Jagatić:Bajaga ne počinje svoje koncerte ustaškim pozdravom Tanjug

KulturaKultura Pocetna 16. 08. 2018. 13:00:27

Pokušaj varaždinskih veterana, koji sledeći put svojih kolega iz Karlovca, da zabrane nastup srpskog benda Bajaga i Instrukturi u tom mestu komentarisao je hrvatski rok kritičar Nacionala Dubravko Jagatić, a oglasio se i crnogorski muzičar Rambo Amadeus, koji kažu da ne razumeju hajku protiv Bajage u Hrvatskoj.

Beograd, 31. decembra 2016. - Beogradjani i njihovi gosti su docekali Novu godinu ispred Doma Narodne skupstine uz vatromet i nastup Bajage. FOTO TANJUG/ MILUTIN MARKOVIC/dr

Jagatić je to povezao sa nastupima i u Hrvatskoj osporavanog proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona.

„Nastup muzičara može da zabrani gradonačelnik s tim što mora da obrazloži zašto. U slučaju Tompsona neki gradonačelnici su rekli da pevač koji propagira fašizam, ne sme nastupati u njihovom gradu. Zabranu Bajaginog nastupa braniteljska udruženja mogu da sugerišu, ali ga ne smeju zabraniti…“, rekao je Jagatić i dodao da je u trenutku kada traže zabranu u Karlovcu, Bajaga napunio Pulsku arenu.

Osvrnuvši se na tvrdnje da je Bajaga pevao četničke pesme u Kninu, Jagatić kaže da tako nešto ikada nije potvrđeno.

“ Bajaga je jedan od rokera koji su pokrenuli Rimtutituki projekt, oni su često nastupali protiv rata i protiv Miloševića. Bajaga se često zalagao za pozitivne stvari tokom svoje karijere, ne znam zašto je postao sporan“, naveo je Jagatić za regionalnu N1 tv.

Govoreći iz ličnog iskustva razgovora sa Bajagom, Jagatić kaže da se frontmen srpskog benda ne želi petljati sa politikom.

„Imamo vrhunskog muzičara koji želi da nastupi pred publikom koja ga obožava, a šta se sada dogodilo, ne znam. Bojim se da bi to moglo pokrenuti lavinu. Šta ako dođe Električni orgazam, Disciplina Kičme, šta ako dođe bilo koji beogradski bend? Ministar Medved treba da razgovara sa braniteljima da se tome stane na kraj. Treba da čuje njihovu sugestiju, ali argumentovano“, kaže Jagatić.

Povodom tvrđi da oni koji bi zabranili Tompsona ne smeju da se žale kada se traži zabrana Bajage, Jagatić, koji je novinar nedeljnika Nacional, kaže:

„Ako jedan od njih dvojice počinje koncert ustaškim pozdravom, zagovara NDH, onda mu treba zabraniti nastup. Kod Bajage nemamo takvu priču. Puno govori podatak da su Tompsonovi nastupi zabranjivani u EU. U Hrvatskoj je malo teže jer ZDS nije sporan pozdrav, da ne govorim o presudi kojom je odlučeno da se Tompson ne može kazniti. To je apsurdno“, zaključio je Jagatić.

Nakon nekoliko dana hajke koja se u Hrvatskoj vodi protiv nastupa srpskog benda Bajaga i Instruktori oglasio se i crnogorski muzičar Rambo Amadeus, koji je na svom Fejsbuk profilu pod pravim imenom Antonije Pušić napisao:

„Evo nekoliko dana pokušavam da razumem zašto bi bilo ko, bilo gde zabranjivao koncert Bajage? Jedino objašnjenje koje može da bude logično je što Bajaga i Instruktori ne sviraju turbo folk koji je koliko vidim sasvim dobrodošao baš u svakom delu pokojne SFRJ“.

Bajagin koncert u Karlovcu na Danu piva je bio najavljen za 3. septembra, ali je otkazan prošle sedmice zbog pritiska takozvanih branitelja.

Organizatori su nakon otkazivanja najavili da će umesto njega nastupiti Hladno pivo, ali su oni to odbili.

„Doći ćemo možda da popijemo pivo, ali nećemo svirati jer ne želimo biti ničija zamena. Dragi Karlovčani, vidimo se nekom drugom prilikom. Živeli“, poručili su iz benda Hladno pivo.

Bajaga je njihov potez nazvao šmekerskim, a otkrio je da bi obožavatelji uskoro mogli čuti i njihovu zajedničku pjesmu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno vedro

Sreda
Moguća kiša

Max: 15°C
Min: 10°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana