Ivanov:Borisov preuzeo odgovornost zbog odbijanja susreta Tanjug

RegionRegion Pocetna 14. 06. 2018. 16:25:31

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov izjavio je da je Bojko Borisov preuzeo odgovornost za odbijanje ranije planiranog susreta sa njim u Sofiji, te dodao da bugarski premijer ne razume šta je glavni cilj EU.Borisov:Prema Ivanovu sam se odnosio sa velikim poštovanjem

Macedonian President George Ivanov addresses to the media in the Presidential office in Skopje, Macedonia, Wednesday, June 13, 2018. Macedonia's president said Wednesday that he would not sign off on a historic deal that would change the country's name, the most potentially disruptive reaction so far to the agreement with Greece that has received diverging reactions in both countries. (AP Photo/Boris Grdanoski)

foto Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

„Premijer Bojko Borisov je preuzeo odgovornost zbog odbijanja da se sastane sa mnom, ali on ne razume glavni cilj EU“, rekao je Ivanov nakon susreta sa bugarskim predsednikom.

Bugarska vlada saopštila je ranije danas da je otkazala susrete Borisova i ministarke spoljnih poslova Ekatarine Zaharieve sa Ivanovim, koji su bili planirani za sutra.

„Bojko Borisov je premijer jedne zemlje koja vodi EU, a on govori o dijalogu. On učestvuje u tom dijalogu ne razume cilj svega toga“, rekao je Ivanov.

Kako su preneli bugarski mediji ranije, Borisov je odbio da se sastane sa Ivanovim zbog njegovog odnosa prema dogovoru koji su premijer Makedonije i Grčke postigli o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Ivanov je u obraćanju javnosti saopštio da neće potisati taj sporazum, ako bude izglasan u makedonskom parlamentu.

Ivanov pozvao bugarske medije da ne špekulišu

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov, kome je bugarski premijer Bojko Borisov otkazao ranije zakazani susret u Sofiji, ocenio je danas po načinu izveštava bugarskih medija o tome da su tamošnji novinari pali pod uticaj stranih faktora i dela bugarske vlasti kada su za njega rekli da svojim odlukama destabilizuje Makedoniju.

„To su špekulacije. Ja ne destabilizujem Makedoniju i ne prihvatam takve kvalifikacije. Ja nisam prepreka stabilnosti regiona. Znam ko je odgovoran za stanje u Makedoniji, znam ko ugrožava njenu budućnost, znam kome smeta pravo prosperiteta jedne nacije. Dakle, budite umereni u svojim kvalifikacijama i ne podležite stranim uticajima“, rekao je Ivanov medijima

Ivanov je to rekao odgovarajući na konstataciju novinara bugarske agencije BGNES da je kao predsednik države poslednjih nekoliko godina donosio odluke koje su dovele do političke krize u Makedoniji, te da sada odbijanjem da podrži grčko-makedonski dogovor o imenu zapravo destabilizuje zemlju i region.

„Svaki predsednik polaže zakletvu kad stupi na funkciju i zaklinje se na Ustav. Zakleo sam se da ću poštovati Ustav. Ne mogu prihvatiti čin koji je u suprotnosti sa zakonima i ustavom Makedonije. Tak sporazum je lični čin, po mom mišljenju, premijera koji pritom nije uzeo u obzir sve posledice jednog takvog sporazuma“, rekao je Ivanov.

Istakao je da postignuti dogovor Cipra i Zaeva o novom imenu Makedonije ne zatvara spor koji traje duže od četvrrt veka, već da naprotiv otvara mnoga drua pitanja, stvarajući, kako je rekao, veliku neizvesnost i nesigurnost za Makedoniju i za region.

Ivanov je objasnio da je prvi put upoznat sa dokumentom u njegovom kabinetu i da nijednog trenutka nije bio uključen u dogovor.

“ Kada sam dobio taj dokument, video sam da nemamo šta da pričamo na tom sastanku. Zbog toga je sastanak trajao tako kratko. Zašto bih legalizovao taj dokument? Dogovoren je bez mog učešća. Ovo je važan dokument, jer je prema Ustavu Republike Makedonije predsednik je važna figura kada je u pitanju zaključivanje međunarodnih sporazuma. A ja sam bio isključe iz celog procesa. Zašto bih sada legalizovao tu aktivnost? To je njihova odluka i njihova odgovornost „, rekao je Ivanov.

Ivanov je, naime, prvi put dobio dogovoreni sporazum na sastanku sa premijerom Zarenom Zaevom u šefom diplomatije NIkolom Dimitrovim juče u skopskoj Vili Vodno.

Inače, taj sastanak je trajao kratko, ošto je Ivanov čim je dobio sporazum, nakon dva minuta, ustao i napustio sastanak.

Potom se obratio javnosti i saopštio da je njegova konačna odluka da neće potpisati sporazum, ako on bude usvojen u makedonskom parlamentu.

Borisov:Prema Ivanovu sam se odnosio sa velikim poštovanjem

Odluka bugarskog premijera Bojka Borisova da odbije susret sa predsednikom Makedonije Ðorđem Ivanovim zato što se on protivi dogovora Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske reublike u delu makedonske javnosti je doživljen kao diplomatski skandal bez presedana.

Ivanov se od danas nalazi u poseti Sofiji, a za sutra je bio planiran sastanak sa Borisovim i ministarskom spoljnih oslova bugarske Zaharievom, ali su ti sastanci otkazani jer premijer Bugarske, koja predsedava EU u prvoj polovini ove godine, ne slaže se sa odlukom Ivanova da ne potpiše sporazum o novom imenu Makedonije.

Predsednik Ðorđe Ivanov savršeno dobro zna da Bugarska najviše želi da se Makedonija pridruži EU i NATO-u i da doživi prosperitet, rekao je Borisov u jednoj od mnogobrojnih današnjih izjava, nakon što je odlučio da odbije da razgovara sa makedonskim predsednikom.

„Kada je u makedonskom parlamentu dogodilo nasilje (aprila prošle godine) , prvi sam nazvao predsednika Ivanova, premijera Zorana Zaeva i Nikolu Gruevskog. Učinio sam sve što sam mogao da pomognem u rešavanju problema mirno „, rekao je Borisov novinarima, prenela je agencija Fokus.

On je dodao da se prema Ivanovu uvek ponašao sa velikim poštovanjem, ali da sada ne želi da se meša u rad makedonskih institucija kada je reč o sporu sa Grčkom.

Borisov je dodao da je ovaj spor blokirao Makedoniju decenijama.

Ivanov je ranije danas na konferenciji za novinare nakon razgovora sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom rekao da je Borisov odabrao stranu a da nije shvatio glavni cilj svog predsedavanja Unijom.

Radev, međutim, rekao da Bugarska treba da razgovara ne samo sa vladom, već i sa predsednikom države, parlamentom i predstavnicima opozicije u Makedoniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana