Gradski servis

Gledalac traži da se produži „Lastina“ linija Banovo brdo- Draževac do Vrbovna i Valjevske škole.

 

Nije planirana ovakva izmena i značajano produženje trase postojeće linije JLPP-a od Banovog brda do Draževca, jer za preouženje trase u postojećoj situaciji nema kapaciteta, niti je predlog kao takav bio deo studije linija prigradskog i lokalnog prevoza, odgovorili su iz Sekretarijata za javni prevoz.

Grocka, Kaluđerica, Ulica Radojke Lakić 2 – gledateljka kaže da su ispred kuće radnici „Vodovoda“ brzo popravili kvar, ali je ostala rupa koja treba da se asfaltira. Već dugo čekaju i pita kada će biti asfaltirana.

 

Iz JKP „Beograd put“ odgovorili su da će se sa saniranjem rupe u Radojke Lakić br.2 započeti 19.01.2018. god. kada će se uraditi betonska podloga, a u narednih 2 do 3 dana asfalt, ukoliko to dopuste vremenski uslovi.

Obrenovac, Kupinovačka ulica – gledalac pita kada će biti asfaltirana ova ulica.

 

Iz Gradske opštine Obrenovac dobili smo odgovor da očekuju da će Kupinačka ulica biti asfaltirana u dužini od 250 metara u narednih mesec dana ili kada se poboljšaju vremenski uslovi.

Gledateljka se žali što svakog meseca mora da uzima uput za IMR pregled. Ona je operisala kancer i sada u DZ Palilula neće da joj daju uput koji važi 6 meseci, već gubi vreme hodajući po lekarima.

 

Gledaoce koji imaju problema sa dobijanjem uputa, zakazivanjem pregleda ili dugim čekanjem na operaciju Beokom servis upućuje na zaštitnika prava pacijenata. Adresa je Tiršova broj 1 prizemlje, kancelarija broj 9, radno vreme je radnim danom od 7.30 do 15.30 časova, a telefon i e-mail: 011/360-56-34; savetnik.pacijenata@beograd.gov.rs

Gledalac se žali što u pojedinim autobusima ima puno stepenica, a malo mesta za sedenje.Takođe , traži da se postave trake protiv klizanja na stepenice u autobusima kako se građani ne bi okliznuli.

 

Iz Sekretarijata za saobraćaj odgovorili su da su za prevoz putnika angažovani i visokopodni i niskopodni autobusi. Višegodišnja je praksa da se svakom novom nabavkom kupuju niskopodni autobusi opremljeni rampama za ulaz osoba sa invaliditetom, kao i da se zahteva da stepenici budu prekriveni neklizajućim materijalom. Enterijer vozila zavisi od proizvođača, a varira i u zavisnosti od tipa i marke vozila, gde proizvođači moraju da ispune propisane standarde za taj tip vozila.

Čukarica, Lazarevački drum 23 – gledateljka kaže da se preko puta ovog broja nalazi parkić pun izmeta pasa, jer građani ne kupe za svojim ljubimcima, a iz parkića se šljunak rasipa po ulici. Trebalo bi da se ogradi. (Gordana)

 

Ovo pitanje Beokom servis je prosledio Gradskoj opštini Čukarica i JKP „Zelenilo Beograd“. Od „Zelenila“ smo dobili sledeći odgovor:

 

JKP „Zelenilo Beograd“ redovno vrši čišćenje površina na lokaciji Lazarevački drum 23, u skladu sa dinamikom poslova na održavanju zelenih površina 5. kategorije, kojoj pripada i ova lokacija, a kojom su obuhvaćena sva stambena naselja u gradu. U skladu sa Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda („Sl. list grada Beograda“, br. 37/2011 i 55/2011) zabranjeno je puštati psa sa povodnika da se slobodno kreće u delu parka i druge javne zelene površine, u kojem se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom. Takođe, ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja javnu površinu, držalac životinje, odnosno lice koje izvodi psa ili mačku, obavezan je da isprljanu površinu bez odlaganja očisti. JKP „Zelenilo Beograd“ apeluje na vlasnike pasa da se odgovorno ponašaju prema sredini u kojoj borave sa svojim ljubimcima kako bi i drugi korisnici mogli da uživaju u uređenim zelenim površinama u gradu.

Inicijativa za ograđivanje međublokovske površine biće upućena stručnim službama u okviru „Zelenila“, na dalju analizu i obradu, i ukoliko je predlog opravdan, obrađene podatake prosledićemo resornom Sekretarijatu koji odlučuje o projektima.

Obrenovac, Naselje Topolica – ovo naselje je lepo i ima mesta za parking, međutim problem je što građani koji iz Obrenovca putuju za Beograd tu ostavljaju svoja vozila i stanari nemaju gde da parkiraju. Kako da obezbede parkiranje za svoja vozila ispred zgrade. (Veran)

 

Iz Gradske opštine Obrenovac dobili smo odgovor da problem sa parkiranjem u naselju Topolice, nažalost, u ovom momentu ne može biti rešen. Zbog nerešenih-imovinsko pravnih odnosa na zemljištu nije moguća izgradnja novog parkirališta u naselju. U narednom periodu JKP „Parking servis Obrenovac“ ima u planu uvođenje zone, što znači da će se parkiranje naplaćivati, a stanari će dobiti povlašćene kartice za parkiranje.

 

 

Obrenovac, Kupinovačka ulica – gledalac pita kada će biti sređen kanal Kupinac. (Dragan)

 

Iz Gradske opštine Obrenovac dobili smo odgovor da će Kanal Kupinac biti uređen i biće izgrađeno kameno korito u dužini od 1100 metara. Projekat je izradio Institut “Jaroslav Černi“, a nakon sprovođenja tendera očekuje se da će se sa radovima krenuti u junu ove godine.

 

 

Novi Beograd, Gandijeva 73, stan 55, 14 sprat, od 10 do 17 sprata nema u jednoj vertikali grejanja u kupatilu. Ovaj problem prijavljuju već godinama, međutim ne rešava se. (Ruža)

 

Povodom primedbe potrošača iz Gandijeve 73, stan 55, koji je naveo da ne radi grejno telo u kupatilu stana, šaljemo Vam odgovor JKP „Beogradske elektrane“:

 

Obaveštavamo Vas da je po reklamaciji korisnika izvršen kontrolni pregled podstanice kao i kućne grejne instalacije stana br.55 (Marković) u ul. Gandijeva br. 73 (Novi Beograd). Utvrđeno je da je podstanica u funkcionalnom stanju i da se vrši redovna isporuka toplotne energije, dok je u pomenutom stanu izvršeno merenje vrednosti temperatura pri čemu su iste bile u granicama propisanim Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, a što se odnosi i na predmetno kupatilo. Napominjemo da su navodi gospodina tačni i da grejno telo u kupatilu nije bilo u funkcionalnom stanju. Uzrok negrejanja pomenutog grejnog tela nije utvrđen. JKP „Beogradske elektrane“ će po utvrđivanju uzroka negrejanja grejnog tela u kupatilu preduzeti odgovarajuću intervenciju kada se za to budu stekli povoljniji meteorolški uslovi, o čemu će potrošač biti obavešten.

 

 

Zemun, Bolnica „Bežanijska kosa“ – ispred bolnice nema pešačkog prelaza. Postoji samo neki stari ležeći policajac, pa gledateljka traži da se obnovi horizontalna signalizacija. (Mara)

 

Iz JKP „Beograd put“ dobili smo odgovor da se očekuje da će, u skladu sa postojećim planom rada, radovi na ovoj lokaciji obavljati kada vremenski uslovi dozvole, tako da je moguće da već sutra ekipe Saobraćajne signalizacije rade na obnavljanju i obeležavanju horizontalne signalizacije.

 

 

Lazarevac, Arapovac – kada će ovo naselje biti priključeno na gradski vodovod. (Grozdana)

 

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dobili smo odgovor da je Programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2018. godinu, Direkcija planirala aktivnosti na izgradnji vodovodne mreže u naselju Arapovac, GO Lazarevac. Početak radova očekuje se krajem ove godine, a prema tehničkoj dokumentaciji koju Direkciji treba da dostavi GO Lazarevac.

 

 

Gledalac se žali što u gradu nema više javnih toaleta i želeo bi da se to uredi kao u Parizu. (Slobodan)

 

Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove dobili smo sledeći odgovor:

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove finansira održavanje javnih sanitarnih objekata, a u nadležnosti JKP „Zelenilo Beograd“ je da ih redovno održava. Grad Beograd ima 21 sanitarni objekat, i njihova upotreba se ne naplaćuje. Kada je reč o modernizaciji postojećih objekata, poslednjih godina je rekonstruisano deset objekata ( kod Narodnog pozorišta, u podzemnom prolazu kod Albanije i u Nušićevoj ulici, Mali Kalemegdan, Cvetni trg, Karađorđev park, Čuburski park, Zeleni venac, Park Manjež i u parku Tašmajdan ).

Ugrađena je nova senzorska oprema: monoblokovi, senzorske slavine, ugradni vodokotlići, fenomati, osveživači prostorija, prateća oprema za tečni sapun, ubruse, toalet papir, kabine za invalidna lica i sl.

Po opremljenosti savremenim sanitarnim elementima – senzorskim česmama i pisoarima, kao i šminkernicom u delu toaleta odvojenog za dame – prednjači javni toalet kod Narodnog pozorišta, koji je potpuno renoviran 2008. godine.

Javni toaleti u okviru parka „Manjež“ i parka „Tašmajdan“, pored odlične opremljenosti i visokog stepena higijenskog održavanja poseduju i pristupnu rampu za osobe sa invaliditetom. Tendencija je da se i ostali sanitarni objekti prilagode osobama sa invaliditetom.

Planiranje novih sanitarnih objekata je u nadležnosti Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, a izgradnja novih javnih sanitarnih objekata, u skladu sa planskim aktom, u nadležnosti je Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda J.P.

S obzirom na to da se Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove obraćaju i drugi građani koji ukazuju na nedostatak javnih toaleta u gradu i predlažu lokacije za javne toalete, Sekretarijat je informisao javne službe koje obavljaju poslove u vezi sa izradom planskih dokumenata, JUP Urbanistički zavod Beograda i Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove gradske uprave grada Beograda, sa ciljem da prilikom izrade planskih dokumenata uzmu u obzir predloge lokacija na kojima postoji potreba za izgradnjom javnih toaleta, jer se radi o komunalnim objektima čija izgradnja mora biti predviđena važećim urbanističkim planovima. S tim u vezi, predlog gledaoca Slobodana uputićemo Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, kao i JKP „Zelenilo Beograd“.

 

 

Rakovica, Petlovo brdo, Ulica Nićifora Ninkovića – u ovom kraju ne postoji ni jedna prodavnica pa žitelji ove i okolnih ulica ne mogu da kupe ni hleb ni novine. Da li može da se otvori neka prodavnica u blizini (Nada)

 

Otvaranje trgovinskih objekata zavisi isključivo od toga da li neko od trgovaca ima računa da drži prodavnicu na toj lokaciji. Uslovi tržišta diktiraju i mesto i veličinu trgovinskih objekata.

 

 

Novi Beograd, Blok 63 – u ovom bloku „Zelenilo“ ne odnosi lišće koje je pokupljeno na gomile i ono truli i smrdi tako da građanima smeta. (Sanja)

 

JKP „Zelenilo Beograd“ je tokom jesenjeg perioda već izvršilo radove na grabuljanju i odvozu lišća sa predmetne površine.

Utovar i odvoz novih gomila lišća koji su verovatno sami građani sakupili, a koje gledateljka prijavljuje, u planu je da se odveze do kraja sledeće nedelje, u skladu sa dinamikom poslova na održavanju zelenih površina i vremenskim uslovima.

 

 

Palilula, Padinska Skela – gledalac se žali da nema stanice kod novog doma zdravlja i pita kada će stajalište biti uvedeno? Velika je razdaljina između postojećih stanica, a veliki broj starih ljudi ide kod lekara i posle pešači do stanice. (Tomislav)

 

Iz Sekretarijata za javni prevoz odgovoreno nam je da se međustajališna rastojanja na redovnim linijama javnog linijskog prevoza određuju u skladu sa tipom i karakterom linije, odnosno frekvencijom vozila, tehničkim uslovima na terenu i brojem korisnika koji gravitiraju istoj. Prema zvaničnom redu vožnje linije JLPP-a br. 101, međustajališno rastojanje između postojećih stajališta  „Marije Ilić Agapove“ i „Ratomira Stojadinovića“ iznosi 515m. Analogno navednoj činjenici, najudaljenija tačka između dva postojeća autobuska stajališta nalazi se na maksimalnoj udaljenosti od 250 metara, odnosno predložena lokacija za stajalište u zoni Doma zdravlja udaljena je 200 metara od stajališta „Ratomira Stojadinovića“ što znači da se nalazi u zoni dostupnosti samom stajalištu, zbog čega se neće razmatrati uspostavljanje još jednog stajališta u predmetnoj zoni.

Voždovac, Vojvode Stepe 116 – iza zgrade sa ovim brojem postoji parking. Komšija, koji je nekad tu imao video klub, postavio zidić i sada veća vozila ne mogu da prođu do parkinga. Gledateljka traži da se sruši zid. (Dragica)

 

Beokom servis je predlog gledateljke Dragica prosledio komunalnoj inspekciji Gradske opštine Voždovac koja je nadležna za rešavanje ovakvih problema. Njihovi inspektori će izaći na teren, proveriti navode iz prijave i preduzeti odgovarajuće mere.

 

Zemun, Altina – gledateljka kaže da se po sporednim ulicama u ovom naselju ne posipa so i tako je klizavo da građani ne mogu da hodaju (Mirjana)

 

Iz JKP „Beograd put“ dobili smo sledeći odgovor:
JKP“Beograd put“ održava ulice i puteve u zimskom periodu od 15.11.2017 do 31.03.2018 god. po spisku ulica i puteva iz usvojenog Operativnog plana. Osnov rada su trase linija javnog gradskog prevoza putnika.

JKP „Beograd put“ će u skladu sa raspoloživim tehničkim kapacitetima i uz saglasnost – nalog JP“Putevi Beograda“(investitora) pomoći i na drugim ulicama. U toku današnjeg dana jedno naše vozilo će posipati sporedne ulice u naselju Altina.

 

 

Grocka, Kaluđerica – gledateljka pita kada će se rešiti problem potoka u Kaluđerici. On sluzi kao kanalizacioni kolektor i leti užasno smrdi. Kada će Kaluđerica biti priključena na gradsku kanalizaciju? (Snežana)

 

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dobili smo odgovor da je Programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2018. godinu, Direkcija planirala aktivnosti na formiranju građevinske parcele za potrebe regulacije Kaluđeričkog potoka. Takođe, u planu je da se započnu aktivnosti na izradi idejnog rešenja kanalisanja naselja Kaluđerica.

 

 

Čukarica, Lazarevački drum 23 – gledateljka kaže da se preko puta ovog broja nalazi parkić pun izmeta pasa, jer građani ne kupe za svojim ljubimcima, a iz parkića se šljunak rasipa po ulici. Trebalo bi da se ogradi. (Gordana)

 

Beokom servis je predlog gledateljke Gordane prosledio komunalnoj inspekciji Gradske opštine Čukarica, a njihovi inspektori će izaći na teren, proveriti navode iz prijave i preduzeti odgovarajuće mere. Takođe, predlog je prosleđen i JKP „Zelenilo Beograd“.

 

 

Zemun, Altina, Dobanovački put – gledateljka se žali da u u delu ove ulice ne postoji trotoar. (Mirjana)

 

Iz opštine Zemun kojoj smo prijavili problem dobili smo odgovor da je Altina jedno od najmlađih naselja u Beogradu i da još u većoj meri nema izgrađenu pešačku saobraćajnu infrastrukturu, tako da ulica Dobanovački put ima izgrađen trotoar samo na jednoj strani ulice. Opština Zemun svake godine dostavlja predlog izgradnje komunalne infrastrukture gradu Beogradu.

 

 

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 0°C

Vedro

Sreda
Oblačno

Max: 2°C
Min: -2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana