“Globalna nejednakost” na Kolarcu Studio B

KulturaKultura Pocetna 11. 01. 2017. 15:04:17

Predavanje  jednog od poznatih svetskih ekonomista Branka Milanovića, uz promociju knjige “Globalna nejednakost” biće održano 19 .januara  na Kolarcu.

kolarac72022072014

U prevodu Djordja Tomića i izdanju “Akademske knjige” iz Novog Sada knjiga Branka Milanovića”Globalna nejednakost”, posle engleskih, dobiće i domaće čitaoce.

U ovoj  knjizi, koju su recenzirali nobelovci Angus Diton i Džozef Stiglic, te planetarni ekonomista Toma Piketi, Branko Milanović nastavlja višedecenijsko empirijsko istraživanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nejednakosti unutar i između zemalja, ali ispituje i efekte globalizacije na distribuciju dohotka u svetu.

Rodjen 1953. Branko Milanović je diplomirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu  u Beogradu. Od 1990. godine radi u istraživačkom departmanu Svetske banke u Vašingtonu, u odeljenju koje se bavi analizom siromaštva, nejednakosti i anketama o domaćinstvima. Već deset godina predaje kao profesor po pozivu na Univerzitetu Džon Hopkins, a od 2005. i na Univerzitetu Marilend i u Karnegijevoj zadužbini za međunarodni mir u Vašingtonu.

Milanović u svojoj monografiji otkriva ogroman jaz u raspodeli dohotka u današnjem svetu, postavlja pitanje: kako će se nivo nejednakosti između građana sveta menjati u nekoliko narednih decenija? Ako se dohodovna konvergencija Azije i Zapada nastavi, to će biti snažan faktor konvergencije individualnih dohodaka. Svet će se uskoro suočiti, smatra Branko Milanović, sa situacijom u kojoj će dalji uspon urbane Kine početi da doprinosi rastu umesto smanjivanju globalne nejednakosti.

Istražujući problem dohodovne nejednakosti iz globalne, ali i nacionalne perspektive, Milanović pokreće i s njim povezana politička pitanja. On smatra da se mnogi od globalnih problema politički manifestuju na nivou nacionalnih država. Ovaj metodološki pristup omogućava nam da razumemo niz političkih enigmi: zašto se u SAD dogodio Tramp, a u V. Britaniji bregzit? Kako je moguće ublažiti snažne migratorne pritiske u Evropi i na američko-meksičkoj granici, i dr. Na ova pitanja, Milanović će odgovarati tokom predavanja koje je zakazano za 19.januar od 19.30h.

11-01-autor-knjige-kultura-milanovic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana