Hitnim merama protiv nasilnika i zločina u javnosti RTS

DruštvoDrustvo Pocetna 16. 07. 2017. 11:00:28

Patrole uz centre za socijalni rad i kontrola porodica u kojima je već bilo nasilja mere su koje policija već primenjuje posle zločina koji su se dogodili upravo ispred tih centara, rekao je za RTS direktor Policije Vladimir Rebić.

hitna-ubistvo-centar

Od 1. juna na snazi je novi Zakon protiv nasilja koji predviđa bolju koordinaciju i nove privremene mere.

„Novi zakon predviđa dve privremene mere i to zabranu prilaska žrtvi i mera iseljenja iz stana nasilnika. Na taj način žrtve nasilja žene i deca ne moraju više da idu u sigurne kuće. Ta hitna mera se određuje na rok od 48 sati a može da se produži na 30 dana“, rekao je direktor Policije Vladimir Rebić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Odmah posle ubistva ispred Centra za socijalni rad, održan je hitan sastanak sa resornim ministrima i propisane su mere koje se odnose i na policiju.

„Istog dana su dogovorene mere koje se već primenjuju a to su interventne mere pojačanog prisustva u blizini centara za socijalni rad kao i kontakt sa direktorima centara koji policiji ukazuju na problematične slučajeve kako bi bili prisutni u blizini“, rekao je Rebić.

Načelnici su obavezani da stupe u kontakt sa direktorima centara za socijalni rad kako bi dobili informacije o budućim susretima supružnika za koje postoji saznanje da je u prethodnom periodu bilo nasilja između njih, kako bi policajci zaista bili u tom trenutku u blizini centara.

Nevladine organizacije zatražile su i da se ispita da li je bilo propusta u delovanju u slučaju prethodnog ubistva ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu.

„Od kada je iz zatvora izašao pokojna Olga je u dva navrata prijavljivala muža za nasilje i pretnje što je policija uredno sotaljala nadležnom tužilaštvu koje nije odlučilo da ima eloemenata krivičnog dela. Propusta policije u tom slučaju nije bilo a radi se analiza rada policije i kada je reč o slučaju ubistva u Rakovici“, kaže Rebić.

Kada je reč o policijskim intervencijama u periodu od stupanja na snagu novog zakona direktor Policije kaže da je policija intervenisala u preko dve hiljade slučajeva prijave nasilja.

„Za ovih 45 dana imali smo puno posla. Bilo je oko 881 izrečenih privremenih mera iseljenja iz stana i 1570 privrmene zabrane prilaska nasilnika žrtvi“, rekao je Rebić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana