Gradski servis

 

Gledateljka kaže da joj fiksni telefon  ne radi od 10. ili 12.02.- 23.03.Došao je majstor koji je za minut, dva povezao neke žičice. Telefon posle toga radio  10-ak dana i opet ne radi dve nedelje?(Ljiljana)

 

Iz Telekoma Srbije odgovorili su nam sledeće:

„Nadležne službe Telekoma Srbija su kontaktirale korisnicu. Usluga će joj najkasnije u toku sutrašnjeg dana (utorak 23.04.2019.) biti uspostavljena.“

 

 

 

Gledateljka pita kada će se pojačati linije 81 i 707 za Altinu? Kaže da nema duplih autobusa i čeka se više od pola sata.(Mirjana).

 

Iz Sekretarijata za javni prevoz odgovorili su nam sledeće:

Po planiranom redu vožnje na liniji 81 – Novi Beograd/Paviljoni/ – Altina1 radnim danom saobraća 3 solo vozila na intervalu sleđenja od 22-23 minuta. Vikendom je planirano da na ovoj liniji saobraća 2 solo vozila na intervalu sleđenja od 33 minuta.

Po podacima sa masovnog brojanja putnika koje su organizovali stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta, ponuđeni kapaciteti na ovoj liniji su usklađeni sa prevoznim zahtevima. Uvidom u sistem za daljinsko upravljanje i kontrolu javnog prevoza utvrđeno da je procenat realizacije planiranog reda vožnje u prve tri nedelje aprila meseca iznosio 98,59%.

Po planiranom redu vožnje na liniji 707 – Zeleni Venac – Zemun Polje  radnim danom, u periodu vršnih opterećenja  saobraća 8 zglobnih  vozila na intervalu sleđenja od 13-14 minuta, dok je interval nailaska vozila u periodima vanvršnih opterećenja 16-17 minuta. Vikendom je planirano da na ovoj liniji saobraća 5 zglobnih vozila na intervalu sleđenja od 19 minuta.

Po podacima sa masovnog brojanja putnika koje su organizovali stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta, ponuđeni kapaciteti na ovoj liniji su usklađeni sa prevoznim zahtevima. Uvidom u sistem za daljinsko upravljanje i kontrolu javnog prevoza utvrđeno da je procenat realizacije planiranih  polazaka  u prve tri nedelje aprila meseca iznosio 85,61%, dok je realizacija planiranih kapaciteta iznosila oko 80,24%. Navedeni podaci ukazuju na činjenicu da su zbog kvarova ponekad umesto zglobnih vozila u realizaciji bila solo vozila. Očekuje se  je da će se predviđenom  nabavkom novih vozila na ovoj liniji povećati procenat realizacije kako polazaka, tako i planiranih kapaciteta.

Sekretarijat za javni prevoz će i dalje pratiti prevozne potrebe stanovnika beoigrada i ukoliko se steknu svi potrebni uslovi, ponuđeni kapaciteti će biti korigovani.

 

 

 

Gledateljka kaže da u ul.Mokroluška od br.84-90 ima stepenica ,ali nema rukohvata.Da li mogu rukohvati da se postave? (Kosana)

 

Iz GO Voždovac su nam odgovorili sledeće:

Obaveštavamo Vas da će rukohvati na stepeništu u Mokroluškoj 84, 86, 88, 90 i 90A biti zamenjeni nakon sprovedene Javne nabavke.

Ovi  stambeni ulazi  Mokroluše  ulice su već u planu  za postavljanje gelendera, treba samo sačekati da se završi odnosno sprovede postupak Javne nabavke.

 

 

Gledateljka pita zašto za vikend nisu radili javni toaleti na Kalemegdanu? (Jelisava)

 

 Iz JKP Zelenilo Beograd su nam odgovorili sledeće:

Obaveštavamo Vas da je na javnom toaletu na Velikom Kalemegdanu, u subotu 20.04.2019. došlo do zagušenja kanalizacione mreže, tako da je objekat van funkcije.

U kontaktu smo sa kolegama iz JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, očekujemo njihov izlazak na teren.

U koordinaciji sa kolegama nadamo se da ćemo problem sanirati u najkraćem mogućem roku.

 

Novi Beograd, Maršala Tolbuhina 34 – starija gledateljka koja živi sama u prizemlju trpi svakodnevno uznemiravanja od radnika pekare koja je otvorena prošle godine u novembru. Kako može da se zaštiti? (Verica)

 

Ukoliko gledateljka trpi uznemiravanja od drugih lica potrebno je da se obrati policiji zbog remećenja javnog reda i mira, a oni će reagovati kako bi je zaštitili.

 

Novi Beograd, Džona Kenedija – na raskrsnici ulica Gramšijeve i Džona Kenedija vrlo je frekventno i nepregledno zbog automobila koji se tu parkiraju. Može li to da se reguliše? (Smiljka).

 

Beokom je problem gledateljke Smiljke prijavio komunalnoj policiji a oni će izaći na teren proveriti navode iz prijave i preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

 

Voždovac, Kumodraž, Avalski put – gledalac pita kada će biti usvojen novi regulacioni plan za ulice Zemljoradničku i Avalski put. (Ranđel)

 

Iz Sekretarijata za urbanizam dobili smo odgovor:

Skupština grada Beograda donela je Odluku o izradi plana detaljne regulacije dela područja uz Novi avalski put, Gradska opština Voždovac („Službeni list grada Beograda“, broj 76/16) u čijem obuhvatu se nalazi ulica Zemljoradnička. Izrada Plana poverena je Javnom urbanističkom preduzeću „Urbanistički zavod Beograda“, Palmotićeva br. 30. Sredstva za izradu Plana detaljne regulacije obezbediće Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Njegoševa br. 84. Predmetni plan je bio izložen na rani javni uvid u periodu od od 14.06.2017. do 28.06.2017. godine u zgradi Gradske uprave, Beograd, 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu).

Stari grad, Senjanina Ive – gledateljka kaže da ima problem sa bukom u stanu. U zgradi se nalazi lokal koji nije otvorenog tipa, a uređaji koji rade stvaraju veliku buku i komšije ne mogu da se odmore? (Branka)

 

Gledateljka Branka može da se obrati komunalnoj policiji u trenutku kada se tokom perioda koji je određen kao kućni red čuje buka u stanu, a komunalni policajci će izaći na navedenu lokaciju, proveriti navode iz prijave i preduzeti mere iz svoje nadležnosti. Kako gledateljka nije precizirala šta je uzrok buke, ukoliko buka nastaje od vršenja delatnosti u lokalu može da se obrati Sekretarijatu za inspekcijske poslove – ekološkoj inspekciji.

 

 

Zemun – Mirijevo – Treba 2 sata, a najveći problem je što nema policije na rakrsnicama i što vozači voze po šinama i žutoj traci.(Nikola)

 

 

Iz MUP-a Srbije dobili smosledeći odgovor:

 

Povodom Vašeg obraćanja u vezi sa pitanjem gledaoca za Studio b, obaveštavamo Vas da su policijski službenici Uprave saobraćajne policije u periodu od 1.1. do 31.3.2019. godine otkrili 8.742 prekršaja korišćenja „žute“ trake od strane vozila kojima nije namenjena.

Takođe, prilikom kontrole, policijski službenici sačinjavaju prekršajne naloge za sve vrste prekršaja koji su  uočeni.

Gledateljka kaže da u Mokroluškoj 84, postoje stepenice ali nema rukohvata.Pita može li on da se postavi? (Kosana)

 

U Beogradu postoje tri ulice sa nazivom Mokroluška (Kaluđerica,Voždovac i Zvezdara), pa je neophodno da gledateljka bliže obrazloži o kojoj se ulici radi kako bi mogli od nadležnih zatražiti odgovor po ovom pitanju.

Voždovac,ul.Slobodana Jovića – Gledalac kaže da se na početku ulice , kod Nedićeve vile, nadvilo bagremovo granje preko trotoara koje može da pukne i povredi prolaznike. Traži da se poseče. (Radovan)

 

Iz JKP Zelenilo Beograd dobili smo sledeći odgovor:

 

Obaveštavamo Vas da navedena površina nije u Programu redovnog održavanja javnih zelenih površina JKP “Zelenilo-Beograd“, Beograd . Za informacije o tome ko je u obavezi da vrši održavanje predmetne površine, potrebno je da se obratite Republičkom geodetskom zavodu, Službi za katastar nepokretnosti, kako biste utvrdili ko ima pravo korišćenja i obavezu održavanja navedenog prostora.

Umka – Gledateljka pita da li postoji mogućnost uvođenja mini busa u ulici Milije Stanojlovića prema Velikoj moštanici, jer građani od centra idu peške po dva kilometra.( Zlata)

 

Iz Sekretarijata za javni prevoz dobili smo sledeći odgovor:

 

Više puta je razmatrana mogućnost uspostavljanja linije javnog prevoza predmetnom saobraćajnicom, ali ista ne raspolaže minimalnim saobraćajno – tehničkim uslovima, pa čak i za saobraćanje vozila tipa minibus.

 

Gledateljka pita da li trudnica ima pravo na recept za čarape za vene?(Leposava)

 

Iz RFZO su nam odgovorili sledeće:

Čarape za vene se ne obezbeđuju osiguranim licima iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, pa s tim u vezi ni trudnica ne može dobiti čarape za vene na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

 

 

 

 

Gledalac kaže da je u katastru na Novom Beogradu predao zahtev za uknjiženje stana pre godinu dana i do sada ga niko nije zvao.Pita šta da radi?

 

S obzirom da ne možemo proveravati status pojedinačnih predmeta, preporučujemo gledaocu da se obrati neposredno Republičkom geodetskom zavodu gde će dobiti sve informacije po ovom pitanju.

Informacije može dobiti i putem telefona Info centra RGZ  011/6355-600; 011/6355-601, kao i telefona Katastra Novi Beograd 011/7850-390.

 

 

 

Linija 44 – Gledalac kaže da juče, na okretnici na Senjaku nisu saobraćali autobusi koji su došli na poslednju stanicu od 20,14 – 21,15, već su stavili table „U kvaru“ i „za garažu“ i tako ostavili putnike sat vremena bez prevoza. Pita zašto se tako radi?(Zoran)

 

Iz Sekretarijata za javni prevoz odgovorili su nam sledeće:

Uvidom u baze podataka sistema za daljinsko praćenje vozila utvrđeno je da su dva vozila u pomenutom periodu isključila sa linije, a da je jedno vozilo nakon popravke na terminusu nakon 23 minuta ponovo uključeno na rad na liniji br.44. Vozači nisu poslali alarme o kvaru vozila, ali u kontaktu sa prevoznicima (GSP ’’Beograd’’ pogon ’’Kosmaj’’) smo dobili informaciju da su se vozila pokvarila i da su zbog toga povučena sa linije.  Iz garaže je poslato jedno zamensko vozilo koje se uključilo na polazak u 21:55 časova sa Senjaka.

 

 

Voždovac, Bubanj potok, Buvlja pijaca – da li postoji mogućnost da se samo subotom uvede od 7 do13 časova autobus koji bi išao od Mostara do Buvlje pijace, pa u krug, tako bi se prevezle hiljade ljudi koji se muče sa parkiranjem i prave haos?

 

Iz Sekretarijata za javni prevoz dobili smo sledeći odgovor:

U postojećoj situaciji nije planiranirano uvođenje posebne linije JLPP-a na realaciji od centra grada do pijace na otvorenom „Bubanj potok“, dok elementi i precizniji datum uspostavljanja linije na relaciji od Vinče do Miljakovca zbog izrazito slabe naseljenosti na potezu od kraja naselja Leštane sve do Resnika i nemogućnosti uspostavljana stajališta na Kružnom putu koji ima kategoriju državnog puta, nisu utvrđeni.

 

 

Gledalac kaže da autobuska linija 44,na Senjaku,preko dana ima jedan ili dva autobusa koji saobraćaju na toj liniji.Međutim uveče je stanje skandalozno.Ljudi čekaju na autobus po sat vremena, zato što i kad dođe čeka  vreme polaska i samo prođe kao da je pokvaren,ili taj isti koji dođe kasnije ispusti putnike kod Sajma i ode u garažu.Prevoz ljudi plaćaju,a nema autobusa.Cela prošla nedelja je tako prošla.(Zoran)

 

Pitanje je prosleđeno Sekretarijatu za javni prevoz, čije će nadležne službe posle ispitivanja navoda, dostaviti izveštaj sa kojim će gledalac biti upoznat.

 

 

Gledalac pita da li Telekom može omogućiti da se računi plaćaju bez provizije kao u pošti ili da li je moguće da se oslobode participacije kao što je to učinio Infostan, ukoliko se račun plati do određenog roka?

 

Iz Telekoma smo dobili sledeći odgovor:

„Plaćanje računa za telekomunikacione usluge Telekoma Srbija bez provizije omogućeno je elektronskim online plaćanjem putem portala Moj mts, kao i preko mobilnog telefona.

Uz naplatu provizije računi za usluge Telekoma Srbija mogu da se plate na svim mestima na kojima se vrši platni promet (pošta, banke…). Visina provizije u tom slučaju propisana je od strane vršioca usluge naplate.

Plaćanje računa je omogućeno i na kasama u Rodi, Merkatoru ili Idei pomoću QR koda koji se nalazi na računu čime se našim korisnicima omogućava objedinjeno plaćanje računa sa kupljenom robom, kao i ušteda vremena.“

 

Karaburma- Gledalac kaže da su 70-ih godina imali  zakup garaža. 80-ih god.tražili su da te garaže otkupe,rekli su da ne može. Do danas oni održavaju i ulažu u te garaže-farbaju, menjaju vrata, zapušavali protok vode…Juče su dobili obaveštenje da će garaže biti na javnom nadmetanju, većina ne može i nema da učestvuje na licitaciji i boje se da ne izgube garaže.(Miodrag).

 

Da bi odgovorili na ovo pitanje, neophodno je da gledalac Beokomu dostavi informaciju o tome ko je vlasnik ili ko je nosilac prava raspolaganja nad pomenutim garažama, odnosno ko je raspisao javno nadmetanje, kako bi mogli nadležnoj instituciji postaviti pitanje a samim tim i dobiti odgovor koji će biti prosleđen gledaocu.

 

 

Gledateljka kaže da mora da se javi „Putevima Srbije“ pa moli fiksni ili mobilni  telefon i adresu na kojoj se nalaze. (Vesna)

 

JP Putevi Srbije nalaze se u Beogradu, u Bulevaru kralja Aleksandra 282, Gradska opština Zvezdara.

Telefon ovog javnog preduzeća je 011/ 3040-701 i tel. Info centra 0800 – 111-004.

Vremenski podaci

Utorak

Trenutna temperatura °C

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 23°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana