Hrvatska smanjila takse za kontrolu voća i povrća

RegionRegion Pocetna 10. 08. 2017. 13:05:04

Posle zajedničke reakcije Srbije i još nekoliko zemalja u regionu, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske povuklo je spornu odluku od pre nekoliko dana i smanjilo takse na poljoprivredne proizvode koji se uvoze iz regiona sa 270 na 12, 6 evra koliko je i bilo pred drastičnog poskupljenja.

pijacavocepovrce01102015.jpg

Do promene pravilnika došlo je posle naloga hrvatskog premijera Plenkovića nadležnom ministarstvu da izmeni donete propise jer su osim zemalja koje su to tražile, nezadovoljne bile i zemlje evropske unije.

Srpska premijerka Ana Brnabić pozitivno je ocenila rešenje problema dijalogom dok ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže da odluka Hrvatske u interesu zajedničkih ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u čitavom regionu

Do promene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susednih zemalja pogođenih hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmenu tih propisa.

Izmena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, te iznosi 90 kuna (12,6 evra) za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija.

Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. avgusta u Narodnim novinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pljusak i grmljavina

Max: 24°C
Min: 19°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana