IK „Vulkan“ na Beogradskom sajmu knjuga Tanjug

KulturaKultura Pocetna 04. 10. 2018. 14:41:22

„Vulkan“, jedan od vodećih izdavačkih kuća u Srbiji, predstavio je svoj nastup na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga na koji donosi 50 novih naslova domaćih i stranih pisaca.

sajamknjigaknjige130102014.jpg

 

Kao apsolutno najvažnije izdanje među domaćim autorima je delo koje je njegov autor Vladimir Ćorović prekinuo da piše decembra 1940. a sada je za sajam dopunio „Istoriju Srba“, jedan od najuvaženijih savremenih istoričcara Milan St. Protić sa stotinjak strana koje nastavljaju istoriju Srba od mesta gde je Chorović stao do 1991. godine.

O ovom svom „zadatku“ govorio je na konferenciji Protić koji je izrazio duboko poštovanje prema akademiku Vladimiru Choroviću (1885-1941), manje poznatom od brata Svetozara pisca, ali u krugovima istoričara Evrope veoma cenjenog.

Prema rečima Protića, Ćorovićev rukopis za nedovršeni tekst čamio je u SANU do početka 1990-tih, kada je otkriven i doživeo je više izdanja, ali u njemu je autor stigao samo do kraja Velikog rata.

Takav nezavršen tekst je doživeo nekoliko izdanja, ali niko nije imao smelosti da se nadoveže na Chorovićovo pisanje i dopiše zbivanja vezana za Srbe između dva svetska rata, tokom Drugog svetskog rata, pa sve do raspada Jugoslavije.

Protić je uveren da je njegov dodatak najsavremenije viđenje srpske istorije, od osnivanja kraljevine, do raspada Jugoslavije.

Knjiga obiluje vanrednim ilustracijama koje prate Ćorovićev i Protićev tekst i dočaravaju veličanstvenost srpske srednjovekovne kulture, borbu srpskog naroda za slobodu i njegove slavne ličnosti.

Inače, Protić je kod „Vulkana“ objavio i svoju novu potopisnu knjigu „Zemlja Viljema Tela“.

Među novim knjigama stranih autora „Vulkan“ je izdvojio roman Igora Berglera „Izgubljena Biblija“, koji će na sajmu lično predstaviti ovo svoje delo.

Taj roman je najprodavanija knjiga u Rumuniji za poslednjih 20 godina. Za godinu dana tamo je prodato 100.000 primeraka. Roman je „denbraunovski“, ali će našim čitaocima biti blizak jer se radnja odvija u neposredenom susedstvu.

Na danasnjoj konferenciji svoje novi knjige predstavili su još Filip Grlić („Prelest“) Olivera Jovanović („Vreme je ljudsako talas na kamenu“) i Slobodan Stanišić (knjige iz edicije „Istorijska potraga“).

Među stranim piscima nove romane imaju Mateo Strukul, Jusi Adler Olson, Donato Kaqrizi, Gijom MUso, Glen KUper, Džordžo Mojes Rouzi Volš… i još mnogi drugi popularni autori bestselera koji su veoma omiljeni kod srpskih čitalaca.

Poštovaoci Gordane Kuić, čije su knjige već decenijama popularne, mogu da se raduju njenom novom romanu „Mogući svetovi“, iako je još pre dve godine saopštila baš na predsajamskoj konferenciji da ne namerava više da piše romane već samo priče.

Kao i svake godine, „Vulkan“ će omogućiti čitaocima da se svakog dana upoznaju sa najmanje dva pisca čije će se druženje sa poštovaocima organizovati od 15 pa do 19 sati. Kupce na štandu „Vulkana“ očekuju i druga razna iznenađenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana