Gradski servis

Branka Radičevića (Brankova), Stari grad / Savski venac – gledateljka kaže da radnici ne prazne uloške đubrijera i da ostaci smeća smrde. (Gordana)

 

Iz JKP „Gradska čistoća“ odgovaraju da đubrijere prazne više puta dnevno, a uloške povremeno peru. Postupajući po primedbi naše sugrađanke ekipa će izaći na teren u najkraćem roku i oprati uloške i unutrašnjost đubrijera.

 

 

 

 

 

 

 

Gledateljka kaže da je radnik Politike 35 godina i pita kada će dobiti akcije? (Marija)

 

Kako navedeno pitanje nije u u domenu komunalne problematike, molimo gledateljku da se obrati sindikatu Politike ili menadžmentu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gledateljka pita ko je nadležan za održavanje čistoće na delu od Plavog mosta do skretanja za Konjarnik.  (Nada)

 

Iz JKP „Gradska čistoća“  odgovaraju da ukoliko se pitanje odnosi na Ulicu Vojislava Ilića, ona se redovno čisti prema redovnom dinamičkom Planu. Ovo preduzeće je odmah poslalo ekipu radi vanrednog pregleda i  čišćenja lokacije.

 

 

 

 

Ovčanski put, Ulica 1013. Nova – gledateljka pita kada će biti asfaltirana ova ulica?

 

Iz JP „Putevi Beograda“ dobili smo sledeći odgovor:

U vezi sa Vašim zahtevom koji se odnosi na asfaltiranje Ulice 1013. Nova, na teritoriji GO Palilula, obaveštavamo Vas da radovi u toj ulici nisu predviđeni donetim Programom o izmeni i dopuni programa radova Sekretarijata za saobraćaj (IV) u periodu od 01.01.2018. do 31.12.2018. godine.

Program radova Sekretarijata za saobraćaj za narednu, 2019. godinu donosi gradonačelnik, kome predlog Programa dostavljaju na usvajanje JP „Putevi Beograda“ i Sekretarijat za saobraćaj, a na osnovu predloga i prioriteta koje definišu gradske opštine, a u skladu sa opredeljenim sredstavima budžeta grada Beograda.

Uzimajući navedeno u obzir, neophodno je da se obratite GO Palilula kako bi predmetnu ulicu predložili JP „Putevi Beograda“ da se uvrsti u predlog Programa radova Sekretarijata za saobraćaj za narednu godinu.

Gledateljka kaže da joj je prilikom preuzimanja penzije u Pošti, službenica ponudila dva reklamna papira Tehnomanije. Pita da li je to dozvoljeno. (Milena)

 

Odgovor na pitanje gledateljke Milene pročitan je 29. avgusta.

Iz JP „Pošta Srbije“ odgovoreno je da je u pitanju usluga Pošte Srbije „Uručivanje flajera na šalterima pošta”, o kojoj se više može saznati na korporativnom sajtu Pošte Srbije, na adresi: http://www.posta.rs/struktura/lat/marketing/oglasavanje-posta.asp

 

 

 

 

Lazarevac, Arapovac – Gledalac kaže da nemaju gradsku vodu a pre 5 godina je prošla glavna cev.Kada će biti urađen priključak? (Radomir)

 

Iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište dobili smo odgovor da Izmenama i dopunama programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2018 godinu, kao i Planom javnih nabavki za 2018 godinu, Direkcija planira pokretanje javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu urbanističko tehničke dokumentacije za izgradnju primarne vodovodne mreže i rezervoara u naseljima Arapovac i Mirosaljci u Lazarevcu, što je preduslov za izgradnju sekundarne vodovodne mreže u naselju Arapovac.

 

Gledateljka pita da li ima mogućnosti da se otvore nova stajališta linija 531,532,533 i 560 kod Metroa na Petlovom brdu jer je veliki razmak između stanica? (Borka)

 

Iz Sekretarijata za javni prevoz dobili smo odgovor da Ibarska magistrala spada u državne puteve 1.b reda, gde se stajališta uspostavljaju na većem međusobnom rastojanju nego na saobraćajnicama nižeg ranga.

Planskom dokumentacijom predmetne saobraćajnice nije predviđeno uspostavljanje stajališta u zoni prodajnih objekata Idea i Metro , s obzirom da tu ne postoje uslovi za izgradnju stajališta u skladu sa propisima, i zbog činjenice da će stajališta Naselje Petlovo brdo ( oba smera) po završetku radova na izgradnji petlje Petlovo brdo biti udaljeni oko 200 metara od tražene lokacije.

Gledateljka pita da li linija 502 može da bude produžena do Trošarine? (Ljiljana)

 

Iz Sekretarijata za javni prevoz dobili smo odgovor, da produžetak trase linije 502 do Trošarine trenutno nije u planu, pošto je deonica između Miljakovca 1. i Trošarine već pokrivena linijom 50, pa bi eventualno produženje predstavljalo nepotrebno dupliranje kapaciteta na predmetnoj deonici.

Borča greda, Hopovska  – Gledateljka pita kada mogu da se skrate i urede grane dva stara stabla ispod kojih se stvara deponija? (Jelica)

 

Iz JKP Zelenilo Beograd su nam odgovorili da su na navedenoj adresi zasađena mlada stabla kod kojih ne postoji potreba za orezivanjem. Preko puta objekta u Hopovskoj 1. nalaze se odrasla razgranata stabla koja nisu u sistemu održavanja ovog javnog preduzeća.

Potrebno je da gledateljka utvrdi čije je vlasništvo nad pomenutom parcelom kako bi se mogle preduzeti odgovarajuće mere.

Gledalac pita da li može autobusko stajalište da bude na početku i kraju Prvomajske u Malom mokrom lugu? (Dragoš)

 

Iz Sekretarijata za javni prevoz dobili smo odgovor da se prilikom uspostavljanja linije 310 i definisanja pozicija stajališta na istoj, nastojalo da linija prostorno pokrije najveći broj potencijalnih korisnika, ali je to u najvećoj meri bilo uslovljeno infrastrukturom samog naselja.

Stajalište na početku Prvomajske ulice nije moguće uspostaviti zbog velikog broja parkiranih vozila posetilaca prodajnog centra Roda koji se nalazi u ulici Narodnog fronta, zbog čega je izbegnut potencijalni konflikt privatnih vozila i putnika – korisnika javnog prevoza,  dok u donjem delu ulice Prvomajske, zbog velikog broja kolskih ulaza i bliske udaljenosti stajališta u zoni ulice Mage Magazinović nije postojala mogućnost za uspostavljanje još jednog stajališta.

Gledateljka pita da li ima mogućnosti da se otvore nova stajališta linija 531,532,533 i 560 kod Metroa na Petlovom brdu jer je veliki razmak između stanica? (Borka)

 

Beokom je pitanje prosledio Sekretarijatu za javni prevoz koji će posle razmatranja opravdanosti zahteva doneti odgovarajuću odluku sa kojom će gledateljka biti upoznata.

Ovčanski put, ul.1013 Nova – gledateljka pita kada će se asfaltirati ova ulica deo kod pansiona pasa? (Anka)

 

Potrebno je da gledateljka preko MZ pokrene inicijativu za asfaltiranje ovog dela ulice kako bi istu opština usvojila i uvrstila  u plan i program za 2019. godinu.

Kamendin –  Gledalac  pita da li kontejneri mogu biti postavljeni na dva metra od prozora kuća? (Momčilo)

 

Iz JKP Gradska čistoća dobili smo odgovor da ovo preduzeće nema nadležnost za postavljanje kontejnera u naselju Kamendin.

Ukoliko se radi o novim zgradama u pomenutom naselju, investitor je taj koji prema objektu određuje gde će biti postavljeni kontejneri.

Gledateljka pita zašto ako se kupi grobnica na nekom beogradskom groblju to nije vlasništvo već ima status korišćenja na 50 godina? (Slađana)

 

Iz JKP Pogrebne usluge dobili smo odgovor da prema Odluci o uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju,kod prve sahrane grob i mesto za smeštaj urne se daju na korišćenje na vreme od 10 godina, a grobnica na vreme od 50 godina.

Period počivanja odnosno zakupa se može produžiti, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja.

Pomenuta odluka takođe propisuje da se grobno mesto koje je dato na korišćenje ne može stavljati u privatni promet,odnosno ne može se kupiti ni prodati.

Gledateljka pita kada će JKP BVK primiti i početi održavanje vodovodne instalacije na Altini koju su građani sami gradili?(Mirjana)

 

Iz JKP BVK dobili smo odgovor da je deo vodovodne mreže u naselju Altina rađen bez uslova, saglasnosti i nadzora ovog preduzeća.Takođe deo potrošača u ovom naselju se vodom snabdeva preko vodovodne mreže koja se nalazi iza blok vodomera.

Održavanje mreže koja je rađena bez uslova, saglasnosti i nadzora BVK kao i održavanje mreže iza blok vodomera nije u nadležnosti ovog preduzeća.

Mali mokri lug – Gledateljka pita kada će se kod OŠ Dragojlo Dudić izgraditi trotoar sa leve strane pored škole, jer je ne bezbedno kada deca prelaze ulicu? (Slobodanka)

 

Potrebno je da gledateljka preko MZ pokrene inicijativu za izgradnju ovog dela trotoara kako bi istu opština usvojila i uvrstila  u plan i program za 2019. godinu.

Gledateljka pita kada je most Bratstva i jedinstva preimenovan u Brankov most? (Gordana)

 

Pravo ime mosta o kome gledateljka govori je Most Bratstva i jedinstva ali su ga sugrađani radije zvali Savski, Zemunski ili most u Brankovoj ulici.

Ovaj most sagrađen je na temeljima Mosta kralja Aleksandra koji je srušen u drugom svetskom ratu. Most je obnovljen 1955 godine a završen u današnjem obliku 1979 godine. Dakle reč je o dva mosta izgrađena jedan pored drugog s tim što je drugi most izgrađen posle brzog razvoja Novog Beograda i potrebe za većim protokom vozila sa leve obale reke Save.

Gledateljka kaže da u poslednje vreme kasne na liniji 104 i pita da li mogu da se ubace noviji autobusi? (Milena)

 

Iz Info službe BG-prevoza dobili smo odgovor da s obzirom da linija 104 saobraća Pančevačkim mostom, koji u saobraćajnom smislu predstavlja „usko grlo“ u vršnom periodu, zbog velikog broja vozila dolazi do otežanog odvijanja saobraćaja, pa pojedina vozila odstupaju od planiranog reda vožnje.

U prethodnom periodu bilo je čak i nekoliko saobraćajnih nzgoda na Pančevačkom mostu što je dodatno otežalo odvijanje saobraćaja na svim linijama gradskog prevoza koje saobraćaju Pančevačkim mostom.

Što se tiče nabavke novih vozila, ona je planirana za drugu polovinu 2019. godine i određeni broj će biti raspoređen na liniju 104.

Ulica Teodora Drajzera  – gledateljka pita kada će biti postavljen semafor ili ležeći policajac?  (Milena)

 

Beokom je pitanje gledateljke Milene prosledio Sekretarijatu za saobraćaj čija će stručna služba razmotriti moguće mere na predmetnoj lokaciji. O nalazima sa terena i mogućim merama naknadno ćemo Vas obavestiti.

 

 

 

 

 

Gledateljka sa Novog Beograda pita da li mogu da se postave znakovi kojima se zabranjuje korišćenje zaprega u blokovima?

 

Iz Sekretarijata za saobraćaj dobijen je sledeći odgovor:

Prema članu 11. Rešenja o režimu saobraćaja teretnih i zaprežnih vozila (Službeni list grada Beograda, broj 67/12, 64/2014, 6/2018), zabranjeno je kretanje zaprežnim vozilima na teritoriji grada Beograda, osim na putevima u zonama poljoprivrednih površina. Shodno navedenom članu, nadležni inspekcijski organi mogu vršiti kontrolu.

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 16°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana