Gradski servis

Zvezdara, Lošinjska – gledalac iz Lošinjske (donje) ulice se poažalio da stanari zgrada od broja 9 do 11 imaju problem. Vodovodna cev  je pukla u martu ove godine. Od pucanja i curenja vode oštećen je deo kolovoza u toj ulici. Vodovod je popravio kvar, ali ulica nije vraćena u prvobitno stanje. Gledalac da se obraćao nadležnima. U maju je  na terenu bila inspekcija ali ništa konkretno nije urađeno. Ponovo je pisao zahtev za asfaltiranje u avgustu i dalje ništa nije preduzeto. Pita kad ce se ulica vratiti u prvobitno stanje. (Dragan)

 

Iz JKP ,,Beograd put’’ nam je odgovoreno da će ekipe Službe za građevinsku operativu JKP “Beograd put” popraviti oštećenje na lokaciji iz prijave u narednih 5 dana.

 

Batajnica, Svetog Serafima Sarovskog – posle nevremena prošle nedelje u tom delu Batajnice oborena je ograda, a stabla su polomljenja. Niko ne dolazi da to uredi.

 

Beokom servis je prijavu prosledio Komunalnoj inspekciji opštine Zemun. Njihovi inspektori će po dobijanju naloga izaći na teren.

 

 

Stari grad, Topličin venac – gledalac se već javljao i postavio pitanje u vezi sa radom komunalne policije tačnije da li komunalni policajci kada voze koriste pojas. Gledalac je postavio pitanje u vezi sa parkom ispod Tanjuga (prema Topličinom vencu). Kaže da se uveče posebno vikendom tu okuplja oko 200, 300 ljudi i da tu piju i obavljaju nuždu. Prijavljivao je problem komunalnoj policiji ali ništa nije urađeno. (Duško)

 

Pitanje gledaoca Duška, Beokom servis je prosledio Komunalnoj policiji. Što se drugog dela njegovog pitanja tiče, za ovaj problem (stvaranje komunalnog nereda i remećenje javnog reda i mira) je nadležna komunalna policija. Ipak, gledalac može pozvati i policiju, ali da bi policija poslala patrolu, oni se moraju pozvati u trenutku remećenja javnog reda i mira da bi njihova patrola mogla da interveniše.

 

 

Barajevo, Šiljakovac, Dušana Jeremića – gledalac iz ulice Dušana Jeremića br. 15 se požalio kako je još pre deset dana prijavljen kvar na vodovodnoj mreži i niko ne dolazi da to popravi. Gledalac kaže da je u toj ulici na istom mestu vodovodna cev pukla 4 puta za 2 meseca. (Milovan)

 

Iz JPK ,,Beogradski vodovod i kanalizacija“ su nas obavestili da je kvar u ulici Dušana Jeremića br.15 prijavljen pod brojem 468498 i da je po dobijanju naloga  njihova ekipa  21.9.2017 izašla na teren i ustanovila  da se radi o manjem kvaru na uličnoj cevi ,,f1’’. Radovi na otklanjanju tog kvara otpočeće prema dinamici i raspoloživosti mehanizacije. Iz JPK ,,Beogradski vodovod i kanalizacija“ mole gledaoca za strpljenje.

 

 

Voždovac, Medaković 3 – gledalac je apelovao na nadležne iz GO Voždovac da uklone nelegalno izgrađene objekte sa desne strane Plavog mosta, zbog kojih Mokroluška ulica ne može biti izgrađena do kraja.

 

Iz Gradske opštine Voždovac odgovorili su nam da su objekti koji se nalaze sa desne strane idući preko Plavog mosta ka naselju Medaković 3 izgrađeni pre stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata. Zbog toga, pre sprovođenja izvršenja rešenja građevinskih inspektora Odeljenja za građevinsku inspekciju opštine Voždovac, odnosno uklanjanja objekata, potrebno je sačekati da se okončaju svi izneti zahtevi za ozakonjenje navedenih objekata i da se po tim zahtevima donesu pravnosnažne odluke od strane Sekretarijata za legalizaciju objekata Uprave grada Beograda.

Čukarica, naselje Umka – gledalac iz Grebenca br. 23 požalio nam se kako je prijavljen kvar na vodovodnoj mreži odnosno curenje vode još 17.08, ali da niko ne dolazi da to popravi već mesec dana.

 

Iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ odgovoreno nam je da je kvar prijavljen pod brojem 465798 i da su radovi na sanaciji tog kvara planirani za 20. i 21.09.2017. Iz ovog preduzeća takođe su nam napomenuli da njihove službe otklanjaju kvarove po stepenu prioriteta diktiranog količinom isticanja i ugroženosti saobraćaja i materijalnih dobara, kao i funkcionalnosti parcijalnih delova vodovodnog sistema.

Gledalac želi da zna ko i pod kojim uslovima, prema novom zakonu, može da bude upravnik u nekoj zgradi. Takođe ga zanima da li preko Beokom servisa građani mogu da dobiju primerak novog Zakona o stanovanju. Sve ovo pita zato što sin jedne od vlasnica stana u zgradi u kojoj stanuje hoće da bude upravnik te zgrade.

 

Što se tiče prvog dela pitanja, Beokom servis upućuje gledaoca da se obrati Odeljenju za stambene poslove opštine na kojoj se zgrada nalazi ili Katastru nepokretnosti iste opštine, a kada je reč o drugom delu pitanja tekst novog zakona gledalac može da potraži na internet adresi www.parlament.gov.rs.

 

Čukarica, raskrsnica Vodovodske i Ilije Đuričića – gledateljka se žali da se ovaj deo grada ne održava i ne čisti, da je trotoar pun rupa, kao i da trava nije pokošena, tako da za pešake nije bezbedno. Obraćala se nadležnima, ali niko ništa nije uradio.

 

Iz JKP „Gradska čistoća“ odgovoreno nam je da njihove ekipe redovno, svakog dana, čiste ugao navedenih ulica na Čukarici. Prema njima, problem na pomenutoj lokaciji nastaje jer građani nepropisno odlažu svoje smeće, za koje nije propisano da se tu odlaže. Kontejneri su namenjeni odlaganju isključivo komunalnog otpada, a ne i kabastog otpada, granja, pneumatika itd. Takođe, veliki problem nastaje i zato što sakupljači sekundarnih sirovina preturaju i izbacuju otpad iz kontejnera na ulicu. Iz JKP „Gradska čistoća“ apeluju na sugrađane i ovim putem da u kontejnere izbacuju samo komunalni otpad. Ukoliko imaju potrebu da odlažu kabasti otpad, neka pozovu nadležne službe „Gradske čistoće“ da ga odvezu i neka koriste besplatnu akciju koja se sprovodi svakog prvog vikenda u mesecu.

Zemun, Dragana Rakića – gledateljka je pitala šta da rade sa stablom koje se nalazi preko puta zgrade br. 13, a koje preti da svakog časa padne. Zahtev da se ono ukloni podnet je još 17. maja, ali stablo je i dalje na istom mestu i stanari se plaše za svoju bezbednost.

 

Iz JKP „Zelenilo – Beograd“ obavestili su nas da navedena površina u Ulici Dragana Rakića, preko puta br. 13, nije u Programu redovnog održavanja javnih zelenih površina JKP „Zelenilo – Beograd“. Za informacije o tome ko je u obavezi da vrši održavanje predmetne površine, potrebno je da se stanari zgrade obrate Republičkom geodetskom zavodu, Službi za katastar nepokretnosti, kako bi se utvrdilo ko ima pravo korišćenja i obavezu održavanja navedenog prostora.

Stalna gledateljka pita šta je sa najavom da će dva policajca biti na lokalnom nivou i patrolirati po kraju. (Tanja)

 

Iz Biroa za medije i komunikacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije rekli su nam da nisu čuli za takvu inicijativu. Ako je i postojala, ona nije u planu organizacije u narednom periodu.

 

 

Zemun, Batajnica – gledalac prijavljuje da je na delu puta od Galenike do Batajnice polomljeno 7-8 saobraćajnih znakova i to tako stoji pola godine. Takođe je prijavio da na ulazu u Batajnicu kod benzinske pumpe postoji saobraćajni znak koji pokazuje da je dozvoljeno ići pravo i desno, ali se taj znak uopšte ne vidi. (Branko)

 

Iz JKP „Beograd put“ odgovorili su nam da će ekipe njihove službe popraviti saobraćajnu signalizaciju na lokaciji iz prijave do kraja sedmice.

 

 

Rakovica, Kanarevo brdo – gledateljka moli da se postavi nadstrešnica na stanici na Kanarevom brdu. Kaže da nema ni klupa, a stariji sugrađani treba da se odmore posle posete doktoru i treba im zaklon od kiše. Gledateljka podseća i da je klupa na stanici u Ulici patrijarha Joanikija ukradena, pa moli i da se ona vrati. (Miroslava)

 

Pitanje i primedbe gledateljke Miroslave Beokom servis prosledio je Sekretarijatu za javni prevoz.

 

 

Palilula, Borča – ponovo se javila gledateljka da pita kako da reši problem održavanja zgrade. Imaju predsednika Skupštine stanara, ali on nije zainteresovan da bilo šta radi, stanari nisu složni, i tako zgrada ostaje neočišćena i zapuštena. (Dragana)

 

Dužnost predsednika Skupštine stanara je da se stara o čišćenju i održavanju zgrade. Ukoliko on nije sposoban za vršenje te funkcije, na Skupštini stanara je da izabere novog predsednika. Međutim, iako je donet novi Zakon o stanovanju, još uvek nije moguće uvesti prinudnu upravu u zgradama, i to jer se tek očekuje donošenje podzakonskih akata koji će regulisati uslove pod kojima lokalna samouprava dodeljuje određenoj zgradi prinudnu upravu, odnosno profesionalnog upravnika.

 

 

Mladenovac – gledateljka pita zašto se i dalje plaća sistematski pregled za decu koja treniraju neki sport. Njen unuk trenira atletiku i fudbal i ona ga vodi na sistematski pregled u Beograd i mora da plati 1.000 dinara, a objavljeno je u vestima da se ti pregledi više neće naplaćivati. (Radmila)

 

Jedina ustanova koja se bavi realizacijom lekarskih pregleda u sportu bez naplate je, prema Zakonu o sportu koji je na snazi od februara 2016. godine, Zavod za sport i medicinu sporta. Zakon definiše da su pregledi dece uzrasta od 6 do 14 godina besplatni kada se sprovode kod nadležnih pedijatara koji pripadaju mreži zdravstvenih ustanova tokom obavljanja redovnih, obaveznih sistematskih pregleda, ali i u Zavodu za sport i medicinu sporta. U Zavodu se dominantno sprovode pregledi za procenu posebne sposobnosti (3b) dece pomenutog uzrasta. Posebna sposobnost se, prema još uvek važećem Pravilniku o pregledima, odnosi isključivo na takmičare koji pripadaju Sportskim Savezima i po zakonu imaju validnu takmičarsku knjižicu sa slikom, pečatom i overom za sezonu u kojoj se takmiče. Deca koja se ne takmiče u klubovima poseduju samo potvrdu da su članovi klubova i samim tim podležu pregledu opšte sposobnosti (3a), koji je predviđen da se primarno obavlja na nivou pedijatara i Domova zdravlja (jer za to poseduju uslove), a potom i u Zavodu za sport i medicini sporta. Domovi zdravlja pripadaju mreži zdravstvenih ustanova i od aprila meseca 2016. godine, „Batut“ dostavlja plan a RFZO smernice za realizaciju pregleda za opštu sposobnost.

Za svu decu koja pripadaju filijali Beograd postoje dve mogućnosti da se besplatno obavi pregled za sport:

1. kod nadležnog pedijatra u Domu Zdravlja – ukoliko je dete početnik;

2. u Zavodu za sport i medicini sporta – bez obzira na takmičarski status ali obavezno uz priložene sledeće dokumente: uput pedijatra, potvrde kluba ili takmičarske knjižice i overene zdravstvene knjižice.

 

 

 

Gledalac iz Batajnice prijavljuje da je na delu puta od Galenike do Batajnice polomljeno 7 do 8 saobraćajnih znakova. Već pola godine to niko ne popravlja. Takođe je prijavio da na ulazu u Batajnicu kod benzinske pumpe postoji saobraćajni znak koji pokazuje da je dozvoljeno ići pravo i desno, ali se taj znak ne vidi. (Branko)

 

Prijavu gledaoca Branka Beokom servis je prosledio JKP ,,Beograd put“ koje je nadležno za ovaj problem

Gledateljka je pohvalila rad opštine Voždovac posebno Mesne zajednice Gornji Voždovac i Lepice Mitrović koja je vodila akciju izbora za najlepše dvorište i izlog. (Mira)

 

Pohvale gledateljke Mire, Beokom servis je prosledio opštini Voždovac a oni će ih dalje proslediti zaposlenima u Mesnoj Zajednici Gornji Voždovac i Lepici Mitrović.

 

 

Borča, Dom zdravlja – gledalac je bio juče i prekjuče i nije ništa mogao da uradi jer im je pao sistem. (Ferik)

 

Iz Doma zdravlja ,,Palilula“ odgovoreno nam je da su zbog čestih problema sa aplikacijom (Heliant) u ponedeljak 11. 09. 2017. godine, posle 20.00 časova počeli radovi na sređivanju baznog servera koji je trebalo da se završe pre 7 časova.

Prema informaciji koju su dobili od „Heliant“ podrške, operater sistema je dana 12. 09. 2017. godine ostao bez komunikacije sa serverom oko 00.30 časova, što je onemogućilo dalji rad ustanove u smislu vođenja elektronske evidencije.

Radovi su nastavljeni u utorak 12. 09. 2017.godine u 6.50 časova i dalje su u toku.

O ovome tehničkom problemu obavešten je i Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda.

Iz Doma zdravlja ,,Palilula“ mole pacijente da imaju strpljenje pošto se radi na rešavanju ovog tehničkog problema.

 

 

Gledateljka nije zadovoljna radom kol centra za zakazivanje pregleda kod lekara. Ne može da se dobije veza, čeka se i to čekanje se plaća, a ništa se ne uradi. Gledateljka se leči u Železničkom zavodu. (Milena)

 

Iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“ odgovoreno nam je da se zakazivanje u ustanovama primarne zdravstvene zaštite obavlja preko Nacionalnog kol centra putem koga građani mogu da zakažu pregled kod svog izabranog lekara, pedijatra, stomatologa ili ginekologa.

Telefon Nacionalnog kol centra za zakazivanje pregleda u domovima zdravlja na teritoriji Srbije je 011-362-0000, a radno vreme centra je od 8 do 20 časova svakog radnog dana.

Ministarstvo zdravlja je navelo da pozivanjem tog broja građani Srbije mogu na brz i jednostavan način da zakažu pregled kod svog lekara.

Najverovatnije je reč o velikom broju pacijenata koji su trenutno vršili zakazivanje, pa je došlo do usporenja rada. U Nacionalnom kontakt centru rade profesionalci i to njih 15 u prvoj smeni, a 10 u drugoj. Na njihov rad, dinamiku i broj zakazanih poseta iz Zavoda ne mogu da utiču.

Ipak, rečeno nam je da Zavod za zaštitu radnika ,,Železnice Srbije“ svojim pacijentima izlazi u susret, koliko je moguće, kada je reč o zakazivanju. Nijednog pacijenta koji je bez zakazivanja došao na pregled u njihovu ustanovu nisu vratili. Mole gledateljku i ostale korisnike da  razumeju i problematiku opterećenja rada u samoj ustanovi. Potrebno je zakazivanje u El-kartonu, a pojedini pacijenti traže i preko reda i prijem kao hitni slučajevi što u celini remeti tačan termin zakazivanja. Zbog toga trpi veliki broj redovnih pacijenata.

Oni se izvinjavaju gledateljki na neprijatnostima i obećavaju da će se truditi da ovakvih neprijatnosti ne bude više ili bar da ih bude što manje.

Novi Beograd, Džona Kenedija – gledateljka, koja stanuje u ovoj ulici, javila se da prijavi da im je pola fasade zgrade – sveže okrečene (pre dve godine) – ofarbano u crno i da su to uradili mladići koji pripremaju taj zid za iscrtavanje grafita. Ona dodaje da je zvala policijsku patrolu kako bi ih udaljili, ali deo fasade je već prefarban. Gledataljku zanima šta može da se uradi povodom ovoga, budući da je izvesna materijalna šteta već učinjena. (Desanka)

 

Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove nam je odgovoreno da Članom 9. Odluke o komunalnom redu („Službeni list grada Beograda“, br. 10/11, 60/12, 51/14, 92/14, 2/15, 11/15, 61/15 i 75/16) zabranjeno spoljne delove zgrade oštećivati, ispisivati, crtati, lepiti plakate, prljati ih ili na drugi način narušavati njihov izgled, za postupanje suprotno navedenim zabranama predviđene su novčane kazne i druge vaspitne mere u članu 64 b. tačke 1. i 3. i u članu 64 v. iste Odluke.

Navedenom Odlukom o komunalnom redu, nadležnost po pitanju sprečavanja konstantnog ispisivanja grafita, lepljenja plakata, prljanja ili narušavanja izgleda spoljnih delova zgrade na neki drugi način, ima Komunalna policija koja može, pojačanim prisustvom i kontrolom na određenoj lokaciji, u okviru svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom i u skladu sa članom 63. Odluke o komunalnom redu, na licu mesta da identifikuje i sankcioniše počinioce, čime sprečava narušavanje komunalnog reda propisanog pomenutom Odlukom.

Rečeno nam je da ukoliko postoje saznanja o počiniocima, građani mogu da podnesu prijavu u skladu sa odredbama Odluke o komunalnom redu Komunalnoj policiji (čl. 6. Zakona o komunalnoj policiji, „Sl. glasnik RS“, br. 51/2009), koja u skladu sa svojim ovlašćenjima može da pokrene druge vrste postupaka protiv počinilaca (prekršajni ili krivični postupak), u kom slučaju takođe postoji mogućnost određivanja novčanih kazni i vaspitnih mera u zavisnosti od godina starosti počinioca.

Ukoliko nije moguće uhvatiti počinioca, ukazano nam je da je članom 6. Odluke o komunalnom redu propisano da je vlasnik zgrade, odnosno korisnik zgrade u državnoj svojini, dužan da se stara o urednom stanju spoljnih delova zgrade, tako da su u skladu sa navedenim, svi vlasnici i korisnici objekata u obavezi da uklone sa fasada svojih objekata sve što narušava njihov izgled. Nadzor nad izvršenjem odredaba ove odluke vrši organ komunalne inspekcije (gradske ili opštinske) i u skladu sa Odlukom, komunalni inspektor izdaje nalog vlasnicima i korisnicima objekta da uklone grafite sa spoljnih delova zgrade.

 

 

Gledateljka je tražila kontakt za dr Duška Ilića koji ima sportsku akademiju. Pohvalila je i emisiju „Agape“ Studija B čiji je inače gost bio Ilić. Gledateljka se požalila i na rad dežurnog lekara u Hitnoj pomoći kojeg je zvala oko 2 sata posle ponoći. Doktorka nije htela da je pregleda, a imala je povišen pritisak. Tek kada je videla otečene noge doktorka je obavila pregled. (Julijana)

 

Beokom servis je kontaktirao gledateljku Julijanu i dao joj broj akademije dr Ilića. Kada je reč o drugom delu pitanja, gledateljkina primedba na rad zaposlenih u Hitnoj pomoći je prosleđena nadležnima u Hitnoj pomoći.

 

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 13°C

Slaba kiša

Utorak
Moguća kiša

Max: 19°C
Min: 12°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana