Hrvatska preuzima predsedavanje Savetom Evrope Tanjug

RegionRegion Pocetna 14. 05. 2018. 14:57:43

Hrvatska će 18. maja u Danskoj preuzeti šestomesečno predsedavanje najstarijom evropskom organizacijom Savetom Evrope, prenosi Hina.

zagreb

Šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić najavila je da će kao predsedavajuća SE Hrvatska zagovarati Istanbulsku konvenciju i u fokus staviti ono što je njena osnovna svrha – zaštita žena od nasilja. „Već i u Danskoj prilikom preuzimanja predsedavanja mi ćemo istaći naše iskustvo koje smo imali u ratifikaciji Istanbulske konvencije, probleme s kojima smo se suočavali odnosno pitanja koja su, po nama nepotrebno, bila nametnuta, a ne tiču se osnovne svrhe i samog cilja konvencije“, rekla je Pejčinović Burić na konferenciji za novinare u Zagrebu uoči preuzimanja predsedavanja Savetom Evrope koje će biti u danskom Helsingoru, „Hamletovom gradu“.

S obzirom na to da ima još država članica koje nisu ratifikovale konvenciju, rekla je Pejčinović Burić, „mi ćemo tokom našeg predsedavanja da radimo na tome da se pojasni hrvatski stav i stav SE“ oko Istanbulske konvencije.

Ona je naglasila da u prvi plan treba vratiti „bit konvencije, njenu osnovnu svrhu, a to je zaštita žena od nasilja i nasilja u porodici“.

Šefica hrvatske diplomatije predstavila je prioritete hrvatskog predsedavanja SE – borbu protiv korupcije, zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih grupa, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute.

Savet Evrope danas broji 47 članica, odnosno njene članice su sve evropske zemlje osim Belorusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana