Izložba dela Nedeljka Gvozdenovića u Galeriji SANU Tanjug

KulturaKultura Pocetna 03. 07. 2018. 16:27:36

Izložba „Nedeljko Gvozdenović: U potrazi za apsolutnim slikarstvom“ autorke Dijane Metlić, biće otvorena sutra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti povodom 50 godina od njenog osnivanja.

sanutablasrpskaakademijanaukaiumetnosti17112014.jpg

 

To će biti prva restrospektivna izložba Nedeljka Gvozdenovića (1902-1988) u Galeriji SANU koja je i osnovana na njegovu inicijativu, a obuhvatiće stotinak dela od 170 koliko je umetnik 1982. poklonio SANU.

Autorka izložbe, istoričarka umetnosti i vanredni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu kaže da su izložili dela iz svih faza Gvozdenovog stvaralaštva, ona koja je poklonio Akademiji i ona koja je poklonio Gradu Beogradu, a koja SANU čuva, dok su u monografskoj publikaciji reprodukcije radova koje je umetnik poklonio Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Kući legata i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Klasična postavka prati hronologiju umetnikovog stvaralaštva od akta iz 1923, preko skicen-bloka sa crtežima iz vremena njegovog školovanja u Minhenu u Međunarodnoj slikarskoj školi Hansa Hofmana, da bi se nastavilo sa radovima iz 1925. koji su nastali u Mostaru – akvareli „Šahisti“ i „Moja majka švalja“.

Gvozdenović se 1926. preselio u Beograd gde se opredelio za svoje ključne motive – figure u prostoru, enterijer, intimne pejzaže i mrtvu prirodu.

Na ulazu u Galeriju SANU su radovi iz tridesetih godina kada se oprobavao u „lakim“ tehnikama (crtež, akvarel, tuš, lavirani crtež), koji prikazuju njegov pogled na periferiju Beograda koja ga je privlačila i u trku je beležio svoje poglede.

„U ranoj fazi bio je okrenut skromnim ljudima i na njegovim crtežima i akvarelima su seljanke, prodavačice na pijaci, već izgubljeni gradski prizori kao što su prodavci leda. Gvozdenović je voleo, kako je govorio, male ljude koji su se zadovoljavali malim stvarima“, rekla je Metlić.

Njegove atipične mrtve prirode, prema njenim rečima, predstavljaju dijalog sa starim baroknim majstorima i sa prikazom mesa, zaklanih zečeva i kokoški, upućuju na njegovu teskobnu egzistenicju, ali su i latentna kritika stvarnosti.

Od 1940. kada je dobio mesto vanrednog profesora na Akademiji likovnih umetnosti, počeo je lagodnije da živi i tada nastaju intimističke teme – ženska figura u enterijeru, uvek zamišljene i sklonjenog pogleda, a u Galeriji SANU su istaknut i niz muških figura.

Svoj slikarski rukopis razvio je tokom pedesetih i šezdesetih kao potpuno sazrevanje pouka koje je dobio u školi Hansa Hofmana, najistaknutijeg predstavnika apstraktne umetnosti u Americi, koji je smatrao da je inspiracija za umetnika u prirodi, ali da je slikarski čin kreacija, a ne imitacija te prirode.

Prelomni momenat, prema oceni kritičara, bio je 1952. kada je Gvozdenović naslikao svoje remek delo „Univezitetski park“ koji se nalazi u Narodnom muzeju i od tada je sve više radio na svom osobenom rukopisu koji opisuje kao „kontakt ruke sa površinom platna, odnosno papira“.

Tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih okrenuo se mrtvoj prirodi, ali za njega slikarski čin je bio stalno istraživanje novih rasporeda između već viđenih i odabranih svakodnevnih predmeta.

Gvozdenović je uvek bio u kontaktu sa prirodom, posebno kada se 1964. povukao u svoj stan i potpuno se posvetio slikarstvu i često se primećuje neverovatno zelenilo njegove slike koje proističe iz harmonije koju je osećao u prirodi.

„Beograd najviše volim leti zato što se tada isprazni i utiša, a ja mogu da ga istražujem. Volim da posmatram livade ispred sebe, a u daljini vidim kranove i dizalice kao upad mehanike u prirodni ambijent – upad proze, u prirodnu poeziju“, govorio je.

Vrhunac izložbe su dela sa motivom ateljea kome se posvetio osamdesetih godina.

„Ta samoća koja je bila obeležje Gvozdenovićevog načina života, bila je ispunjenost slikarstvom i to potvrđuje stalna težnja za onim što ja imenujem apsolutnim slikarstvom u njegovom stvaralaštvu“, rekla je Metlić.

Izložba u Galeriji SANU biće otvorena do 5. avgusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 13°C
Min: 3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana