Godišnjica stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj Tanjug

RegionRegion Pocetna 03. 05. 2018. 12:12:22

Navršava se 26 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada je ubijeno 42 pripadnika JNA, 71 ranjen, a oko 207 njih zarobljeno i mučeno u logorima.

Dobrovoljacka-Sarajevo-rat-vojska

I ove godine predstavnici Republike Srpske će ovaj zločin obeležiti u Miljevcima, u Istočnom Sarajevu, da bi izbegli ponižavanje žrtava i njihovih potomaka od preživelih pripadnika bošnjačkih snaga, dok će pripadnici tih snaga, odnosno „Zelenih beretki“ godišnjicu obeležiti na samom mestu događaja..

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog jer je pravosuđe BiH ostalo nemo i na ove dokaze i na primedbe srpske strane da je u Sarajevu tokom rata bilo 126 logora, kao i da je u tom gradu stradalo oko 3.200 civila srpske nacionalnosti.

Tim povodom Srpska koordinacija udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije najoštrije je osudila ratni zločin počinjen u, kako navode, mučkom napadu i hladnokrvnom masakru nad nedužnim pripadnicima JNA, koji su se pema dogovoru Komande, predsednika tadašnje BIH, Alije Izetbegovića, tzv. Armije BiH i komande Unprofora mirno povlačili iz Sarajeva.

„Najenergičnije zahtevamo od nadlženih organa BiH i drugih nadležnih pravosudnih organa da se napkon kazne odgovorni za rane zločine počinjene u Dobrovoljačkoj, među kojima su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić, Sefer Halilović, Jovan Divlja i mnogi drugi“, navodi se u saopštenju Srpske koordinacije.

Nepromenjen odnos prema zločinima nad Srbima, koji obeležava njihovo nepriznavanje pa čak i slavljenje, pored toga što je necivilizacijsko, neće doprineti suočavanju sa prošlošću a time ni miru u BiH., navodi se u saopštenju dostavljenom medijima, koji je potpisao predsednik Duško Čelić.

Obeležavanje će početi služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima, i položeni venci na Spomen-krstu.

Obeležavanju ovog istorijskog događaja prisustvovaće predsjdnik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović sa delegacijom Parlamenta Srpske, i predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Pripadnici „Zelenih beretki“ jutros su položili venac i cveće i održali molitvu kraj spomen-ploče njihovim stradalim saborcima kod mosta Drvenija, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Mediji u BiH izveštavaju da, iako je od događaja u bivšoj Dobrovoljačkoj prošlo 26 godina, još uvek se spekuliše o broju ubijenih pripadnika bivše JNA.

„Politički predstavnici iz Republike Srpske tvrde da je poginulo devet osoba, dok Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, tvrdi da je poginulo šest osoba“, preneo je portal regionalne N1 tv.

One Response to “Godišnjica stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj”

  1. rodoljub kaže:

    Muslimanski zlocinci – bez kazne. Zapad je stitio, sto i danas radi, sve zlocince koji su cinili zlocine nad Srbima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 7°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana