Han u BiH: Status kandidata nije besplatan ručak Tanjug

RegionRegion Pocetna 04. 12. 2017. 15:47:31

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, Johanes Han rekao u Sarajevu da nije ni optistima, ni pesimista, već realista i da za sada Brisel čeka da BiH dostavi popunjeni Upitnik, a ako se to ne dogodi, EK neće moći ništa da uradi, jer kandidatski status nije „besplatan ručak“.

hanjohanesevropskikomesareu21112014.jpg

Han je na konerenciji za novinare nakon razgovra sa političkim liderima u BiH izrazio „duboku zabrinutost“ zbog izostanka napretka u sprovođenju reformi u Bosni i Hercegovini, dodajući da je očigledno da se vlast i opozicija BiH radije bave „uobičajenim nacionalističkim temama“, nego konkretnim problemima građana.

Han se odvojeno sastao sa članovima Savet ministara BiH, članovima Predsedništva BiH, Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, kao i sa predsednicima uticajnih političkih stranaka, prenosi HINA.

Agencija konstatuje da su svi razgovori trajali duže nego što je bilo planirano, a Han je nakon tih susreta ocenio da je ove godine bilo napretka u BiH, ali da to nije dovoljno za napredak ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Ako ne mogu da dostave ni upitnik, onda ni Evropska komisija ne može ništa da odluči“, rekao je Han, a agencijanapominje da je on mislio pritom na upitnik Evropske komisije, kojim se procenjuje spremnost države koja podnosi zahtev za članstvo u EU, a koji BiH još uvek nije popunila.

Komesar je takođe podsetio da niko u BiH ne bi trebalo da računa na povlašćen položaj.

„Status kandidata nije besplatan ručak. Mora da se uradi nešto konkretno… Bojim se da ova prilika može da nestane“, rekao je Han.

Podsetio je da se na kraju računaju samo rezultati.

„Nisam ni optimista, ni pesimista, već realista. Za sada čekamo“, rekao je Han istaknuvši da je zapravo reč o kompromisu koji političari u BiH moraju da postignu, inače BiH ne može da bude u EU.

 

Han: Političari da poštuju sudske presude

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han pozvao je politčare u BiH da poštuju sudske presude i da se uzdrže od komentara o njima, bez obzira šta misle o njihovom sadržaju, jer je to deo evropskih vrednosti.

„Važno je poštovati sudske odluke“, rekao je Han odgovarajući na pitanje u vezi sa različitim interpretacijama osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH, koju je prošle sedmice izrekao Haški tribunal.

Han, koji boravi u poseti Sarajevu, dodao je da se sudske presude moraju poštovati, bez obzira šta ko misli o njihovom sadržaju, prenela je HINA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 17°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana