Hrvatska – takse: Od danas sve po starom Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 11. 08. 2017. 13:02:15

Hrvatska od danas na staro vraća takse na uvoz voća i povrća, a ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da nema mesta trijumfalizmu i da se nada da više neće biti potrebe za uvođenjem mera i kontramera.

carinagranicaSTB

„Mi ćemo naš deo dogovora ispoštovati. Onog trenutka kada nova mera stupi na snagu, mi ćemo se vratiti normalnim kontrolama i nadzoru kakav je obavljan i pre ovog pravilnika“, rekao je Ljajić za RTS.

Hrvatska je Pravilnikom 14. jula povećala takse na uvoz voća i povrća 22 puta, sa 12 na 270 evra, da bi, posle lavine negativnih reakcija u regionu, juče taj namet vratila na stari nivo.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Nenad Đurđević kaže da su u prvih nekoliko dana primene hrvatskog Pravilnika kojim su povećane takse, direktne štete po izvoznike iz Srbije bile nekoliko desetina hiljada evra, a to je bila i mera kojom je zaustavljen plasman robe.

On je istakao da je hrvatsko povećanje taksi na uvoz voća i povrća bila mera kratkog daha i da takve jednostrane mere ne donose nikome dobro.

„Posao i biznis zahtevaju stalnost, procedure koje su jasne, trajnost. Svaka promena u principima poslovanja, u pocedurama, izaziva povlačenje kapitala i povlačenje iz procesa“, naglasio je Đurđević .

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 23°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana