Grad Beograd podržao obeležavanje stogodišnjice prvog zvučnog džez zapisa Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 22. 02. 2017. 14:51:30

Manifestacija će biti održana od 24. do 26. februara u „Akademiji 28”, istakli su danas organizatori na konferenciji za novinare u Starom dvoru.  

saksofon72008082014.jpg

Vršilac dužnosti zamenika gradskog sekretara za kulturu Milan Lazović najavio je podršku Grada Beograda obeležavanju stogodišnjice prvog zvučnog džez zapisa u svetu.

Lazović je ukazao da je Beograd  grad džeza u kome su nastupali najveći svetski i domaći džez muzičari. Takođe je podsetio da je Beogradski džez festival uvršten u manifestacije od posebnog značaja za Grad Beograd i da beleži sve veći uspeh.

– Poslednji festival je oborio sve rekorde, zbog čega je Dom omladine postao mali da odgovori na sve zahteve ovog velikog događaja. Zbog  rekordne posećenosti, veliki deo programa preselio se u „Sava centar”, a predstojeći  Beogradski džez festival obećava nastavak tendencije rasta u svim parametrima – istakao je Lazović i dodao da posebno ohrabruje sve veća posećenost mlađe populacije Beogradskom džez festivalu.

Predstavnik Beogradskog diksilend orkestra Vladimir Racković istakao je da će u nedelju, 26. februara, na dan kada je  u Njujorku 1917. nastao istorijski zapis, publika u Akademiji 28 biti u prilici da čuje upravo te numere. On izrazio zadovoljstvo što je Grad Beograd prepoznao značaj ovako značajne manifestacije.

Šef katedre za džez na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Miroslav Karlović podsetio je da je nastanak džeza direktna posledica nemogućnosti Afroamerikanaca da se slobodno ispolje u američkom društvu na početku 20. veka.  On je dodao da džez predstavlja kolektivnu improvizaciju i kontrolisani haos, za koje je potrebno ogromno muzičko umeće.

Manifestaciju  će u petak, 24. februara, otvoriti izložba „Srbija na džezu”, potom sledi nastup Jovana Maljokovića. Narednog dana nastupiće sastav Fish in oil, dok će u nedelju, kada se i obeležava stogodišnjica prvog džez zapisa, nastupiti Beogradski diksilend orkestar, najavili su organizatori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Umerena kiša

Trenutna temperatura 1°C

Umerena kiša

Ponedeljak
Susnežica

Max: 3°C
Min: 1°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana