Gujon: Neću odustati od pomoći Srbima Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 11. 09. 2018. 10:36:05

Francuski humanitarac Arno Gujon poručio je za Studio B da neće odustati od Kosova i Metohije i da će se žaliti na odluku da mu se na neodređeno vreme zabrani ulazak na KiM.

„Imam zvanično osam dana, svakako da ću da se žalim, da koristim sve legalne procese koje imam na raspolaganju i da kucam na sva vrata međunarodnih organizacija, misija, kako na KiM, tako i u Beogradu. Počeli smo da objavljujemo i u Francuskoj šta se dogodilo. Ne mogu da se pomirim sa tim da više neću moći da upalim sveću u Visokim Dečanima, gde sam se krstio, da neću moći da vidim svoje prijatelje, kumove“, rekao je Gujon.

On je ispričao kako ga je kosovska policija ispitivala i pretresala tri sata, kao i kako su mu pripadnici kosovske obaveštajne službe zapretili da će uprljati njegovo ime, porodicu i imidž.

Kako je objasnio, zabrana ulaska na KiM izrečena mu je kada je trebalo da ide u selo Perkovce kod Novog Brda kako bi, zajedno sa vladikom Teodosijem, prisustvovao otvaranju farme živine, u koju je uloženo 50.000 evra.

Ekipa kosovske obaveštajne službe ga je ispitivala ne samo o humanitarnom radu, nego i o člancima u francuskom listu „Figaro“ o nehumanim uslovima u kojima žive Srbi, Goranci, Romi na KiM, i o dokumentarcu na francuskoj televiziji o kršenju ljudskih prava i teškom životu.

„Oni su mi rekli “pošto ti prljaš nas u Francukoj mi ćemo da uprljamo tebe, tvoju ličnost, porodicu, imidž, na svaki mogući način, preko svih mogućih kanala“, rekao je Gujon.

„Humanitarna pomoć na KiM je preko potrebna. Vidimo da se oni ne zadovoljavaju time da hapse i privode Srbe na KiM, nego su počeli da privode one koji pomažu Srbima i koji žive u lošim uslovima i koji o tome govore na zapadu“, rekao je Gujon.

Istovremeno je izrazio nadu da će međunarodne misije i organizacije uspeti da ukinu ovu zabranu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti