Gurmanluci i zanimljivi proizvodi na Dobrotvornom bazaru Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 03. 12. 2017. 12:58:41

Ruski čaj iz originalnog samovara, belgijska čokolada, marokanski kus-kus, ruba is Švedske, te kineski jastučići sa originalnim vezom za sofu samo su deo Dobrotvornog bazara koji je otvoren na Beogradskom sajmu.

bazar-kineska-hrana-tanj

Dobrotvorni bazar otvorila je košarkašica Nataša Kovačević, koja je Tanjugu kazala da je za nju velika stvar što učestvuje u tako fantastičnom dgađaju.

„Veoma sam ponosna što sam deo manifestacije koja ima dobrotvorni karakter. Obišla sam štandove i ceo bazar mi deluje kao spoj različitih kultura. Sva sredstva prikupljena od prodaje različitih proizvoda na bazaru biće donirana ugroženim grupacijama stanovništva“, kazala je Kovačević.

Ona je napomenula da je odmah prihvatila poziv Međunarodnog kluba žena, nevladine organizacije koja organizuje Dobrotvorni bazar.

„Te žene u toku jedne godine naprave mnogo humanitarnih akcija. Ovde svašta može da se pronađe i proba. Najduže sam se zadržala oko štanda Kine i Indije. Možda ću mami da kupim neku lepezu. Od štandova na kojima dominira hrana okrenula sam glavu, jer čuvam dobru liniju“, kazala je Kovačević.

U okviru Dobrotvornog bazara štandovi 40 zemalja ponudili su Beograđanima nacionalne specijalitete, narodne rukotvorine i suvenire.

U posebnom delu programa nastupaju horovi iz različitih međunarodnih škola.

Posetioci bazara su želeli sve da probaju, ponešto da kupe, saznaju nešto novo o kulturi i zemlji čiji ih prpizvod zanima.

Najveći broj štandova predstavljao je zapravo strane ambasade u Beogradu.

Od komšijskih Crne Gore i Bosne i Hercegovine, preko evropskih zemalja kao što su Nemačka, Češka, Belgija, Rusija…pa sve do Indije, Kine, Alžira…

Poseban red stvorio se ispred štanda Kine, gde su nam ljubazni domaćini objasnili da je tradicionalno poverenje Beograđana u kinesku kuhinju vidljivo i na bazaru.

„Ponudili smo puno proizvoda koji predstavljaju nasu kulturu i folklor. Imamo čajeve, piletinu sa kikirikijem…Posebno sam ponosna na jastuučiće za sofu na kojima je vez tradicionalnih motiva iz kineske kulture. Tu su novčanici koji su takođe ornamentalno ukrašeni motivima kineske kulture“ kazala je Tanjugu Vau Ton In supruga ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga.

U gužvi oko štandova, koja se stvorila odmah nakon otvaranja Bazara, posetioci su se trudili da probaju marokanski kus-kus, jedno od naautentičnijih afričkih gastronomskih čuda, ali i belgijsku čokoladu.

„Prijao bi mi sada čaj“, uzviknuo je promrzli dekica koji je tek ušao na bazar i odmah se uputio prema štandu Rusije gde je služen čaj iz originalnog samovara.

Supriga švedskog ambasadora u Beogradu Milica Lundin kazala je Tanjugu da je oduševljena ovim događajem jer između ostalog služi da se ljudi bolje upoznaju.

„Na štandu Švedske posetioci bazara mogu saznati da se mnogo ribe jede u Skandinaviji, da vide, a možda i kupe, neke proizvode ručne radinosti…Hranu smo uglavnom sami pripremali u ambasadi, pa preporučijem kuvano vino, ali i napitke za decu koji dosta liče na koktu“, kazala je Lundin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana