Gvineja Bisao nije priznala Kosovo kao državu Fonet, Beta

SvetSvet Pocetna 17. 11. 2017. 16:56:52

Nisam video nijedan papir koji govori da je Gvineja Bisao priznala Kosovo, izjavio je danas premijer te zemlje Umaro Sisoko Embaloa posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, koji je novinarima rekao da je bilo važno da od njegovog sagovornika čuju tu činjenicu „da ne bi ispalo da mi lažemo“.Priština i dalje tvrdi: Gvineja Bisao priznala Kosovo.Gvineja Bisao priznala Kosovo samo na latinici, na ćirilici ga ne priznaje

Umaro-Sisoko-Embalo--Dacic

foto Fonet

Embaloa je rekao da se na današnji dan navršava tačno godinu dana koliko je premijer te zemlje i poručio je da „ukoliko neko ima papir, neka mi pokaže“.

Ja sam sve potražio i ništa nisam video, ponovio je Embalo na konferenciji za novinare i dodao da je ovde bio iznenađen kada je čuo o stavovima svoje zemlje prema Kosovu.

Naša borba za oslobođenje imala je podršku SFR Jugoslavije i želim da istaknem da smo od tih vremena braća, a bili smo veoma aktivni u Pokret nesvrstanih, rekao je on i istakao da njegova zemlja želi da obnovi stara prijateljstva sa Rusijom, Kinom i Kubom.

 

Dačić je rekao da je „voleo“ da novinari čuju od premijera Gvineje Bisao da li je njegova zemlja priznala nezavisnost Kosova, jer Priština po raznim sajtovima objavljuje spiskove država koje su to navodno učinile.

Prema njegovim rečima, ne bi se usudio da definiše tačan broj država koje su priznale Kosovo, podsećajući da je svoje priznanje povukao Surinam, odnosno Sao Tome i Prinsipe.

Mi imamo informacije o tome šta se dogodilo, ali nije na nama da komentarišemo stvari koje su se desile u Briselu, rekao je Dačić, komentarišući izostanak očekivane konferencije za štampu visoke predstavnice Evopske unije

(EU) Federike Mogerini sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

Dačić je rekao da smatra da bi jedan od razloga mogao biti i šta treba da bude sadžina pravno obavezujućeg sporazuma, jer je „velika razlika u stavu Prištine i stavu EU koji ne može biti drugačiji do statusno neutralan“.

Pravno-obavezujući sporazum nije ništa novo, o tome se govorilo kada su otvarani pregovori o članstvu Srbije u EU, rekao je Dačić i predočio da malo ko zna šta treba da bude sadržina tog sporazuma.

Dačić smatra da će biti pritiska da se prizna Kosovo, ali „da budem iskren od toga nema ništa“.

Mi smo za dijalog, ne jednostrane poteze, rekao je on i naveO da ima pet članica EU koje nisu priznale Kosovo.

Daj da se mi borimo do kraja, rekao je on.

Dačić je najavio da će odluka o Rusko-srpskom humanitarnom centru biti doneta u interesu Srbije, ali je napomenuo da Srbija ne želi da igra igru u kojoj nije tema i gde se, na ovom prostoru, odvija sukob dve sile.

Komentarišući izjavu američkog generala da je centar u Nišu „fasada“, a ne humanitarni centar, Dačić je rekao: „Ako je to zvanična procena velike vojne zemlje, onda moram da se zabrinem za njiovu sposobnost rasuđivanja“.

Taj bi komandant odmah trebalo da bude smenjen ako je to najveća opasnost, pet srpskih državljana, četvorica Rusa i sabaka, rekao je Dačić.

On nije želeo da komentariše saopštenje Stejt dipartmenta o presudi za paljenje američke ambasade u Beogradu, dodajući da se ne bi mešao u sudske odluke.

Priština i dalje tvrdi: Gvineja Bisao priznala Kosovo

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je u petak navode da Gvineja Bisao nije priznala nezavisnost Kosova.

To ministarstvo u Prištini tvrdi da je na sastancima na visokom nivou sa predstavnicima Gvineje Bisao u načelu „usaglašeno uspostavljanje diplomatskih odnosa“, kao i da je ta afrička zemlja glasala za članstvo Kosova u Medunarodnoj organizaciji Frankofonije.

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo prethodno je u Beogradu demantovao da je njegova zemlja priznala Kosovo.

„Nisam video nijedan papir o priznanju Kosova“, rekao je on na zajedničkoj konferencije za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Gvineja Bisao priznala Kosovo samo na latinici, na ćirilici ga ne priznaje

Slučaj Gvineje Bisao samo je poslednji u nizu primera da su podaci o zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova različiti u Prištini i u Beogradu, ali je prvi put da odgovor na to pitanje zavisi od toga da li ga tražite na ćirilici ili na latinici.

Prema podacima objavljenim na sajtu vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Gvineja Bisao je priznala Kosovo 14. januara 2011. godine i nalazi se na 74. mestu od ukupno 107 zemalja, ali samo ukoliko ste sajt otvorili na latinici (http://www.kim.gov.rs/lat/np102.php).

Ako se na istoj veb-stranici opredelite za ćirilično pismo, otvoriće se spisak na kojem takodje ima 107 zemalja, ali nema Gvineje Bisao (http://www.kim.gov.rs/np102.php). Umesto te zapadnoafričke države broj popunjava, na pretposlednjem mestu, Singapur koga nema na spisku koji se otvara sa latiničnog sajta Kancelarije za KIM.

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, izjavio je u petak u Beogradu da on nije video nikakav dokument koji bi potvrdio da je ta zemlja priznala Kosovo.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da se ne zna da li je Gvineja Bisao priznala Kosovo, ali da je siguran da, čak i ako je prethodna vlast to možda učinila, sadašnja vlast ne stoji iza toga.

U isto vreme, prištinski mediji objavili su faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova koju je potpisao tadašnji, sada pokojni predsednik države kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Petak
Oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana