Hočevar: Vera često pogrešno shvaćena i negativno predstavljena

Objavljeno: 21.04.2019. 09:36 Izmenjeno: 22.04.2019. 10:46

Katolička crkva danas proslavlja Uskrs. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je Uskršnju misu u crkvi Rođenja svetog Ivana Krstitelja u Smederevu, gde je svim vernicima koji proslavljaju Uskrs po Gregorijanskom kalendaru poželo srećan i blagoslovljen praznik ispunjen nadom.

U svetu se danas obeležava Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Uskršnjoj poslanici istakao je da jedno od najtragičnijih obeležja današnjice leži u tome što je vera pogrešno shvaćena i negativno predstavljena.

On je ocenio i da „toliki vernici nemaju o njoj celovito saznanje“.

„Oni ne poznaju ni velika Božja dela u istoriji. Većina ljudi, pre svega, ne veruje dosledno u Boga Stvoritelja. Žive kao da Boga nema i ponašaju se kao da su oni sami jedini gospodari svega stvorenog, pa i svog tela“, poručio je Hočevar.

On je pozvao sve da prate put Gospodnji, te da se, poput Isusa Hrista, oslobode „umora, zaborava, sebičnosti, mržnje, svađe i ratova“, kao i da svojom pobedonosnom snagom „snažno utemelje svoju budućnost“.

„Isus nam je pokazao kako se umire izvorima svakog zla, to jest grehu, i kako se vaskrsava u novi život zajedništva, to jest ljubavi“, dodao je Hočevar.

Hočevar je takođe uputio čestitku povodom Uskrsa i patrijarhu srpskom Irineju i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve. Dotakao se i činjenice da SPC ove godine slavi 800 godina autokefalnosti.

„Svi članovi naše nadbiskupije se iskreno mole Gospodu da Vam udeli svu snagu i pobedu ljubavi vaskrslog Gospoda. Tako će obeležavanje osamstogodišnjice autokefalnosti doprineti podmlađivanju, svetosti i svedočenju Vaše Svete Crkve“, kazao je on, između ostalog, u čestitki Irineju.

Uskrs, najveći hrišćanski praznik, uvek pada u nedelju, i to prvu nedelju posle punog meseca po prolećnoj ravnodnevici.

Kod pravoslavaca je još bitna odrednica za datum Uskrsa i ta da Uskrs ne može biti pre ili na sâm dan jevrejske Pashe.

I katolici i pravoslavci koji poštuju julijanski kalendar, slave Uskrs između 22. marta i 25. aprila.

Zbor razlike u kalendarima od 13 dana, kod pravoslavaca privrženih julijanskom kalendaru Uskrs pada između 4. aprila i 8. maja, pa je između 4. i 25. aprila period kada može doći do „poklapanja“ datuma proslave katoličkog i pravoslavnog Uskrsa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 18°C

Slaba kiša

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana