nijedan dijalog nije jednostavan, naročito sa nekim ko ima suprotne interese.

„Nikada nisam govorio negativno ni o takozvanom Briselskom sporazumu, ni o dijalogu koji je vodila vlada Vucicć-Dačić, Dačić-Vučić, zato što znam da to uopšte nije jednostavno“, rekao je Stefanović.

Na ocene da dijalog treba ukinuti, Stefanović odgovara: „Ako nema dijaloga na Zapadnom Balkanu, onda govori oružje“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Sumaglica

Trenutna temperatura 1°C

Sumaglica

Utorak
Oblačno

Max: 1°C
Min: -1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana