IV Festival fantastične književnosti Art-Anima Studio B

Objavljeno: 05.06.2017. 13:15 Izmenjeno: 09.06.2017. 13:23

U klubu galeriji Polet održan je  Festival „Art-Anima“ o aktuelnim temama iz domena fantastične književnosti.

Uz razgovor sa piscima Otom Oltvanjijem i Zoranom Stanojevićem, koji će biti fokusiran na različite pristupe fantastičnoj književnosti kako sa stanovišta prevođenja, tako i proznog stvaralaštva, predstavljena je i  antologija regionalne kratke priče fantastike „Regia Fantastica 2“ koju je objavilo beogradsko Udruženje građana Sci&Fi, kao i tribina „Tolkin i mit, istorija i arhetip“ – o Tolkinovom odnosu prema mitovima, ali i o njegovom odnosu prema pređašnjim književnim tradicijama.Ppoznati srpski pisac fantastike Vladimir Lazović obeležio je  40 godina književnog rada, promocijom obimnog izdanja „Sokolar“.U okviru manifestacije predstavljena je i knjiga   „Zatočnik pete sile“ dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović o stvaralaštvu našeg svetski priznatog pisca Zorana Živkovića. Dr Dejan Ognjanović govorio je  o uticaju velškog pisca Artura Makena na stvaralaštvo kultnog autora žanrovske književnosti i majstora strave H. F. Lavkrafta.

Održana je i tribina „Za i protiv ekranizacije: Džordž R.R. Martin“ na kojoj su dr Ljiljana Gavrilović i dr Mladen Stajić govorili o ekranizaciji „Igre prestola“, odnosno, TV seriji i problematici književnih fenomena.Za publiku je priredjen je i razgovor o stvaralaštvu sve aktuelnijeg američkog pisca Filipa K. Dika, na kojoj su učetvovali  dr Mladen Jakovljević, Danilo Lučić i poznata reperka Sajsi MC.

Festival je zatvorilo predstavljanje novog broja časopisa Književna fantastika, dodela nagrade za najbolju kratku priču koja je na konkursu ovog časopisa pripala piscu Ivanu Nešiću, kao i dodela nagrade za doprinos popularizaciji fantastike koju je dugogodišnjim i predanim radom zavredio pisac i kritičar Ilija Bakić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana