Izetbegović neće dogovor,želju da prizna KiM nije ni krio Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 07. 12. 2017. 10:15:45

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio da nije iznenađen diplomatskim ispadom člana predstavništva BiH na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu ističući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao ogromnu toleranciju i državničku mudrost.

martinovic-skupstina

„Čini se da je Bakir Izetbegović došao u Begrad sa namerom da se ne dogovori ni o jednom pitanju koje je važno za Srbiju i BiH“, rekao je Martinović na opasku voditelja da je sada jasno da Izetbegovićeva nedavna izjava o priznanju KiM nije bila ni pogrešnio interpretirana, niti izvučena iz konteksta.

Lider LDP Čedomior Jovanović takođe ističe da Bakir Izetbegović nije ni krio želju da Bosna prizna nezavisnost Kosova.

„Ja bih se zadržao na umerenoj reakciji Vučića i ne bih gurao prst u oko više nego što je to do sada učinjeno. U Bosni nema previše nevinih i pred Beogradom je jedna komplikovana godina. Moramo doći do rezultata u kosovskom dijalogu i moramo naći odgovor na pitanje nefunkcionalnosti BiH“, rekao je Jovanović za Pink.

Martinović je ukazao da Izetbegović nije imao nameru da se dogovori ni o jednom pitanju, a pre svega o pitanju razgraničenja dve države.

On je rekao da smatra da je Izetbegović ima obavezu da objasni ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Potočarima 2015. godine na šta do danas nismo dobili odgovor.

„Da je neko drugi u pitanju sumnjam da bi hteo uopšte da razgovara sa Izetbegovićem o bilo kojoj temi dok se ne rasvetli to pitanje. Vučić je pokazao ogromnu toleranciju, državničku mudrost i dalekovidost koju malo ko ima“, rekao je Martinović.

Kako je dodao, pružio je ruku Bakiru Izetbegoviću, a to znači Bošnjacima u BiH.

„Čini mi se i nažalost moram da konstatujem da je ta ruka bar za sada ostala u vazduhu zato što ne postoji dovoljno spremnosti sa bošnjačke strane, sa strane Bakira Izetbegovića da se normalizuju odnosi između BiH i Srbije“, kazao je Martinović.

On smatra i da bi bilo tužno da se sve to pripiše predizbornoj retorici Bakira Izetbegovića jer to znači da se on igra mirom i stabilnostsuću BiH i Zpadnim Bbalkanom.

„Da li će odnosi sa BiH biti uravnoteženi, normalni, da li ćemo rešiti sva sporna pitanja ne zavisi samo od Srbije, već i od odnosa u samoj BiH i političke volje predstavnika Bošnjaka, a to je u ovom trenutku Izetbegović“, naveo je Martinović.

Srbija je, kako je dodao, do sada mnogo puta pokazala, kao i Vučić kao predsednik republike i kao predsednik vlade pokazao ogromnu spremnost da se razgovra, da se spusti lopta, da se ne zaoštravaju strasti.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku na strani Bošnjaka ne postoji dovoljno spremnosti da se sa Srbijom razgovara otvoreno i sa željom da se sva otvorena pitanja reše.

„To je pitanje političke odgovornosti. a ako će sudbina BiH da zavisi od toga da li će na tim izborima da pobedi Izetbegović ili ne onda mislim da BiH kao držzava ne baš svetlu perspektivu“, zaključio je Martinović.

Diplomatski ispad Bakira Izetbegovića za lidera LDP-a Čedomira Jovanovića je „logična posledica odnosa koji su u ovom trenutku karakteristični za BiH i dodaje da bi bilo bolje da do toga nije došlo.

On pojašnjava da nije iznenađen izostankom konkretnog dogovora, jer „do dogovora ne može doći ukoliko se ne reše otvorena politička pitanja“.

„Bakir Izetbegović je u Beogradu razmišljao o predstojećim izborima, na isti način kao što to čine predsrtavnici ostala dva naroda. Treba spustiti loptu, jer niko ne može imati korist od produbljivanja problema u BiH koji su ovako previše ozbiljni“, pojasnio je Jovanović.

Kako kaže poslednje presude Haškog tribunala izoluju Bakira Izetbegovića jer u odnosu prema Hagu, smatra on, postoji znak jednakostu između stava (Milorada)Dodika i (Dragana) Čovića.

Precizira da je jasno da se ne može menjati stav BiH o Kosovu bez tri člana predsedništva i da će i ubuduće on biti kao i do sad, da Srbi u BiH slede politiku Srbiju, a za predsednika Predsedništva kaže da taktizira i ima partnerstvo sa RS kako bi izmenio izborni zakon i osigurao mesto u Predsedništvu.

Upitan da li je Izetbegović iz Beograda poslao poruku svom glasačkom telu on je rekao da to nije opravdanje, ali je tako.

„Uglavnom se tako vodi politika. Zbog toga mi imamo hronično nestabilne ondose ne samo sa bosnom, već i sa Hrvatskom“, naglasio je Jovanović i dodao da je dobro što je došlo do susreta u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 17°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana