Vučić obišao novi KC u Nišu, radove na izgradnji fabrike Cumbotel i Koridor 10 Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 17. 12. 2017. 11:38:03

U Nišu je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministara u vladi, otvoren Klinički centar, a prve pacijente primiće do kraja godine. Vučić je obišao prethodno radove na izgradnji fabrike Cumtobel u Suvom Dolu kod Niša, čija je gradnja počela krajem jula ove godine i radove na Koridoru 10.

nis-kc-vucic-tanjug

foto Tanjug

Predsednik Vučić je, u obraćanju poručio da smo otvaranjem Kliničkog centra, koji je prvi kompletno završen u Srbiji, pokazali da znamo, umemo i da možemo i da ne odustajemo.Kako je rekao, pokazalo se da Srbija može da stvori nešto ni iz čega, da reši svaki problem, da nema straha ni manjka vere u sebe u svoj radi i svoje sposobnosti.“Znam da Srbija neće da odustane više nikada i da mi nećemo više nikada da odustajemo“, rekao je Vučić.Optimizam je, kaže, pobedio i na livadi, na čijem je mestu nikao novi Klinički centar, i u celoj Srbiji – gde neće biti pustih livada, izneverinih nada i očekivanja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da predstoji i završetak Kliničnog centra Srbije u Beogradu, kao i Klinički centar Vojvodine, a spomenula je i završetak koridora 10 i nastavak koridora 11 i njihovo povezivanje autoputem između Pojata i Preljine.Ona je rekla da predstoji i završetak Naučno tehnološkog parka u Novom Sadu, kao i izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu i laboratorijske lamele na Elektronskom fakultetu u Nišu.

kc-vucic-nis-tanjug

Niški Klinički centar, najmoderniji u zemlji, prostire se na 45.000 kvadratnih metara, a u obnovu i izgradnju zdravstvene ustanove, uključujući i nabavku nove opreme, uloženo je 50 miliona evra.Sve sobe u novoj zgradi biće dvokrevetne, a kako je rekao ministar Lončar, neće biti trokrevetnih soba, niti pregrađivanja kako bi se napravilo još mesta.Sama zgrada Kliničkog centra je „pametna“, odnosno celom zgradom upravlja se iz kontrolne sobe, a obezbeđena je i tehnika kako bi Klinički centar bio nezavistan kada je reč o vodi i struji i da, ako se desi neka veća havarija u Nišu, zgrada može sedam dana nezavisno da se ne snabdeva vodom i strujom.

Prethodno, Vučić je obišao  radove na izgradnji fabrike Cumtobel u Suvom Dolu kod Niša, čija je gradnja počela krajem jula.

fabrika-cumtobel-nis-greb

Fabrika Cumtobel zaposliće 1100 radnika. Austrijski proizvođač rasvetnih uređaja i komponenti u novom pogonu upošljavaće mahom inženjere i prvi proizvodi iz te fabrike će izaći 2018. godine. Gradi se u južnoj industrijskoj zoni kod Niša, a fabrika će kada bude završena pokrivati površinu od 40.000 kvadratnih metara. Vrednost investicije je oko 30,6 miliona evra. Subvencije drževe iznose osam miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jutros, u okviru posete Niškom i Pčinjskom okrugu, obišao i radove na Koridoru 10, u Grdeličkoj klisuri u blizini Vladičinog Hana.

radovi-koridor-10-vucic

Vučić je prilikom obilaska istakao težinu radova na ovoj deonici i zahvalio radnicima na tome što rade u svim vremenskim uslovima na ovoj opasnoj i teškoj deonici za izgradnju.

On je izneo podatak da je, na primer, oko 435.000 tona zemljišta minirano, da ostaje još oko 160.000 tona i da se taj izdrobljeni kamen koristi za nasipe…

Kako je rekao, unekoliko se kasni sa radovima i nije srećan zbog toga te dodao:  „Jutros sam vikao na (v.d. direktor Koridora Srbije Zoran) Babića, a i on na mene“, napominjući da je sve to normalno kada se radi, a radovi napreduju.

Vučić je govorio i o radovima na Istočnom kraku Koridora 10, gde je apostrofirao da će se šest kilometara kod Pirota završiti ove ili početkom sledeće godine.

Kako je rekao. ostaju radovi na 12 kilometara Bacarevo – Crvena reka kao problem, i kad to bude završeno sledeće godine biće kompletno završen taj krak Koridora 10.

Predsedenik Srbije je naveo i da je zahavljujući EIB posao finasiran pod najpovoljnijim uslovima, a da smo bili u stanju to i da sve platimo zbog uspešno sprovedene finasijske konsolidacije.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, najavio i otvaranje nove velike fabrike u Leskovcu, ulaganja u Vranju gde je napomenuo i veliki ugovor preduzeća JUMKO sa Vojskom Srbije, ali i poručio da će se nastaviti sa ulaganjima u jug Srbije.

Sa predsednikom Srbije radove je obišao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je naveo da na izgradnji ovog dela Koridora 10 rade i firme iz Republike Srpske, te da mu je posebno drago što, kako mu je rečeno, uspešno obavljaju svoj posao.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Umerena kiša

Trenutna temperatura 13°C

Umerena kiša

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana