Inflacija u 2018. bliže nivou od 1,5%- donjoj granici cilja Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 17. 05. 2018. 16:45:27

Narodna banka Srbije očekuje da će inflacija u Srbiji, nakon većeg usporavanja nego što je očekivano tokom prva četiri meseca 2018., sada blago krenuti uzlaznom putanjom i da će u ovoj godini ostati niska i stabilna bliže donjoj granici, koja iznosi 1,5 odsto.

nbs27012015.jpg

 

„Približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja od 3,0 odsto očekujemo u drugoj polovini 2019. godine, a potom stabilno kretanje oko te vrednosti do kraja perioda projekcije, odnosno u naredne dve godine“, rekla je danas guvrener NBS Jorgovanka Tabaković na predstavljanju majskog Izveštaja o inflaciji.

Podsetivši da je u aprilu rast potrošačkih cena iznosio 1,1 odsto na godišnjem nivou, a bazna inflacija 0,8 procenata, guverner je objasnila da je to pre svega posledica niže uporedne baze, odnosno „izlaska jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga s početka 2017. iz obračuna međugodišnje inflacije“.

Pored toga, na veće usporavanje inflacije su uticale i niže uvozne cene od očekivanih, kao i niski troškovi u proizvodnji hrane.

„Koristićemo sve naše instrumente kako bi inflacija u srednjem roku ostala niska i stabilna. Smatram da je to, uz očuvanje finansijske stabilnosti, najbolji način na koji centralna banka doprinosi održivom privrednom rastu i jačanju otpornosti na izazove iz

okruženja“, poručila je guverner.

U osvrtu na ekonomska kretanja u dosadašnjem toku godine, Tabaković je navela da da su ona bila povoljna i da se takav trend očekuje i u ostatku godine, a posebno je istakla rast bruto domaćeg proizvoda, koji je, prema preliminarnim statističkim podacima, u prvom kvartalu iznosio 4,5 procenata na međugodišnje.

„Cenimo da su mere ekonomske politike dobro odmerene i da su stvorile osnovu za održivo ubrzanje rasta BDP-a od oko 3,5 odsto u ovoj i u 2019. godini, ali smatramo i da postoje osnove da bi rast ove godine mogao biti i brži“, dodala je Tabaković.

Prema njenim rečima, u prvom tromesečju su nastavljena i pozitivna fiskalna kretanja uz suficit budžeta od 0,4 odsto BDP-a, u uslovima ubrzanja privrednog rasta i veće profitabilnosti privrede, pozitivnih tendencija na tržištu rada i veće efikasnosti naplate poreza.

Kada je reč o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, tekući deficit je smanjen za 6,3 procenta međugodišnje, pri čemu se beleži dvocifreni rast kako izvoza, tako i uvoza.

Tabaković je dodala da je rast uvoza, između ostalog, podstaknut skokom stranih direktnih investicija u našu privredu usled čega su povećane potrebe preduzeća za uvozom opreme i repromaterijala.

„I dalje se beleži visok neto priliv stranih direktnih investicija, koji je viši za oko 2,0 odsto međugodišnje, a koji je pojačan i neto prilivom po osnovu portfolio investicija. Procenjujemo da će neto priliv stranih direktnih investicija za celu godinu biti na nivou od oko 2,6 milijardi evra“, rekla je Tabaković.

Ukoliko se rast ukupnih investicija u osnovne fondove (osnovna sredstva, građevinske objekte, i sl.) nastavi sličnom dinamikom u ostatku godine, NBS procenjuje da bi njihovo učešće u BDP-u dostiglo oko 22 procenta.

„Očekujemo da će puna pokrivenost tekućeg deficita dugoročnim eksternim izvorima finansiranja biti zadržana i u narednim godinama, što će podržati dinamičan rast izvoza u srednjem roku. Imajući to u vidu, naša ocena je da je Srbija ostala na putu smanjenja eksterne neravnoteže u srednjem roku“, naglasila je.

Tabaković je na kraju navela da glavni rizici u pogledu projektovanih veličina potiču iz međunarodnog okruženja – divergentnosti monetarnih politika Evropske centralne banke i američkih Federalnih rezervi, kretanja cena na tržištima sirovina, pre svega nafte, kao i turbulencijama na valutnim tržištima.

Zato će NBS, kako je poručila, i u narednom periodu odluke o monetarnoj politici donositi u skladu sa procenama uticaja faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja na inflaciju i pažljivo će, kao i do sada, pratiti kretanja na međunarodnom finansijskom i tržištu primarnih proizovda i procenjivati njihov uticaj na ekonomska kretanja u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 13°C
Min: 3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana