Izložba “Umetnici, akademici”otvorena u Domu Vojske Srbije Studio B

KulturaKultura Pocetna 18. 03. 2017. 19:10:53

U Domu Vojske Srbije otvorena je izložba “Umetnici, akademici SANU” iz kolekcije Pavla Beljanskog.

Slika-kultura-18-03,-SZPB

Izložba je jedno od centralnih dešavanja kojim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2017. godine obeležava šest decenija od kako ju je diplomata, kolekcionar i darodavac Pavle Beljanski potpisivanjem Ugovora o poklonu pravno osnovao (18. novembar 1957).

Izložbom “Umetnici, akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog” u Domu Vojske Srbije u Beogradu, ujedno se  obeležava pola veka od osnivanja Umetničkog saveta Galerije SANU, kao i same Galerije ove značajne institucije.

Na skupu Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU, u januaru 1966. godine, iznet je predlog da se osnuje „likovna galerija“, a dve godine kasnije i zvanično otvori za javnost.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ima više razloga da obeleži ovaj jubilej-jedan je osnivanje Umetničkog saveta Galerije Akademije,koje je  inicirao Nedeljko Gvozdenović, jedan od bliskih prijatelja Pavla Beljanskog i autora iz njegove kolekcije; u osnivanju su učestvovali i Peđa Milosavljević i Ljubica Cuca Sokić; tokom proteklih pet decenija, radovi autora iz kolekcije Beljanskog, izlagani su u Galeriji SANU na monografskim i tematskim izložbama; arhivska građa Galerije SANU i Spomen-zbirke se međusobno dopunjava i stvara autentičnu sliku o vremenu kada su ovi umetnici stvarali, posebno u vremenu kada su postali akademici.

Autori izložbe dr Jasna Jovanov i Milica Orlović Čobanov osmislile su prateći program sa  tumačenjima  postavke, kreativnim radionicama  za decu i projekcijama  dokumentarnih filmova, a posetiocima će biti predstavljena i bogata izdavačka delatnost Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Sumaglica

Trenutna temperatura 1°C

Sumaglica

Utorak
Oblačno

Max: 1°C
Min: -1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana