Ivanović:Primećen porast broja malignih oboljenja Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 23. 05. 2018. 19:09:00

Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović, izjavio je da na Odeljenju onkologije te zdravstvene ustanove ima četiri do pet puta više pacijenata, nego u ranijem periodu i više uključenih terapija citostaticima.

lekar25092014.jpg

 

Ivanović je pozdravio odluku Skupštine Srbije da formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije i istakao da je u interesu pacijenata da se dođe do prave istine i preduzmu neophodne mere.

On je za televiziju Most kazao da drastičan porast oboljenja ne može da se objasni drugačije nego kao posledica bombardovanja NATO pakta osiromašenim uranijumom, na prostoru Kosova i Metohije, gde je bombardovanje bilo jako intenzivno.

„Mi, kliničari, primećujemo porast broja malignih oboljenja. Mi smo pravili jedno istraživanje na srpskoj populaciji, u godini pre bombardovanja i u godini posle, 1998. i 2001. godine, kada smo evidentirali porast za 2,2 puta veći broj oboljenja u godini posle bombardovanja, nego u godini pre. I ovih godina primećujemo trend rasta malignih oboljenja. Ovde kod nas, na onkologiji, imamo 4 do 5 puta više pacijenata, nego u ranijem periodu i više uključenih terapija citostatika“, rekao je Ivanović.

Skupština Srbije donela je odluku o formiranju te Komisije na sednici održanoj 18. maja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana