Gradonačelnik: Na svako posečeno stablo, posadićemo više novih Studio B

BeogradBeograd Pocetna 14. 03. 2019. 11:24:14

Imamo to bogatstvo i sreću da se Sava i Dunav sastaju u Beogradu, a uskoro ćemo u njima moći da uživamo iz novog ugla, sa beogradske g gondole, izjavio gradonačelnik Zoran Radojičić na početku sadnje novih 300 stabala u parku Ušće.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da će umesto svakog drveta koje je u parkovima Ušće i Kalemegdan posečeno zbog planirane izgradnje gondole biti posađeno više novih.

„Seču stabala neophodnu za realizaciju ovog važnog projekta višestruko ćemo nadoknaditi sadnjom novih najkvalitetnijih vrsta drveća koje je u rasadnicima školovano za uspešan rast i razvoj na ovom peskovitom terenu“. „Dakle“, poručio je Radojičić, „imaćemo i gondolu i zelene pošumljene površine“.

JKP „Zelenilo – Beograd” započelo je seču stabala na teritoriji opština Stari grad i Novi Beograd, na planiranoj trasi gondole koja će povezivati Kalemegdan i Ušće. Gradonačelnik Radojičić objašnjava da je tome prethodila saglasnost Stručne komisije, koju je oformio Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, a koja je izvršila uviđaj na terenu i utvrdila naknadu za posečena stabla.

„Stručnu komisiju čine i JKP „Zelenilo – Beograd” i Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Na osnovu njihovog izveštaja, gradske opštine Stari grad i Novi Beograd su izdale rešenje po kojem je „Zelenilo – Beograd” otpočelo sa sečom 108 stabala na Novom Beogradu i 47 na Starom gradu. U ovom procesu poštujemo proceduru, a što je podjednako važno, uvažavamo i mišljenja stručnjaka“ – istakao je Radojičić.

On je objasnio da je politika Grada Beograda da se na svako posečeno stablo posadi barem dva, kao i da svako pravno ili fizičko lice koje zahteva seču stabala mora da obezbedi novac za to. Zbog toga je JP „Skijališta Srbije” Beogradu uplatilo 25,2 miliona dinara, što može biti iskorišćeno samo za te namene.

„Počinje sadnja novih 300 stabala u zoni u kojoj su posečena. Do kraja godine, Beograd će biti bogatiji za više hiljada stabala“– rekao je Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 21°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana