Gradski servis

(od 9.3) Čukarica, Rušanj – gledalac kaže da je 3 dana pokušavao da zakaže pregled kod specijaliste u Internoj B klinici. Doktorka iz Doma zdravlja u Žarkovu nije mogla da mu obezbedi termin za pregled, odnosno nije mogla da mu štampa uput bez termina. (Velizar)

Odgovor Sekretarijata za zdravstvo
Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srbije predstavlja centralni elektronski sistem, u kome se čuvaju i obrađuju podaci elektronskih uputa i elektronskih recepata, podaci o zakazivanju za specijalističke preglede, dijagnostičke procedure i hirurške intervencije.
Integrisani zdravstveni informacioni sistem obezbeđuje jedinstvo podataka u zdravstvu i jedinstvenu informaciono-komunikacijsku infrastrukturu za upravljanje zbirkama podataka i prenos podataka.
Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srbije obezbeđuje dostup zdravstvenih podataka svim učesnicima u zdravstvenom sistemu u skladu sa njihovim pravima, ulogama i odgovornostima.
Pacijenti mogu kontaktirati tehničku podršku IZIS sistema, postaviti pitanje, ili ostaviti komentar povezan sa IZIS na internet stranici:
www.mojdoktor.gov.rs/contact ili Moj Doktor; Ministarstvo zdravlja, Nemanjina 22 – 26, 11000 Beograd. Tehnička podrška sistema MojDoktor; tel: 3606-416, 3606-407; imejl mojdoktor@mojdoktor.gov.rs

Uput bez termina
U sistemu postoji mogućnost kreiranja uputa bez termina, pri čemu se obavezno bira ustanova i specijalnost u koju se pacijent upućuje. Za korišćenje ove mogućnosti lekari treba da imaju opravdani razlog. Uput bez termina traje 30 dana. U tom roku pacijent ima pravo dobiti medicinski tretman od strane lekara specijaliste u ustanovi gde je upućen. Za pacijente bez termina je predviđen period u toku dana za preglede kako se ne bi narušio red pregleda pacijenata sa terminom.
Napomena: Pregledi sa uputom, bez termina ne smeju narušiti red pregleda pacijenata sa određenim terminom. (glasi uputstvo sa navedenog sajta)

(od 10.3) Gledateljka je pohvalila dr Slađanu Srebrenov i njenu medicinsku sestru Nikolinu Aleksić iz Vojne hitne pomoći koje su pomogle njenom suprugu kada mu je bilo loše u noći između ponedeljka i utorka. Istakla je da su bile veoma profesionalne i izuzetno ljubazne. (Radmila)

 

Pohvale gledateljke Radmile na rad lekara Slađane Srebrenov i sestre Nikoline Aleksić Beokom servis prosledio je načelniku Centra hitne pomoći na VMA, kako bi imao uvida o radu svojih zaposlenih na terenu.

(od 27.2) Novi Beograd – nezaposlena gledateljka i njen suprug primaju materijalnu pomoć. To im nije dovoljno, pa je u januaru podnela zahtev Centru za socijalni rad na Novom Beogradu za jednokratnu novčanu pomoć i do sada nije dobila ni rešenje. (Branka)

Od Sekretarijata za socijalnu zaštitu dobili smo zvanični odgovor, tj. predmet, u kome se kaže da su u ovom Sekretarijatu:
„Izvršili proveru navoda i utvrdili da je sugrađanka Branka (S.)postavila pitanje u ime (Š.B.) Radojke, koja je 16. januara 2017. podnela zahtev za priznavanje prava na jednokratnu novčanu pomoć. Po njenom zahtevu rešeno je dana 31. januara 2017. i doneto je rešenje br. 55330-221/17.
S obzirom da smo dobili informaciju od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu – Odeljenja Novi Beograd da je rešenje prosleđeno računovodstvu Gradskog centra za socijalni rad, a kako su sredstva za isplatu jednokratnih novčanih pomoći prebačena od strane ovog Sekretarijata, potrebno je da se imenovana obrati Računovodstvu Centra za socijalni rad radi bližih informacija o isplati“, – kažu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

(od 14.3) Zemun, Zemun polje, Akrobate Aleksića 9A – gledateljka se požalila na deponije smeća koje se prave u tom naselju. Konkretno, spomenula jedeponiju preko puta ove adrese „u šancu“, posle Instituta za kukuruz, ali ne zna čiji je to plac. (Snežana)

Dobili smo odgovor komunalne inspekcije Gradske opštine Zemun:
Postupajući po Vašoj prijavi, koju ste nam podneli 14.03.2017. godine, a koja se odnosi na stvaranje deponije smeća u Zemunu u ul. Akrobate Aleksića preko puta zgrade br. 9a , obaveštavamo vas da je komunalni inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove GO Zemun izvršio inspekcijsku kontrolu dana 18.03.2017.godine na pomenutoj lokaciji i tom prilikom je konstatovao navode iz prijave. Komunalni inspektor GO Zemun je sproveo upravni postupak na N.N. lice, i nakon toga je predmet prosledio Odseku za upravno-pravne poslove i izvršenja, kako bi se izvršenje sprovelo prinudnim putem preko drugog lica.

Novi Beograd – gledateljka kaže da kod Dunavskog keja, u blizini Palate Srbija postoji deponija smeća. Kaže da tu „kao da neko živi i baca okolno crne kese, neke palete i dr. Kaže da izgleda kao nehigijensko naselje. (Mara)
Gledateljka je u pravu i tačno je da je u problem nehigijenskom naselju, ali gledateljka nije lako mogla da vidi stanovnike ni objekte nego samo rezultat načina života, jer je u pitanju nelegalno zaposedanje temelja i podzemnih delova nesuđenog muzeja istorije Jugoslavije, pre više desetina godina započetog na ovoj lokaciji i ubrzo posle početka radova napuštenog. Planirano je uređenje parka Ušće, a na mestu započetog muzeja biće izgrađena Filharmonija, što podrazumeva hitno iseljavanje nehigijenskog naselja na ovom prostoru.
Kada je čistoća u pitanju, kako smo saznali od nadležnih službi, ovaj problem je poznat i planirano je da bude rešen u sklopu tekućeg prolećnog održavanja glavnog grada.

(od 17.3) Barajevo, Vranić – gledalac kaže da se drugi put javlja zbog istog problema, tj. da ponovo pita da li će i kada biti asfaltirana ulica Kosmajskih partizana br.116. Žali se da je posle kiše nemoguće prići kući, pa pita da se put bar naspe kamenom. (Cviko)

Odgovor na pitanje koje je gledalac postavljao 8.9. i 10.10.2016. dobili smo preko stručnih službi GO Barajevo:

Na ovo pitanje odgovor smo dobili od Borivoja Pavlovića, člana Veća Gradske opštine Barajevo. Ulica Kosmajskih partizana u Vraniću u planu je za 2017. godinu, a predviđeno je da se popravka izvrši nasipanjem kamena.

(od 9.3) Grocka – gledalac pita šta je sa njegovim zahtevom(?!) od 13. februara da se na Kružnom putu u Leštanima – od semafora prema Bubanj potoku i na obližnjim ukrštanjima sa sporednim putevima postave pešački prelazi, jer ih nigde nema.

Inače, ovaj gledalac je imao primedbu na uključenja sugrađana koji pohvaljuju rad lekara i medicinskih radnika, jer smatra da bi to trebalo da bude normalno, a ne da se posebno pohvaljuje kada neko radi svoj posao. (Ivan)

– Od JP „Putevi Srbije“ dobili smo odgovor da je obeležavanje pešačkih prelaza na državnim putevima u nadležnosti lokalne samouprave – u ovom slučaju, Sekretarijata za saobraćaj, grada Beograda

– Odgovor Sekretarijata za saobraćaj

Na Kružnom putu na deonici od Smederedvskog puta ka Bubanj potoku postoji nekoliko obeleženih pešačkih prelaza. Delimično je izgrađen trotoar i postavljeno ulično osvetljenje. Pešaci se kreću po bankini koja postoji sa obe strane puta i prelaze ulicu na obeleženim pešačkim prelazima ili semaforizovanoj raskrsnici koja vodi ka centru Leštana i osnovnoj školi.

Kružni put je važan pravac koji spaja Smederevski put sa autoputem, tako da nije poželjno često prekidati dinamičke tokove zbog negativnog uticaja na protočnost saobraćaja, kao i zbog bezbednosti pešaka. Pešački prelazi na ovakvim saobraćajnicama visokog ranga obeležavaju se samo u zonama gde postoje sadržaji visoke atrakcije pešačkih kretanja, – glasi odgovor Sekretarijata za saobraćaj.

 

 

 

Zvezdara – na uglu Ustaničke i Bulevara kralja Aleksandra nalazi se ruglo, smetlište koje prave neke romske porodice koje tu žive. Obraćali su se komunalnoj policiji i inspekciji, ali traži da Studio B nešto uradi. (Ljiljana)

Procedura koja je gledateljki predočena od komunalne inspektorke (ne i pripadnika Komunalne policije, koja ima drugačije procedure), upravo je procedura koja je predviđena važećim zakonima i odlukama.

 

 

 

 

(od 20. i 27. marta) Gledateljka je postavila pitanje u vezi sa sestrom koja je dobila rešenje za invalidsku penziju. Gledateljkina sestra je radila u štampariji „Borbe“ 23 godine ali su joj pri donošenju rešenja za penziju priznali samo 11 godina i 8 meseci. U PIO kažu da preduzeće nije dostavila svu dokumentaciju. Njena sestra ima samo 13.000 penziju, a od oktobra čeka na dokumenta. Gledateljka je 2,5 godine davala novac za sestrino lečenje što joj „Borba“ nije refundirala. Na kraju , njena sestra nije dobila ni otpremninu, odnosno ono što joj zakonom pripada.

 

Nijedan od iznetih poblema nije u nadležnosti Grada Beograda, njegove uprave ili Gradske skupštine i javnih ili komunalnih preduzeća. U PIO su nam rekli da je rešenje privremeno. Takođe, proverili smo i na datoj adresi postoje dva aktivna AD preduzeća pod imenom „Borba“ (nije jasno na koje je gledateljka mislila, ali nijedno od njih nije u stečaju).

Zato možemo samo da savetujemo obraćanje inspekciji rada ili tužbu nadležnom sudu. Inspekcija rada pripada Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nemanjina 22-26 [www.minrzs.gov.rs], a dežurni inspektor iz oblasti radnih odnosa na adresi Omladinskih brigada 1, tel. 2602-593.

 

 

 

Savski venac, Senjak, Ul. Sanje Živanovića 10 (Nemačka škola) – stalna gledateljka žali se da ulicas  parne strane ima trotoar, a sa neparne nema; problem nastaje što ispred Nemačke škole radnim danima od 8 do 8.20 od dovoženja dece ne može da se prođe, pa predlaže da saobraćajna policija upozori vratara škole, kako bi mogla bez problema da stigne do pijace. (Lola)

Stalnoj gledteljki sa Senjaka moramo odgovoriti slično kao 17. marta nervoznom sugrađaninu sa Žarkova, koji zbog dovoženja dece u školu nije mogao  dovoljno brzo da prođe pored lokalne škole.

Kako smo primetili, praksa Uprave saobraćajne policije bila je da se početkom svake školske godine ispred osnovnih škola u Beogradu raspoređuje po jedan njihov pripadnik, koji je tu da obezbedi poštovanje saobraćajni propisa, ali i sigurnost dece pri dolasku u školu. Ako saobraćajna policija opisanu i uobičajenu praksu smatra narmalnom, pa čak i poželjnom zbog sigurnosti dece, nervoznim sugrađanima možemo samo odgovorti da je sigurnost dece uvek na prvom mestu, o čemu, pored roditelja i Saobraćajne policije, treba da brinu i u školi i u organima vlasti.

Zato je bolje i malo sačekati, nego u nekad isuviše uskim ulicama (kako što je ulica Sanje Živanovića) nervozom izavati potencijalno nebezbedne i nemile situacije.

Rad Uprave saobraćajne policije nije pod ingerencijom gradskih organa, pa se sve primedbe moraju uputiti na adrese MUP ili direktno na Upravu saobraćajne policije, Ljermontovljeva 12a.

 

 

 

(od 23.3) Palilula, Karaburma, Stevana Dukića 18 – gledateljka se požalila da od prošle godine u stanu ima problem sa smrdibubama, koje su se ponovo pojavile i sada sa lepim vremenom. Pita kako da ih se reši, a pominje i „crvene“, koje je pronašla u plakaru. (Anđelka)

 

Odgovor smo dobili od nadležnog Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju:

Građani su se i prošle jeseni, kao i proteklih nekoliko godina unazad, žalili na povećano prisustvo smrdibuba. I ovih dana, pošto smridibube napuštaju svoja zimska skloništa, građani ih ponovo viđaju u većem broju. U Beogradu ih najviše ima u delovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma i u drugim delovima grada sa puno zelenila. Radi se najčešće o smeđoj mramorastoj smrdibubi. To je invazivna vrsta poreklom iz istočne Azije koja se od 2011.g. širi po evropskim zemljama čemu doprinose brojni faktori. Ova vrsta predstavlja poljoprivrednu štetočinu. Nema nikakvih preventivnih mera protiv ovih insekata, osim mehaničkih mera zaštite. To podrazumeva stavljanje mrežica na prozore, zatvaranje svih šupljina i pukotina oko prozora i vrata kroz koje se ovi insekti mogu u jesen uvući u stanove. Mogu se upotrebiti i insekticidi koje možete kupiti u slobodnoj prodaji.

Pošto ove smrdibube ne spadaju u štetne organizme sa zdravstvenog stanovišta, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju ne planira njihovo organizovano suzbijanje i uništavanje.

 

(od 15. i 17. marta) Voždovac – dvaput za dva dana javila se gledateljka iz Vojvode Stepe i imala primedbu na rad autobuse linije 42, koja saobraćaju neredovno, a čekaju se od 10 do 40 min. Zato predlaže da se autobuska linija 94, koja ide od Bloka 45 do Miljakovca, produži i da u Rakovici nastavi trasom linije 42. (Zorica )

 

Odgovor Sekretarijata za saobraćaj:

Prema informaciji Sekretarijata za javni prevoz, nema uslova da se zbog redovnosti jedne linije produžava trasa druge. Za ovako značajna produženja neophodno je ubaciti dodatna vozila kako bi se zadržao isti nivo usluge – interval između vozila. S obzirom da u ovom trenutku ne raspolažemo sa novim vozilima, nema mogućnosti za navedenu korekciju. Sekretarijat za javni prevoz će u narednom periodu detaljno pratiti realizaciju reda vožnje na liniji 42, – kažu u Sekretarijatu za saobraćaj.

 

 

Voždovac, Ripanj, Put za Žuti breg 13A – gledateljka prijavljuje put koji je u veoma lošem stanju, a vodi do njene kuće. Reč je o Brđanskoj ulici, kao i o putu prema Avali. (Nada)

 

Odgovor JKP „Beograd put“:

Prijava je evidentirana i prosleđena nadležnim službama JKP „Beograd put“,

U skladu sa postojećim planom rada ekipa Službe građevinske operative , očekuje se da će se radovi u Ripnju, a takođe i na lokaciji koju sugrađanka navodi, obavljati počev od naredne sedmice. S obzirom na obim posla, molimo Vas za strpljenje i razumevanje, – odgovorili su nam iz JKP „Beograd put“.

 

 

 

Zemun – gledalac sa Altine čuo je javljanje gledateljke Desanke i zalaže se za izgradnju dečjeg igrališta, pa predlaže da to bude prostor između crkve i pruge, za koji kaže da je opštinski, a godinama je prazan. (Milan)

 

Poslali smo ovaj predlog na adresu GO Zemun, ali kako gledalac ima konkretan predlog za lokaciju, bilo bi bolje da se isti pisanim putem uputi rukovodstvu i stručnim službama GO Zemun, gde mogu utvrditi da li je na označenoj lokaciji tako nešto i moguće .

 

 

Barajevo, Vranić – stalni gledalac kaže da je na Ibarskoj magistrali (deo prema Šiljakovcu) nedavno postavljen pešački prelaz sa žutom trakom. Gledalac se žali da nijedan vozač ne poštuje zebru i neće da stane pešacima. Pita čemu pešački prelaz kada ga niko ne poštuje. (Radomir)

 

Kako je i voditelj Jutarnjeg programa Studija B naglasio, za rešavanje ovog problema potrebno je obraćanje Upravi saobraćajne policije, koja je zadužena za sankcionisanje nepoštovanja saobraćajnih propisa.

 

 

 

(28.2) Rakovica, Vidikovac – gledalac sa Ceraka skreće pažnju na situaciju kod pijace na Vidikovcu; kaže da su postavljeni stubići, kako bi se sprečilo parkiranje, i uredno je obeležen pešački prelaz ali pešaci stalno pretrčavaju na neobeleženom delu ulice, što njemu kao vozaču smeta. (Ljubiša)

 

Od Sekretarijata za saobraćaj dobili smo odgovor da je za rešavanje predmetnog pitanja potrebno obraćanje Upravi saobraćajne policije, koja je zadužena za sankcionisanje nepoštovanja saobraćajnih propisa.

 

Novi Beograd, Bežanijska kosa – gledateljka se žali da je kod pijace u Ul. Ismeta Mujezinovića još pre mesec dana sakupljeno lišće, ali te velike gomile niko nije odneo, tako da sada na tim mestima građani odlažu smeće i prave deponije. (Dušanka)

 

JKP „Zelenilo Beograd“ je po završetku radova na prolećnom grabuljanju travnjaka u stambenim naseljima u gradu započelo utovar i odvoz gomila lišća koje su sakupljene tokom ovih poslova. Utovar lišća u naselju Bežanijska kosa je u toku i obavlja se prema unapred utvrđenoj dinamici.

Lišće koje se sakupi na zelenim površinama u Beogradu odvozi se u Biobazu JKP „Zelenilo Beograd“ na dalju preradu i kompostiranje. Kompost se upotrebljava za prihranu biljaka i time na ekološki prihvatljiv način vraća prirodi. Građani neretko bacaju smeće na gomile lišća koje je sakupilo JKP „Zelenilo Beograd“. Naši radnici su zbog toga prinuđeni da, prilikom utovara gomila lišća, razvrstavaju otpatke od organskog materijala i na taj način se usporava utovar, odvoz i prerada lišća.

Apelujemo na građane da kućno i kabasto smeće, pet ambalažu i ostale otpatke odlažu u za to namenjene kontejnere, kako bi olakšali i ubrzali uspostavljanje komunalnog reda na zelenim površinama, – kaže se u odgovoru JKP „Zelenilo Beograd“.

 

 

 

Zemun – gledateljka koja je ranije pitala za dečje igralište u Altini i vrtić (za vrtić je odgovoreno iz Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu), čula je odgovor Sekretarijata za komunanei stambene poslove da za to prvo mora da se obrati opštini. Zbog toga se ponovo javila da kaže da ona zna da je prvi korak obraćanje opštini; ona je sakupila oko 200 potpisa građana i to dostavila nadležnima u opštini Zemun i da ona „zna da tamo imaju njen zahtev“, i poziva se na obećanja člana Opštinskog veća GO Zemun i grada. (Desanka)

 

Iako Desanka u ranijim javljanjima nije pominjala da je GO Zemun upućivala peticiju sa ovim zahtevom, ostali smo dužni da objavimo odgovor koji smo dobili od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda:

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda svoj godišnji program uređivanja i dodele građevinskog zemljišta sačinjava na osnovu važeće planske dokumentacije i dostavljenih prioriteta izgradnje nedostajuće infrastrukture i saobraćajnica od strane svih gradskih opština i drugih relevantnih institucija, a sve u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima i tehničkim mogućnostima.

Direkcija krajem godina upućuje pozivna pisma svim gradskim opštinama da nam dostave listu svojih prioriteta za naredni program, tako da bi zahtev za izgradnju trebalo uputiti GO Zemun, koja bi eventualno ove radove uvrstila u svoj predlog prioriteta izgradnje nedostajuće infrastrukture i saobraćajnica za naredni program uređivanja i dodele građevinskog zemljišta, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima i tehničkim mogućnostima kojima bude raspolagala Direkcija, – glasi odgovor nadležne službe Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda J.P, koja prethodno u pitanju koje im je upućeno nije imala sve potrebne elemente.

 

 

 

(od 8.3) Barajevo – gledateljka se žali na prevoz „Lastinim“ autobusima do Barajeva, jer su vozila u veoma lošem stanju i voze neredovno. Kaže da su tražili da GPS obavlja ovaj prevoz, ali to im nije omogućeno. (Andrijana)

 

Odgovor Sekretarijat za saobraćaj

Prema informaciji Sekretarijata za javni prevoz, u skladu sa Zakonom o javnom privatnom partnerstvu sproveden je postupak po kome je SP „Lasta“ zaključila ugovor sa Gradom Beogradom o obavljanju javnog linijskog prevoza putnika na prigradskim i lokalnim linijama. Prevoz na teritoriji Gradske opštine Barajevo obavlja se kao prigradski prevoz na 6 linija i 127 polazaka i lokalni prevoz između naseljenih mesta na području opštine Barajevo sa 38 linija i oko 227 polazaka. Sekretarijat za javni prevoz prati realizaciju kompletnog obima saobraćaja na području svih gradskih opština. U mesecu februaru procenat realizacije ostvarenih polazaka je na visokom nivou, angažovana su nova vozila, a prevoznik će naknadno vršiti preraspodelu vozila u okviru svog voznog parka, – kažu u Sekretarijatu za javni prevoz.

 

 

Palilula, Krnjača – gledalac se žali da novootvorena železnička stanica u Krnjači (Krnjača – Most) nema razglas, tako da putnici koji tu čekaju ne znaju da li i kada dolazi voz, a nemaju ni koga da pitaju. (Draško)

 

Kako su nam odgovorili iz Infrastruktura železnica Srbije“ a.d,

Projektom rekonstrukcije i modernizacije pruge Pančevo most – Pančevo glavna nije bilo predviđena ugradnja razglasa. Međutim, svakako u drugoj fazi planirano je da se u celom Beogradskom železničkom čvoru uradi unificiran razglas, čiji će centar biti u železničkoj stanici Beograd Centar (Prokop), – odgovorili su nam iz „Infrastruktura železnica Srbije“ a.d.

 

 

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana