Gujon: Saslušanje i pretnje pre zabrane ulaska na Kosovo RTS

DruštvoDrustvo Pocetna 10. 09. 2018. 15:14:35

Francuski humanitarac Arno Gujon, kojem je na neodređeno vreme zabranjen ulazak na Kosovo, kaže za RTS da ga je kosovska policija pretresala „kao kriminalca“ i da je saslušavan tri sata. Rekli su mi da će, kao što ja „prljam“ Albance u francuskim medijima, i oni uprljati moje ime i moj imidž, navodi Gujon.

arno-gujon

 

Kosovska policija je Arnoa Gujona zadržala na administrativnom punktu Merdare kada je krenuo na Kosovo kako bi prisustvovao otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Eparhije raško-prizrenske u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda.

Gujon za RTS kaže da je carinik, kada mu je predao svoju srpsku ličnu kartu, naredio policajcu da ga privede i stavi mu lisice.

„Međutim, on je bio Srbin i nije mi stavio lisice, ali su me svi vodili u njihovu kancelariju gde su me pretresli, gde sam se našao kao da sam kriminalac i onda su mi dali zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju na neodređeno vreme, bez obrazloženja“, objašnjava Gujon.

Mladi Francuz kaže da je njegov humanitarni rad doveden u pitanje i da je „danas poslata stravična poruka“.

„Nažalost, oni redovno i privode i hapse Srbe na Kosovu i Metohiji, a očigledno su sada počeli da hapse i one koji nisu Srbi, ali koji pomažu Srbima koji u teškim uslovima preživljavaju na Kosmetu“, ističe Gujon.

Policija ga je zadržala tri sata, a u međuvremenu je, kaže, došla ekipa iz obaveštajne službe koja ga je ispitivala ne samo o humanitarnom radu nego i o izveštavanju francuskih medija o situaciji na Kosovu i Metohiji.

„Onda su mi zapretili tako što su mi rekli: Pošto ti prljaš Albance u Francuskoj, mi ćemo da uprljamo tebe i tvoju ličnost, tvoj imidž, tebe i tvoje porodice i to na sve moguće načine, preko svih mogućih kanala“, ispričao je Gujon i zaključio da je „to opasno, to je više od same zabrane“.

Francuski humanitarac kaže da se neće pomiriti sa zabranom i da će nastaviti da se bori za pravdu, kako bi mogao da nastavi da dostavlja preko potrebnu pomoć srpskom narodu na Kosmetu.

 

Đurić osudio zadržavanje Gujona

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je zadržavanje francuskog humanitarca Arnoa Gujona.

Đurić je u pisanoj izjavi istakao da je jedini greh Gujona to što pomaže Srbima i što uspešno svetom pronosi istinu o stradanjima i obespravljenosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, dodavši da je njegovo zadržavanje na administrativnom prelazu Merdare dokaz suštinske antisrpske prirode pojedinih struktura moći u Prištini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 7°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana