Ivanov:Moja konačna odluka je:Neću potpisati sporazum Tanjug

RegionRegion Pocetna 13. 06. 2018. 18:37:02

Makonski predsednik Ðorđe Ivanov saopštio je danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.Susret Zaev-Mickoski o sporazumu trajao samo pet minuta

skopljevlada18052015.jpg

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

„Neću legalizovati politički nelegalna dela“, rekao je Ivanov.

Smatra da je ceo proces dogovaranja sproveden „neodgovorno i netransparnetno“, te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.

Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim „ličnim delom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost“.

„Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promenu ustavnog imena, već i promenu preambule Ustava“, rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

„Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspela da izudi svoje zahteve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji „, rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što ih zatvara, ali je makedonskom narodu oručio da se ne plaši.

„Držite se, negujte naš večni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucenama i pretnjama. Neću podržati takav štetan dogovor, rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja.

Prema njegovim rečima, Grčka je ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

„Za ljubav naših predaka, onih koji su čista srca stvorili vekovnu težnju jedne, naše jedine Makedonije, uzdignite se. Istorija nezavisne Makedonije je izbrisana. Sporazumom je uskraćeno pravo nerođenima da budu Makedonci. EU i NATO ne smeju biti alibi zaloš dogovor. Ovaj sporazum deli društvo umesto da ga ujedinjuje“, poručio je

Ivanov nakon dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevim

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov nakon samo dva minuta prekinuo je sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovom, koji je trebalo da ga informišu o sporazumu dogovorenom sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom o novom imenu Makedonije.

Kabinet predsednika je saopštio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma.

Najavljeno je da će se Ivanov danas obratiti javnosti.

„Predsednik Republike Makedonije Ðorđe Ivanov primio je danas premijera Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Republike Makedonije Nikolu Dimitrova. Obaveštavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsednik Ivanov danas će se obratiti makedonskom narodu i građanima Republike Makedonije „, stoji u kratkoj izjavi predsjedničke kancelarije.

Ivanov se, inače, sve vreme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom. On, naime, smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktuelnog Ustava te bivše jugoslovenske reublike.

Usmeno dogovoreni sporazum između Ciprasa i Zaeva ocenjen je istorijskim, a dogovor su pozdravili najviši zvanični EU i SAD.

Dogovoreno je da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija, što je za makedonsku opoziciju i predsednika Ivanova neprihvatljivo.

Susret Zaev-Mickoski o sporazumu trajao samo pet minuta

Potvrda sporazuma o novom imenu Makedonije ubrzala je aktivnosti zvaničnika u Skoplju, predstavnika vlasti i opozicije, a nakon neuspešnog sastanka premijera Zorana Zaeva sa predsednikom Ðorđem Ivanovim, susret lidera vladajuće SDSM sa Hristijanom Mickoskim, koji je na čelu najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, trajao je samo pet minuta.

Susret Zaeva i šefa makedonske diplomatije Nikole Dimitrova, sa predsednikom Makedonije, ranije danas u Vili Vodno okoncan je nakon samo dva minuta, kada je Ivanov ustao i otišao bez želje da čuje bilo šta u vezi sa sporazumom.

Makedonski mediji su preneli da je susret Zaeva i Mickoskog trajao samo pet minuta na temu sporazuma o novom imenu Makedoniji, koji je premijer juče potvrdio sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.

Mickoski je na konferenciji za novinare, nakon susreta za Zaevom, rekao da je zatražio sporazum u pisanoj formi.

„Sastanak je bio kratak, nismo imali šta da kažemo“, rekao je lider VMRO-DPMNE nakon sastanka u vladi.

On je rekao da je sastanak bio kratak, jer je tema sporazuma i novog imena Makedonije praktično iscrpljena prethodnih dana.

„Ovo je sporazum o kapitulaciji“, rekao je Mickoski i dodao da će sutra otići na sednicu vlade i tražiti njeno raspuštanje.

Lider VMRO-DPMNE, najuticajnije opozicione partije u Makedoniji koja se protivi načinuuna koji je utvrđen sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, kaže da će sporazum kada ga dobiju u pisanoj formi najpre razmotriti na stranačkim organima.

Konsultovaće se, kazao je, sa verskim zajednicama, Makedonskom akademijom nauka i umetnosti, pozvaće na konsultacije i druge stručnjake, a u sve će biti uključena i javnost.

Upitan o sastanku sa predsednikom Ivanovim, Mickoski je rekao da su samo razmenili mišljenje u vezi sa sporazumom o novom imenu države.

One Response to “Ivanov:Moja konačna odluka je:Neću potpisati sporazum”

  1. Boza Bogdanovic kaže:

    Svojevremeno sam poslao komentar, kada je Zaev dozvolio paralelnu upotrebu albanskog jezika, kao prvi korak prema autonomiji i otcepljenju. Sada javno pozdravljam dogovor sa Grcima.
    Pre dve nedelje vratio sam se iz Makedonije, posle posete mojoj kcerci i njenoj porodici, koja zivi u Velesu. Davnih 70-ih godina zavrsio sam Metalurski fakultet u Skopju, a moj otac je tada radio u Velesu 10-ak godina. Tvrdim da su Makedonci najveci srpski prijatelji, od svih nacija iz bivse SFRJ. Ni sam Milosevic nije uspeo da narusi to prijateljstvo.
    Njihov najveci problem su Siptari, koji su zapadne strane stigli sve do samog centra Makedonije. Makedonski politicari mogu da im poklone pola Makedonije, u stvaranju Velike Albanije, ili da brzopotezno udju u Nato pakt, a kasnije u EU. To je jedini nacin da sacuvaju Makedoniju u ovim granicama. Na zalost, za najvise sto godina Siptari ce biti u vecini u Makedoniji, jer za njih radi „seme i vreme“.
    Boza Bogdanovic, Bor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana