Istraživanje:Većina starijih u gradovima se oseća bezbedno Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 25. 12. 2017. 18:35:48

Većina starijih se oseća bezbedno u svom neposrednom okruženju i gradu, a 80 odsto ispitanika smatra da se prema njima odnose sa poštovanjem, pokazuju rezultati danas predstavljenog istraživanja „Starenje u gradovima – izazovi savremenog društva“.

crveni-krst

Istraživanje, koje je Crveni krst Srbije realizovao u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), imalo je za cilj da se ispitaju glavne potrebe starijih, daju optimalne preporuke za poboljšanje kvaliteta njihovog života i promovišu primeri dobre prakse.

Rezultati istraživanja su pokazali da starije osobe u gradskim sredinama imaju najveću potrebu za negom u svom domu, većom dostupnošću zdravstvenih usluga i javnog prevoza, kao i da je devet odsto ispitanih zbog svojih godina veoma često bilo izloženo nekom obliku diskriminacije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je za prevenciju i suzbijanje diskriminacije starijih neophodno uvažiti njihove potrebe i probleme sa kojima se oni susreću, navedno je u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 17°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana