Kompanija Al Dahra Srbija podnela prijavu za kupovinu PKB Studio B

BeogradBeograd Pocetna 13. 09. 2018. 13:29:49

Kompanija Al Dahra Srbija jedina podnela prijavu za kupovinu Poljoprivrednog kombinata Beograd . Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da bi možda već danas mogla da bude objavljena informacija da li je tenderska ponuda za Poljoprivrednu korporaciju Beograd ispravna, kao i da bi u slučaju privatizacije to preduzeće radilo 10 puta bolje.

Finansijski deo prijave  će biti otvoren naknadno. Podsetimo, Al Dahra je i ranije u više navrata pokazivala interesovanje za PKB.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da bi možda već danas mogla da bude objavljena informacija da li je tenderska ponuda za Poljoprivrednu korporaciju Beograd ispravna, kao i da bi u slučaju privatizacije to preduzeće radilo 10 puta bolje.

Vučić je kazao da je PKB dobar primer razlike između sadašnje i prethodne vlasti.

„Ako uđu u PKB, ne znam da li je ispravna ponuda, to će se znati danas ili za sedam dana, ne znam ni sam“, rekao je Vučić dodajući da će investitor raditi u skladu sa ugovorom, ne precizirajući o kojoj kompaniji je reč.

Istakao je da će investitor svakako raditi 10 puta bolje i omogućiti veće plate radnicima, imati bolju proizvodnju i veći doprinos BDP-u.

„Slušam prazne priče od 2008. Imali smo samo tri godine kada je to preduzeće radilo u plusu,ali nijedna u vremenu vladavine demokrata i ljitićevih fašista, mislim da su to bile 2012. 2014. i 2016. Bio je minus u vreme lidera te čudno sklepane koalicije satavljene od otpadaka DS sa ljotićevcima“.

Vučić je rekao da je za vreme Ðilasa minus iznosio 87 miliona evra, dok je PKB 2017. završio godinu sa minusom od 80 miliona evra.

Istakao je da je prethodna vlast pričala bajke, a da su te silne investicije u stvari bile – samo jedna izgrađena farma.

Vučić navodi da opozicija ljude obmanjuje pričama da o sudbinama kompanija i poslovanju odlučuju i vode zaposleni, kao da je i dalje lažni komunizam i radničko samoupravljanje, ali da svako ko razume ekonomiju može da napravi razliku, pošto su se oni hvalili minusom od 3,1 odsto rasta, a sadašnja vlast rastom od četiri odsto ili 4,9 odsto.

„Pokažite mi veći primer razlike u svetu između dve vlasti, koje su sledile jedna drugu. Plašim se da ga nećete naći“, dodao je Vučić.

Mediji su objavili da je ponudu za PKB dala kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja u Srbiji ima registrovanu firmu, kao i da je prilikom otvaraja ponude utvrđeno da je sva dostavljena dokumnetacija bila ispravna.

Ministarstvo privrede ranije je potvrdilo da su dve kompanije otkupile dokumentaciju, a da je stigla samo jedna ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine PKB po početnoj ceni od 104,5 miliona evra istakao je u ponedeljak, a na prodaju je 16. 785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi.

Isto tako ponuđena je i imovina zavisnih društava kao što su Ekolab, Institut PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB, te dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.

Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

Predstavnici Vlade Srbije i Al Dahre su 2013. godine u Abu Dabiju potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu u vrednosti 400 miliona evra. Taj ugovor nije realizovan ali je Al Dahra 2014. godine postala većinski vlasnik beogradske firme „Rudnap“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana