Jedanaest domaćih filmova na smotri arheološkog filma Tanjug

KulturaKultura Pocetna 19. 03. 2018. 13:48:22

XIX Međunarodna smotra arheološkog filma biće održana u Jugoslovenskoj kinoteci od 22. do 29. marta, a među filmovima koji će biti prikazani su i dva koja je, u okviru svoje emisje „Beograd za početnike“ na Studiju B, uradila autorka i novinar Smiljana Popov. Domaćin smotre od 1998. godine je Narodni muzej u Beogradu koji je taj festival započeo da organizuje u saradnji sa Festivalom u Roveretu.

smiljana-popov-greb

foto Studio B/Smiljana Popov

Devetnaesta Međunarodna smotra arheološkog filma biće održana od 22. do 29. marta u Jugoslovenskoj kinoteci, a na programu će biti 39 filmova iz 13 zemalja, među kojima čak 11 domaćih ostvarenja.

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, koji je domaćin smotre od 1998. godine, rekla je danas na konferenciji za novinare je počasni gost ove godine Kina sa filmom „Umetnost u pećinama provincije Gansu“ reditelja Jiaoa Bingkuna, koji će biti prikazan na otvaranju.

Publika će imati priliku da pogleda i filmove iz Turske, Azerbejdžana, Nemačke, Italije, Španije, Grčke, Irana, Hrvatske, Bugarske, Rusije i prvi put jedan film iz Ukrajine i to „Vladimir Veliki – pogled sa Volinije“.

„Budući da he Srbija aktuelni koordinator radnom grupom za kulturu u okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) i da će ove godine biti domaćin ministarstke konferencije iz oblasti kulture, posebno je zadovoljstvo što će u okviru smotre biti prikazani filmovi iz zemalja BSEC-a: Rusije, Grčke, Turske, Ukrajine, Bugarske, Azerbejdžana i Srbije“, istakla je Borić Brešković.

Smotra će i ove godine prikazati važna otkrića u arheologiji i izuzetna dostighnuća drevnih civilizacija – od otkrića u Brazilu i toga kako se živelo u najranijoj prošlosti na teritoriji severne Grčke, preko razvoja staroegipatske kulture na severu Afrike i istraživanja brodoloma koji se odigrao pre 400 godina i ubistvu 32 baskijska lovca na kitove na Islandu do pokušaja da se odgonentne koliko je star štap pronađen u blizini Halštata.

Što se tiče srpskih filmova na programu će biti „Metalla Tricornensia – Kosmaj“ Rastka Šejića, „Nekropola Glogovik“ Milana Pece Nikolića, „Na tragu carske palate – Projekat Glac“ Slobodana Maksića, „Arheološki lokalitet Anine – Villa rustica“ Aleksandra Teodorovića, „Undergrad – potraga se nastavlja“ Nedeljka Kovačića i „Petrus, srednjovekovni grad“ Božidara Nikolića.

Tu su i dve epizode iz emisije „Beograd za početnike“ Smiljane Popov (Studio B) – „U potrazi za antičkim El Doradom“ i „Igra prestola, srpski viteški kod“.

Borić Brešković je rekla da su, sa željom da obogate program, odlučili da predstave i filmove mladih istraživača i studenata arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu (animirani film „Timor mortis“ Katarine Ivković i dokumentarac „U pivu je istina“ grupe studenata), kao i dva animirana filma Studija za animaciju Dečjeg kulturnog centra.

Poslednjeg dana smotre biće održana tribina „Arheologija i mediji“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana