Hrvatski mediji zapanjeni Vučićevim potezom Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 13. 02. 2018. 18:19:01

U hrvatskim medijima dominantna tema i dalje je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali je histeriju i mržnju zamenila zapanjenost potezom srpskog predsednika koji je pokazao dokumente o nestalim Srbima. Mediji u Hrvatskoj to ocenjuju kao šamar i bacanje na kolena hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

zagreb-zastave-greb

I drugog dana zvanične posete predesdnika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj u centru pažnje su hrvatski mediji,koji različito ocenjuju susret zvaničnika dveju zemalja. Neki od naslova hrvatskih medija navode da je rezultat razgovora dvoje zvaničnika ostvaren na simboličnom nivou, dok drugi pišu da je dokumentacijom o nestalim Srbima a ne Hrvatima  Vučić porazio svoju koleginicu  „do kolena“.

Hrvatski portal „Dnevno“ smelost srpskog predsednika da na pitanje o nestalim Hrvatima odgovori „ šah-mat“ potezom prvi pokazujući dokumenta o nestalim Srbima na koje odgovor treba da da Hrvatska, komentariše  kao potez veštog i iskusnog političara.

Hrvatski portal ističe da je predsednica Kolinda Grabar- Kitarović koja se sa predsednikom Vučićem fotografisala pored gomile dokumenata o nestalim Srbima bila poprilično zbunjena a posebno kada je srpski predsednik rekao „Imamo mi toga još“.

Na pitanje predsedniku Srbije hoće li hrvatskoj strani dati podatke o odbrani Vukovara budući da se u njima nalazi ključ za otkrivanje sudbine nestalih Hrvata, hrvatski portal dalje navod, da je srpski predsednik rekao da neće reći šta očekuje od Lore i očekuje li isti tretman za Srbe kada je reč o suđenju za ratne zločine, ali da će Srbija učiniti sve  što može da pomogne i da smatra da će biti pomaka.

Kako navodi portal „Dnevno“ srpski predsednik je poručio da nema problema da kaže ako je počinjen zločin i ako su ubijeni Hrvata ali da se nada da tako misli i Hrvatska strana.

Ovakvim stavom predsednika Vučića se, suprotno od očekivanja velikog dela hrvatske javnosti, umesto da hrvatska diplomatija iskoristi priliku i „pritisne“  Vučića da otkrije podatke o sudbini hrvastkih žrtava dogodilo suprotno, a srpski predsednik je poentirao.

Kako portal dalje novodi, spretni srpski predsednik je pokazivanjem  silne dokumentacije koju je doneo na uvid  celoj hrvatskoj javnosti pokazao svu svoju drskost i do kolena porazio hrvatsku predsednicu .

Hrvatski list „ Dnevnik“ navodi da je predsednik Vučić na pitanje da li ga opterećuje njegov govor iz Gline 1995. godine i da li je Glina dans hrvatska odgovorio oštro, istakavši da je čuo bezbroj istih pitanja i juče, i da je za njega interesanto da je mera hrvatske podrške i poštovanja jednako proporcionalna poniznosti koju očekuju od  nekoga ko bi došao kod njih.

Hrvatski Dnevnik  dalje navodi da je Vućić poručio da takvu vrstu poniznosti, straha ili potrebe da im se dodvorava sa njegove strane nikada neće videti. Ta mera poniženja i poniznosti koju očekujete od svakog iz Srbije da bi mogao da razgovara sa nekim iz Hrvatske  je pogrešan put, istakao je predsednik Vučić, a prenosi Dnevnik.

U daljem tekstu se navodi da je srpski predsednik rekao da  je veoma srećan jer ni jedan hrvatski predsednik ili premijer sa kojim se niko u Srbiji ne slaže takvu vrstu hajke sa kojom se on susreće  nikada neće doživeti u Srbiji.

Vučić je, navodi dalje list, poručio da  smatra da je bio veoma pristojan, učtiv i odgovoran i da na uvrede i neistine o sebi  nije odgovarao uvredama i klevetama.

Dnevnik dodaje da je srpski predsednik poručio hrvatskim medijima da dve zemlje imaju  različite poglede na ono što se dogodilo pre 23 ili 28 godina i da je za Hrvatsku Oluja praznik, a za Srbiju dan tuge. U daljem tekstu se ističe, da je Vučić rekao da nije došao da traži ničije izvinjenje jer su tokom rata sve kuće Vučića u selu Čipuljući spaljenje već da je došao da razgovara o budućnosti dve zemlje.

Hrvatska televizija „Nova TV“ izveštava da je  tokom Vučićeve posete  Vrginmostu  policija raspoređena na svakom koraku, i da je srpski predsednik posetio ovo mesto jer je želi da se uveri kako žive Srbi, kojih kako navodi hrvatska televivizija po poslednjem popisu stanovništva ima oko 66 odsto.

Na Tviteru je Saborski zastupnik Predrag Matić komentarisao Vučićevu izjavu da nema potrebe da se  izvinjava zbog izjave u Glini 1995. godine komentarima da je srpski predsednik ovu posetu iskoristio za sopstvene ciljeve čime je kaže Matić ponizio hrvatsku politiku. Ne znam zašto marginalni skupovi kako ih zove hrvatska predsednica insisitiraju na izvinjenju. Pre tri godine Vučić je bio veći četnik nego danas,pa je sedeo u prvom redu na inauguraciji, a oni koji sada posreduju su sedeli u drugom ili trećem redu i tada nisu tražili izvinjenje.

U daljoj objavi Matić  navodi da Vučić treba da se  izvini ljudima koje je lagao i kojima je manipulisao 95 godine u Glini i da zbog kako navodi ratno-hušačkog govora ti ljudi danas nemaju vodu, struju i asfalt, i da su dokumenti o nestalim Srbima, koje je Vučić pokazao,  još jedan šamar hrvatskoj predsednici.

Saborski zastupnik SDP-a navodi da je Kolinda Grabar Kitarović „šatoraše“ sada prekrstila u „marginalce“ i da se radi o skupu izmanipulisanih ljudi,napisao je  na tviteru Matić i dodao da im  Vučićevo izvinjenje Hrvatskoj ne treba jer se na Ovčari već izvinio, tadašnji predsednik Boris Tadić.

Zak kraj jedan potpuno drugačiji stav. Analitičar Slaven Letica misli da je dolazak predsednika Srbije u Zagreb dobra vest, ali i ukazuje da Hrvati, kao i drugi mali evropski narodi, imaju problem sa svojim „superlativnim građanima“, pod čim misli na sve one deklarisane kao velike ustaše ili velike partizane, velike komuniste ili velike antikomuniste, velike i najveće Jugoslovene ili Hrvate.

One Response to “Hrvatski mediji zapanjeni Vučićevim potezom”

  1. krsta kaže:

    Ja ne glasam za SNS i Vučića…ali ovo u Hrvatskoj nije bilo loše. Dobro je Vučić odradio svoj posao tamo. Umemo mi ovde u Srbiji da se međusobno politički žestoko mažemo, ali oni tamo u Hrvatskoj su ipak pravi divljaci. Pokazali su visok nivo nekulture i apsolutnu političku kratkovidost (sem gospođe Kitarović). Teško ćemo mi sa njima nešto pametno uraditi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 27°C
Min: 13°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana