Herojsko učešće Srbije u Velikom ratu – slavna pobeda, ali i veliko stradanje Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 11. 11. 2018. 17:56:01

Herojsko učešće Srbije u Prvom svetskom ratu bilo je njena velika i slavna pobeda, ali i verovatno najveća tragedija koja je ikada zadesila našu zemlju od koje se ona nikada biološki nije oporavila, rekli su istoričari Nebojša Damjanović i Stanislav Sretenović za Studio B.

Srbija nije bila velika, ali je bila vrlo ozbiljna i organizovana zemlja čija je vojska izvodila veoma složene operacije protiv mnogo jačih protivnika, ističu oni i dodaju da je dobro, i politički i simbolički, što je predsednik Vučić u Parizu prisustvovao centralnoj ceremoniji obeležavanja stogodišnjice okončanja Velikog rata.

11.11. 1918. godine u 11 sati u železničkom vagonu u šumi Kompijen, istočno od Pariza, potpisano je primirje između Nemačke i Francuske, čime je okončan Prvi svetski rat, sukob do tada neviđenih razmera, s neviđenom destrukcijom i nesagledivim posledicama. Nemačka vojska nije poražena, ali je izgubila rat, a uslovi primirja bili su takvi da je to praktično bila kapitulacija. Posle četiri godine ratovanja, stradanja, okupacija i izgnanstva, Srbija iz tog rata izlazi kao pobednica, ali sa ogromnim žrtvama. Istoričar Nebojša Damjanović ističe da je učešće Srbije u Prvom svetskom ratu verovatno i njeno najveće stradanje u istoriji.

Posle rata, Srbija je zajedno sa drugim narodima stvara Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Istoričar Stanislav Sretenović ističe da ne možemo posebno da slavimo stvaranje tog, kako smatra, eksperimenta, jer se on na najružniji način raspao pred našim očima. Međutim, ističe Sretenović, moramo da se sećamo i slavimo herojsku borbu srpskog naroda. On smatra da je veoma dobro to što je predsednik Vučić u Parizu na centralnoj ceremoniji obeležavanja stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

Evropa danas u Parizu proslavlja slom militarizma na kontinentu koji je u 19. i 20. veku bio oličen u prusko nemačkom militarizmu, vojničkoj organizaciji koja je prožimala celo društvo i davala mu ratnički karakter, koji je morao biti slomljen silom, smatra Damjanović.

U Prvom svetskom ratu učestvovalo je 36 država. U, do tada nezabeleženim razaranjima, poginulo je 40 miliona ljudi. Srbija, koja je tada imala nešto više od četiri miliona stanovnika, izgubila je 1 270 000 ljudi. Smatra se da su polovina žrtava bili civili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Sreda
Moguća kiša

Max: 16°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana