Izložba Ivane Živić Studio B

KulturaKultura Pocetna 31. 10. 2018. 17:22:27

Slikarstvo Ivane Živić, iako počiva na klasičnim slikarskim postulatima, neobična je višeslojna sinteza figuracije i fantastike.

pigmalion udruzenje

 

U koštac sa sadašnjim vremenom, pritiskom i neizvesnošću, Ivana nam nesebično daruje dela akcentovane svetlosti, jedinstvenog vremena, kompozicionog sklada i sceničnosti, koja slave boju u njenom punom značenju.

pozivnica 2 copy

Priroda i ljudi, bili su dosadašnji izazovi (u ranim radovima) ove umetnice, a u poslednjih pet godina lajt motiv Ivaninog stvaralaštva postale su ženske figure – plivačice smeštene u neobične, impozantne enterijere, često i devastirane  – pune vode. Fascinacija vodom, u opusu Ivane Živić, može da se tumači dvojako – ono što je svakako primarno je snažna emocija koja potiče iz realnih životnih situacija a transponovana je ekspresijom lica i govorom tela glavnih protagonistkinja. Ono što posmatrač doživljava je osećaj slobode, lakoće, nesputanosti…iako su u pitanju netipični prizori, odnosno specifični imaginarijum ove umetnice.

Prizor i detalj u opusu Ivane Živić osnova su za nadrealnu priču, odnosno ona svakodnevno prenosi u neobično…mnoštvom finesa. Plivačice su izdvojene od pozadine, gracilno zasecaju tkivo slike, uranjaju, lebde i kreću se… i tako stvaraju iluziju vode. Figure su usamljene, zaustavljene u tim imaginarnim prostorima, raskošnim kulisama neobičnih zdanja, ali i ruiniranim prostorima i stepeništima… na taj način bivstvuju – dok istražuju sopstveni unutrašnji svet.

Umetnost Ivane Živić istovremeno nudi utočište posmatraču ali predstavlja i težnju za slobodom… jer u njenom stvaralaštvu sinonim za slobodu je žena.

Maja Živanović,  novinar i likovni kritičar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 12°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana